Съвети от педиатъра


Как да се предпазим от кърлежите ?

Как да се предпазим от кърлежите ?

Пролетта и есента са сезоните, когато ухапванията от кърлежите са най-често срещани. През тези два сезона броят на кърлежите е значително по-голям и това ни прави доста уязвими. Има и една друга особеност, която играе важен фактор. През по-студените сезони, за разлика от лятото ние ходим с по-дебели дрехи и обикновено с дълги крачоли и ръкави. Това играе важна роля при защитата ни от тези паякообразни животни. През лятото обаче носенето на дълги дрехи е невъзможно. На практика се оказва, че през всички сезони без зимата сме почти еднакво застрашени. Ухапването от кърлеж не е съпроводено с болка, то не може да бъде усетено, а това го прави доста коварно.

Симптомите, които можете да забележите у някой, ухапан от кърлеж напомнят на настинка или грип. Съпроводени са с температура, отпадналост, болка в мускулите и ставите и други. Ако сте ходили сред тревни площи или на не добре почиствани плажове е задължително да споменете това на лекаря си, когато го посещавате. В противен случай диагнозата, която ще ви бъде поставена ще е погрешната.

Какво всъщност представлява кърлежът ?

Кърлежът е еко паразит, който се храни смучейки кръв от бозайници, птици, а понякога и от земноводни и влеуги. Кърлежът има четири крака - два предни и два задни. При женската само предните крака са снабдени с вендузи, които им помагат да се прихванат за приемника си. При мъжките и четирите крака са снабдени с вендузи. Истенският паразит е женският кърлеж. Местата, които обитават кръвосмучещите кърлежи са тревисто-храстови и горски местности. Предпочитат високата влажност. Причаквайки удобен момент да се качат на жертвата си, кърлежите се ориентират по топлината и миризмата на преминаващите. С помощта на хобота си се впиват в кожата и се пускат чак когато се нахранят. Времево, този процес трае различно при различните видове.


Как да се предпазим от кърлежите ?

За да се предпазите от кърлежите трябва да избягвате тревисти местности. Никога не сягайте директно на тревата, постарайте се винаги да имате някакво одеало или друг дебел плат. Отивайки на разходка в гората или на пикник предвидете дрехите, с които ще бъдете. Добре е да бъдете с дълги дрехи. Запашете блузата в панталоните и крачолите в дълги чорапи. За още по-голяма безопасност завържете ръкавите си или използвайте блузи с ластик. Обечете се с дрехи със светли цветове, най-добре - бяло и без много шарки. Така ако Ви полази кърлеж ще забележите предварително и ще можете да го махнете преди да се е забил в кожта ви. Плюс на нашето съвремие са различните препарати против насекоми, в това число и против кърлежи, които е препоръчително да използвате. Когато влизате в банята внимателно оглеждайте цялото си тяло. Най-пикантни места за паякообразният паразит са меките части на тялото като мишниците, областта зад коляното и половите органи.

Как да махнем кърлежа ?

Ако забележите кърлеж на тялото си най-добре е да се обърнете към лекар. В случай, че сте извън града можете да се справите и сами с процедурата по махането му. Погрешно е схващането, че кърлежът трябва да се върти, независимо дали е по посока на часовниковата, или на другата страна. Също така не е добре животното да се маже с олио или други препарати при ваденето. Това съвсем не помага, единствено може да накара кърлежа да повърне обратно вече изпитото, а с това риска да се заразите с нещо се увеличава десетократно. Изваждането на кърлежа трябва да стане много бавно и плавно, с по милиметър. Избягвайте да вадите с голи ръце - необходими са ви ръкавици и пинсета. Внимателно го огледайте - и вие и лекарят ви за да се уверите дали част от животното не се е скъсала и не е останала в тялото ви при ваденето. Ако част от хобота му е останала под кожата ви, можете да се опитате да я извадите с игла по начин, по който се вади треска. Ако неуспеете - задължително трябва да отидете на лекар, за да довърши той започнатото от вас. След успешно изваждане на целия кърлеж дизанфикцирайте мястото на ухапването. Наблюдавайте следващите дни дали няма да се появи зачервяване, обрив или болка на същото място. Ако сами сте извадили кърлежа го сложете в бурканче със спирт и го занесете за изследване. Ако нямате намерение да го носите на изследване запазете шишенцето поне месец, така ако се наложи ще можете да покажете кърлежа, а лекаря може да прецени дали е от опасните видове.

Кои са болестите, които се разпространяват от кърлежи ?

Най-разпространени на територията на България болести, които се причиняват от заразени кърлежи са лаймска болериоза, марсилската треска, ку-терска, кримска хеморагична треска. По-рядко срещана е хоморагична треска с бъбречен синдром.
Коментари

1
Калина
2011-05-23

Много Ви благодаря за подробната информация. Моето семейство е голямо и често посещаваме тревисти местности, затова ми се наложи да потърся повече информация за кърлежите. Много се радвам, че намерих такъв хубав сайт за тези вредни гадинки. Сега остава само да споделя всичко това със семейството си. Още веднъж Благодаря !

2
Васил
2011-05-31
Прекрасна информация - точна, ясна, насочваща ! Благодаря!