Съвети от педиатъра


Каляване на детето

Каляване на детето

Закаляването е вид профилактика, чиято цел е да повиши устойчивостта и защитните сили на детския организъм към неблагоприятни атмосферни въздействия, като студ, влага, вятър, високи температурни колебания на въздуха. В миналото каляването е било естествен процес, но в наше време поради напредването на технологиите, свързани с удобствата, децата биват отглеждани в конфортна, стерилна и щадяща среда, която изнежва организма им и ги прави податливи на вируси, настинки, микроби и др.    Важно е закаляването да се прави постепенно, системно, последователно, индивидуално за всяко дете. Т.е. внимателно увеличавайте продължителността и силата на процедурата, съобразяване със силата на дразнителя /най-слаб е въздухът, следва водата и най-силен дразнител е слънцето/. Също така се съобразете с индивидуалните особености на детето, като възраст, здравословно състояние и сезона, през който го калявате.

Каляването може да започне още докато детето е новородено, като начало не го завивайте прекалено много. Също така можете при къпането да го изплаквате, като редувате хладка и топла вода, за стимулиране на кръвообръщението и естествената терморегулация на тялото.. В стаята на детето винаги трябва да има свеж въздух, проветрявайте редовно и естествено не пушете в жилището. Преди да започнете да го изкарвате навън, особено в по-студен период няколко дни подред оставяйте прозореца отворен по няколко пъти на ден, за да стане постепенно свикването с ниските температури. Когато излезете можете да разберете, дали на детето му е студено по бледостта на кожата по откритите части на тялото му и чувството за хладина върху гърба на ръката ви при допир на нослето или ушичките; а когато му е топло лицето му е зачервено и детето е неспокойно. Важно условие за закаляването на детето е подходящото облекло.
Закаляване с вода се провежда чрез обтривания, обливания и газене във водни източници (басейни, реки, езера, море).  На деца навършили 3 месеца, се правят частични водни обтривания като се обтриват крачетата от коляното надолу, с начална температура 36ºС, крайна 28ºС. Провеждат се преди сън. Цялостни водни обливания се прилагат при деца над 1-годишна възраст.
Слънцето - действа върху организма не само затоплящо, но и с ултравиолетовите си лъчи. При деца от 3 м. до 1 г. слънчевите бани трябва да са частични, а цялостни при децата над 1 г. Ако не е в разгара на лятото, когато детето спи, можете да го оставите на шарена сянка, но през същинското лято, задължително поставяйте шапка на главичката му. Слънчевите бани се правят преди обяд или в късния следобяд, в никакъв случай в обедните часове, когато слънцето е най-силно.

Закаляването е начин на живот. Детето трябва да се калява постоянно, защото в противен случай организма отново отслабва. Ползата от него продължава толкова дълго, колкото продължава подсилването на организма на детето. И най-важното: Най-малко боледуват децата, които живеят най-свободно и най-необременено. Ако детето е затормозено психически, никое каляване няма да го направи здраво.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.