Съвети от педиатъра


Летни вирусни инфекции

Летни вирусни инфекции

Дългоочакваното лято дойде, но заедно с развлеченията с него идва и опасността от летни вирусни инфекции, които засягат предимно децата. Обикновено "виновниците" за това са рота, ентеро, адено, норо и още доста други вируси. Предаването им от човек на човек става по въздушно-капков и контактен път. Това, което може да намали възможността от "лепването" им са стриктно изградените хигиенни навици на детето и разбира се, избягването на контакти с болни. Най-вероятните места за среща с вирусите са курортните селища и изобщо местата с много събрани хора на едно място.
Често симптомите на вирусите и настинката са сходни - повишена температура, повръщане, диария. Повечето случаи, когато е на лице разстройство, става въпрос за вирус или бактерия. Обичайната дълготрайност на вирусната инфекция е 3-4 дни при децата над 1 г, но при кърмачетата е възможно усложнение, затова не пропускайте да посетите лекар.
При установена вирусна инфекция приложете хранителна диета, която ще облекчи стомаха и ще подтисне повиците на повръщане и разстройство. При малките бебета продължете с кърменето, а ако е на изкуствена храна използвайте диетична такава. При по-големите деца диетата включва предимно обикновени бисквити, солети, сухар и препечен хляб. Не давайте плодове на детето, както и погрешно смятаните за полезни в такива случаи - ориз, картофи и банани. Този тип хранене продължава, докато сте сигурни, че поне от 48 часа е възстановена дейността на стомашно-чревния тракт на детето. Обикновено отнема 3-4 дни, но понякога е възможно и 2-3 пъти повече. В случай, че е така, задължително уведомете лекуващия лекар. След прекратяване на диетата е задължително захранването на детето при връщането му към нормален начин на хранене. Направете го постепенно с въвеждане на попара, крем, зеленчукова супа и пюре.
Изключително важно е през целият период на действието на вируса детето да приема много вода, за да се избегне обезводняването. Колкото повече приеме, толкова по-добре. Има се предвид чиста вода, не течности по принцип. Особено непрепоръчитилни са сладки течности, като плодови сокове и компот. Това само ще влоши състоянието. При отказ на детето да приема постоянно вода можете да използвате специалните разтвори за орална рехидратация, които се продават в аптеките. Ако детето е отпаднало, вяло, с ацетонов дъх от устата и особено суха кожа на коремчето можете да сте сигурни, че е настъпило обезводняване, задължително се обърнете към лекар.
Освен вирусните инфекции, високите температури способстват и за хранителни разстройства, които нямат нищо общо с вирусите. Съхранявайте правилно хранителните продукти, особено тези, които съдържат яйца, мляко, риба и месо. Уверете се, че са добре покрити и на подходяща температура, тъй като микроорганизмите, попаднали в храната в горещо време, дори и в малко количество причиняват заболявания.

Коментари

1
Нина
2013-09-10

Имам син на 4 години. Той знае, че е осиновен и че е създаден с любов. Съответно се стремя да усеща че е обичан и това нищо да не му липсва.