Съвети от педиатъра


Липсата на апетит у детето

Липсата на апетит у детето

Болести или каприз може да са в дъното на проблемите с храненето ?

"Най-трудно се гледа злоядо дете", казват възрастните хора и са прави, защото е трудно да се опиташ да го накараш да преглътне и една хапка, когато не иска. А и по детските площадки не е рядко срещано явление баба или майка да гонят детето с лъжица или с някаква закуска в ръка. Апетитът на практика регулира хранителните вещества, които постъпват в организма на детето, казват педиатрите. "Доброто здраве е най-важната предпоставка за поддържането на апетита у детето. Друг е въпросът, ако то е капризно по принцип", казва педиатърът д-р Иванка Стоянова. Според нея сред важните неща, поддържащи апетита у децата, е спазването на хранителен режим и на интервалите между отделните приеми на храна. "Детето трябва да приема достатъчно разнообразна храна без да бъде прехранвано и без да се насилва да яде повече, това е златното правило", допълва лекарят.

Правилният дневен режим с редовни разходки, игри на открито и достатъчно сън са сред причините за доброто хранене. Преумората и превъзбуждането на нервната система потискат апетита. Затова трябва да се следи за редуването на игри и почивка при малкото дете. Най-често за нарушаване на апетита способства прехранването и еднообразното хранене, както острите и хронични заболявания. "Продължителното хранене насила в тези случаи задълбочава безапетитието и често е причина то да продължава и след като болестта е отшумяла", допълва д-р Стоянова. Безразборното хранене, както и съчетаването му с неприятни преживявания като наказания и пр., също могат да доведат до нежелание за ядене. В такива случаи корекция на режима и промяна в обстановката може да доведе до положителен ефект. Ако обаче симптомите продължават, трябва да се мисли за заболяване, което може да е свързано с хроничен възпалителен процес.

Внимателен подход и при храненето в детската градина на новоприетите малчугани, особено на по-нервните и лесно възбудимите, препоръчват специалистите. Педиатрите смятат, че най-често допусканите грешки при кърмачетата са свързани с тези, които по-рано преминават към приема на изкуствени млека. Все още има случаи, в които вместо да се дават адаптирани млека като заместител на майчиното, дори в първите месеци след раждането се дава квасено мляко. Често пъти няма индивидуален подход -  вземат се предвид възрастта и средните норми, без да се отчитат апетитът и предпочитанията на самото дете. Дават се по-силно подсладени или солени храни. Лекарите все още отчитат стремежа да се прехранват децата и да се отглеждат пълнички бебета.

Силвия Пенева

Коментари

1
Криси
2011-11-08

Имам момченце на 4 години и ми е много капризно на тема хранене. Не яде почти нищо, по хапка от всичко, което му предлагам а и се затруднява с изхождането. Пие различни витамини, но резултат няма никакъв.