Съвети от педиатъра


Миенето на детските зъбки

Миенето на детските зъбки

Устната хигиена при децата е необходима още преди появата на първото зъбче. След хранене е добре венците на детето да се почистват с марля, напоена с кислородна вода от 3%. След навършването на около една година на детето е необходимо почистването да започне с детска четка и с детска паста за зъби. На около 3 години детето трябва само да може да мие зъбките си и да започнете да изграждате навиците му. Трябва то да знае, че едно миене трае средно 2 - 3 минути. Че зъбките се мият с вертикални и кръгови движения и никога с хоризонтални. Освен, че това е задължително, за да мотивирате по-добре детето е добре да му обясните какво точно се случва и защо това е така важно. Разяснете факта, че след храна в устната кухина остават микроби и ако те не се махнат, започват да вредят и да разрушават зъбите. Кажете на малките, че в устата има кисилина, която разваля емайла на зъбите и освен, че може да има кариеси, самите зъби ще изглеждат по-жълти и не толкова красиви.

Днес има много хитрини, които спомагат приучаването на детето към този хигиенен навик. Детските четки често наподобяват на външен вид повече играчка, отколкото четка. Купете такава с любимия анимационен герой на детето. Важно е децата да се мият с детски четки, защото техните глави са по-малки. При закупуване прочетете за колко годишни са предназначени, това трябва да бъде изписано на опаковката. Добре е да подберете такава четка, чиито косъмчета са с различна дължина и със средна твърдост на косъма. От най-мекитe можете да купите ако забележите, че венците на детето  кървят често при измиване. Ако е така, заведете малчугана при неговия стоматолог.

Четката за зъби както на децата, така и на възрастните трябва да се сменя с честота от 2 до 3 месеца. При по-продължителна употреба тя се амортизира, косъмчетата и омекват и губят формата и функционалността си. Друга основателна причина за сменянето на старата четка с новата е, че тя малко или много събира микроби при миенето, които остават по нея и са възможни инфекции в следствие на това. Ако детето Ви вече е започнало да мие зъбките си само е добре все пак вие да сте наясно какво точно прави то в банята. За тази цел, а и за да следите дали четката все още има измивните си функции, можете да купите четка с индикаторни влакна. Тези влакна са цветни и с изхабяването на четката - избеляват. Ако след максимум 3 месеца забелязвате, че влакната все още не са се обезцветили, то това значи, че нещо в начина на миене на детето не е както трябва и се налага отново да му обясните как точно да мие зъбките и с каква продължителност.

При използване на електрическа четка, предварително трябва да изясните на детето, че освен интересна, тази четка си има своите функции. Детето трябва да знае, че макар четките да се въртят сами, то те не мият сами зъбките. Четката трябва да се движи леко от зъб на зъб, като се задържа за няколко секунди на едно място и така се придвижва. И с тази, както и с обикновена четка детето трябва да мие зъбчето от всичките му страни, а не само отпред. Също е добре да наблегнете, че в близост до венеца не е нужно особен натиск или търкане за да не се разкървят венците.

Хубавото на детските пасти за зъби е, че са с приятни вкусове и поне това няма да ви създаде проблем. Избирайки паста обаче вземайте такава, която съдържа флуор. Това трябва да бъде изписано на опаковната. При по-малките деца, до около 6 годишна възраст количеството паста за едно измиване трябва да е не повече от грахово зърно.

Децата, които носят брекети трябва да обръщат дори повече внимание на измиването на зъбките, от останалите. Брекетите обикновено събират храна и малки налепчета, които може и да не са видими на пръв поглед, но това не значи, че ги няма. Удачен способ за почистване и поддържане на хигиената са конците за зъби. Те се използват за почистване на трудно достъпни места, обикновено там, където косъмчетата на четката не достигат. Научете детето да прокарва конеца между зъбчетата и с внимателни движения да го търка по повърхността на зъбките. Това става лесно, а ако вече има кариес някъде между двата зъба, то конеца или се къса или видимо се раздърпва, в зависимост от здравината му. Това трябва да е явен сигнал за вас, че детето трябва да посети зъболекар. Не бързайте да възлагате този ангажимент изцяло на детето. До 6-тата или 7-мата година е добре или вие да се грижите за почистването с конец, или това да става пред вас, така че да можете да съблюдавате случващото се. Важно е да знаете, че при  неправилна употреба е възможно да травмирате венците и това да доведе до усложнения.

Както знаете, задължително е зъбите да се мият сутрин след ставане и вечер преди лягане. Препоръчително е това да се прави и след всяко ядене. В случаите, когато това не е възможно, особено след консумиране на захарни изделия или газирани и плодови напитки, добре е устата да се промие с чиста вода. Дъвките също са един сравнително добър начин за решаване на проблема. Дъвченето на дъвка предизвиква по-силно слюнкоотделяне, а това от своя страна нормализира количеството pH и намалява риска от кариес. Най-трудната част от това да научите детето да дъвчи дъвка след хранене е, че това трябва да трае около 5 минути. След това дъвката води до синтезиране на разредена слюнка, която предизвиква деминерализация на зъбите. Прекомерното дъвчене крие и други рискове за малките. Възможно е да се появят проблеми с долночелюстната става, като например тя да се разхлаби или да възникне сублуксация. Задължително е дъвките, които взимате за детето да са без захар или глюкоза. В противен случай ефектът, който ще предизвикате е точно обратния на желания.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.