Съвети от педиатъра


Защо вода ?

Защо вода ?


Около 70-75 % от човешкото тяло съдържа вода, която играе важна роля за съществуването ни. Загубата на около 350 мл за възрастен човек веднага оказват влияние и ние чувстваме жажда. При по-малките тези милилитри съответно са по-малко и затова е важно когато детето е по-малко, вие да следите за приема на вода, а когато то порастне, трябва да му изградите навици за пиенето на тази така важна течност.

Приемът на вода е важен, защото чрез нея се поддържа водния баланс в организма ни. Водата е важна и за да може тялото ни да се прочиства от токсини и соли. Това става по много начини - чрез дишането ни, когато отделяме въглерод и влага, чрез слюнката и потта. Чувстваме се жадни, когато обема на циркулиращата кръв се понижи, което понижава и артериалното налягане. Процесът по обезводняване, когато клетките губят обема на вътреклетъчната си течност е дълъг и засяга много от органите - сърцето, бъбреците, хипоталамусът и други. Ние усещаме жажда като следствие от всички тези химически реакции в телата ни. Най-често се чувстваме жадни, когато рецепторите на устната лигавица реагират на изсъхването на устната ни кухина.

Симптомите на дехидратация в по-сериозна степен са :

физическа слабост
загуба на апетит
почервеняване на кожата
парене в стомаха
главоболие
силно пресъхване на устата
световъртеж
суха кашлица
чувство на горещина, трудно справяне при високи температури
тъмна урина с миризма

През летните сезони, когато горещината е по-голяма, също като физическата активност на децата се препоръчва пиенето на вода да става със ставането. Доказано е, че през ноща клетките в организма преработват всички токсини от тялото ни и напрактика те се събуждат токсични и жадни. Поднасяйте чаша вода на детето със самото му ставане. Осигурете вода по време на игрите, докато сте на плаж. Не е излишно детето да приема плодове и сокове, но вие трябва да знаете, че водата в чистата и форма няма нищо общо с водата, която се намира в които и да е други продукти.

Следете колко вода пие детето през деня, подсещайте го и носете вода със себе си особено отивайки на разходки. Детето трябва да знае, че минералните сокчета не заместват водата. Същото важи и за вас, така че спокойно можете да давате пример на детето със собственото си поведение.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.