Съвети от педиатъра


Как да изберем детски обувки ?

Как да изберем детски обувки ?

Оформянето на детското краче зависи от някои наследствени заболявания като рахит, от начина на прохождане, от обувчиците, с които се обува и т.н. Кракът е лесен за деформиране и поява на трайни контузии, както много други част от тялото на малкото дете, затова е важно да познавате факторите, които са в основата на изграждането на правилна стойка и свод на крака. Съвсем малките, които все още не са проходили не се нуждаят от обувки. Възможно е да обувате платнени обувчици на детето когато излизате за да не прониква вятър и детето да не настива, но в домашни условия е препоръчително да не използвате обувките. Добре е в тази възраст крачето да е максимално свободно, затова не купувайте обувки, които имат здрави закопчалки или подметки, пълзящото дете все още не се нуждае от тях.

От важно значение е начинът, по който детето ще проходи. Много нетърпеливи родители прекарват дълго време в опити да научат детето да стои изправено и да прави първите си крачки. Това е много погрешно. Децата прохождат сами, когато тяхната физика е готова за това, обикновено около първата годинка. Принудителното прохождане натоварва прекалено много все още крехките и неоформени стави. Мускулите също не са в състояние да издържат и носят тежестта на цялото детско телце. Прекалено ранното прохождане оставя отпечатък върху стойката и походката на детето. Когато родителят е надвесен и придържа детето, карайки го да крачи, то ходи с издаден напред корем, а походката му е клатушкаща се. Ако детето проходи по този начин, стойката му при ходене се запазва и след стабилното прохождане, когато клатушкането наляво - надясно при всяка крачка вече е изчезнало.

През първите две  години почти всички деца имат плоско стъпало, така че това не трябва да ви тревожи. Крачетата на все още непроходилите деца са пухкави и сводът въобще не е оформен. Това лесно се вижда при децата, които генетично имат много еластични ставни връзки. При малко по-пълните деца вероятността ставите и глезените да се деформират е още по-голяма, защото крачетата са най-натоварената част от човешкото тяло, когато то се движи. Срещано явление е не само стъпалото, но и целите крачета да се изкривят. Те обикновена заемат форма на буквата "О" или "Х", пораади голямата тежестта на тялото. Понякога крачетата се подкосяват и изменят. Това обикновено е временно, защото при заякване на мускулите и ставите крачетата вече могат да носят тежестта на тялото и спират да се подвиват по този начин. Обичайно плоското краче се коригира и придобива свод около 2 до 3 години след прохождането. Когато детето проходи правете всичко възможно то да има възможността да бъде босо, не само в къщи, но и сред природата. Естествени настилки като пясък и трева масажират стъпалата и те се оформят правилно.

За оформяне на свода на крачето, най-голямо значение имат обувките, които детето носи. На лице са и фактори като наследствени заболявания като рахита, но повечето деформации се получават поради незнание от страна на родителите. Ето с какво е необходимо да се съобразявате при избора на детски обувки :

- Прохождащите имат нужда от обувки с възможно най-меки подметки, тип "буйки", а по-стабилните обувки се купуват след реалното прохождане. Причината малчуганите на тази възраст да нямат нужда от истински обувки е, че децата започват да ходят на пръсти. Ако избързате и сложите обувки, чиято пета е по-трудна за огъване, това ще пречи на бебешкото ходенето. Петата ще убива и детето ще се опитва да предодврати твова изкривявайки по някакъв начин крачетата си.

- Когато дойде момента за покупка на обувки, не ходете да избирате каквото и да е без детето. Ако случайно това се наложи можете да направите следното : Сложете детето право върху лист картон. Очертайте и двете му стъпала възможно най-прецизно. Сравнете ги, защото е възможно едното да е по-голямо от другото. В такъв случай използвайте по-голямото за пробите. Обърнете внимание на височината и дебелината на крачето. При избора на обувки изрязаното картонче трябва свободно да влиза в обувката - да не е плътно опряно по страните, а пред палеца трябва да има около сантиметър празно пространство. Най-малкият номер детски обувки е 18-ти номер, които отговарят на краче с дължина 12 см. Един номер на обувките е равен на 6,5 мм. Трябва да можете да пъхнете върха на малкия си пръст между петата и форта.

- Когато ходите да избирате обувки правете това на обяд или следобяд. При децата също както при възрастните се наблюдава подуване на крачето след дълго ходене. Ако не се съобразите с този фактор е възможно обувчиците да пристягат крачето от един момент нататък всеки ден.

 

- Обувчиците, които купувате трябва да са достатъчно високи, за да обхванат глезена на дететео. По този начин те спомагат детето да стои изправено. За да си представите положението можете да си представите какво е усещането когато сте обути с обувки за ски.  Високата обувка същото така предпазва глезена от изкълчвания.

- Купувайте обувки, които имат заоблен, а не остър връх.

- В тази ранна възраст проверявайте дали обувките все още са по мярка на всеки месец и половина, два. Обикновено това е времето, за което крачето израства и детето се нуждае от нови обувки.

- Харесването на дадена обувка не изчерпва избора и. Хванете обувката за пръстите и за петата и я извийте. Подметката трябва да е максимално гъвката, а обувката да се изгъва до получаване на почти кръг без това да ви коства голямо усилие.

- Много родители разменят детските обувки, защото те се сменят често, а детето никога не ги амортизира много. Това е грешка. Подметките на обувките са меки и заемат формата на крака. Стелката и подметката на вече използвана обувка представлява нещо като отливка на крачето на първото дете. Ако тази обувка бъде носена от друг, то не стелката приема формата на крака, а обратното. Това само по себе си носи негативи за развитието на свода и стъпалото.

- През първите години избягвайте обувки с лепенки или ципове. Вярно е, че те са значително по-удобни за децата на тази възраст, но лепенките се разхлабват с носенето, същото важи и за циповете. Най-добър вариант са възките, които позволяват обувката да се регулира в по-голяма степен.

- Фортът трябва да е твърд  и изправен. Забранено е деца на каквато и да е възраст да застъпят петата на обувките си и да ходят така независимо за колко време. Причините за това са няколко. Застъпването оставя крака без необходимата му опора. Петата представлява нещо като калъф, който спомага за оформянето на стъпалото и свода на крака.

За да сте сигурни, че с детето двичко е наред следете подметките и стелките на обувките. Подметките трябва да се износват равномерно, ако забележите, че те са износени сякаш "под наклон" или че стелката не се е вдлъбнало както обикновено, а е останало равна след продължително носене се обърнете къл специалист ортопед. В ранна детска възраст пролеми от този аспект се оправят лесно с носенето на ортопедични стелки.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.