Съвети от педиатъра


Слънчевите очила са важни

Слънчевите очила са важни

Лятото е любимият сезон както на големите, така и на малките. Леките дрехи и дългите слънчеви дни допринасят за приповдигнатото ни настроение и желанието за активна почивка. Както добре ви е известно силното слънце, на което се подлагаме носи със себе си и вреди за организма ни. Това важи с особена сила за децата на всякаква възраст. От силното слънце е застрашена както кожата на децата, така и техните очи.

Ултравиолетовите лъчи са с по-къса дължина от тези на светлината ( - UVA - 400 nm - 320 nm, UVB - 320 nm - 280 nm, UVC - под 280 nm ). Липсата на предпазване на очите може да доведе до различни проблеми, най-разпространен сред които е фотокератоконюнктивита. Вредата, която може да бъде нанесена от слънцето е основателна причина слънчевите очила да се считат не просто за модна прищявка, а за неизменна част от слънчевата зачита. Слънцето е особено силно в промеждутъка от 10 до 16 часа, също така влияние оказва и надморската височина и други природни фактори. Снегът, пясъка и водната повърхност отразяват UV лъчите в различна, по-силна степен.

Една от големите грешки, които правят родителите е да копуват очила - играчки на децата си. Всякакви ефтини пластмасови очила, без защитни стъкла вредят повече на окото отколкото ако детето не носи никакви очила. Причината е, че затъмнената пластмаса прави "сянка" на окото. Зеницата не се свива, което е естествената ни защита и в тази ситуация вредните лъчи нахлуват в ококорените очи на детето. Слънчевите очила се произвеждат или със стъклени, или с поликарбонатни стъкла. Стъклените очила са по-тежки и по-чупливи, но повърхността им се драска по-трудно. Поликаржонатните са с точно обратния принцип, по-леки са, което е добре за децата, удароустойчиви са, но пък стъклата им се драскат по-лесно. Когато избирате слънчеви очила на детето трябва да сте особено прецизни и внимателни. Търсете очила с UV покритие и поне 98 % защита от UVA и UVB. Друг вид очила са с полароидни филтри. Поляризацията настъпва при отражение на светлината в гладка повърхност, но трябва да се има предвид, че блясъкът който се появява често затормозва окото и пречи на видимостта. Решението е очила с полароидни филтри, които спират хоризонталното разпространение на светлината и от там и блясъкът, който се получава. Този тип очила са подходящи за лятото, но не са толкова препоръчителни за снежни условия. Ако решите да купувате такива очила за детето трябва да знаете, че UV защитата се поръчва допълнително. Фотохромните очила пък имат способността да потъмняват при контакт с ултравиолетови лъчи и да избледняват при намаляване на слветлината, което се дължи на сребърния хлорид или халид в лещите.

Купувайте слънчеви очила за децата само от оптики и специализирани магазини, за да сте сигурни в качеството им. При избора търсете очила, които са с поне 98 % защита от UVA и UVB лъчи. За да бъде защитено маклисмално добре окото, стъклата трябва да бъдат максимално по-оцветени. Това влияе както на свиването на зеницата, така и на самото присвиване на окото. Колкото по-тъмни са очилата, толкова по-спокойно ще гледа детето. Стандартно очилата са оцветени около 75 %, но това не изключва необходимостта от UV филтър. Ако целаете да купите слънчеви очила, които детето да носи и през лятото и през зимата, когато сте в планината, поръчайте очила с 90 % оцветяване. Задължително купете калъфче и парцалче за почистване. Изградете на детето навик когато не носи очилата да ги прибира в калъфката. Както то, така и вие наблюдавайте очилата да не са изцапани и с петна от пръсти при носене. Това пречи на погледа и кара детето несъзнателно да се съобразява с изцапените петна. 

При купуването обърнете внимание не само на това, дали очилата стоят добре на детето, а дали плътно обхващат очите така, че да не пропускат от горната страна лъчи. Имайки предвид, че децата бързо порастват можете да се конуслтирате дали очилата, които избирате могат да бъдат коригирани след време.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.