Съвети от педиатъра


Мобилният телефон в живота на едно дете

Мобилният телефон в живота на едно дете

Използвайки мобилния си телефон ежедневно и радвайки се на удобството, едвали се замисляте за вредите, които си причинявате. За един възрастен вреди има, но те са доста по-ясно изразени при малките. Причината е във все още развиващия се организъм на децата. Те са доста по чувствителни и поддатливи на ултра-виолетови лъчи и облъчванията.

Доста експерименти проведени в Англия сочат, че дори за тинейджърите до около 12 годишна възраст трябва да е абсолютно забранено притежанието на мобилен телефон. Когато се налага детето да говори по GSM, то тези разговори трябва да са кратки. Мобилните телефони облъчват не само когато говорим по тях, а дори когато само си стоят в нас. Поради натоварения график на родителите, а и защото такава е модата все повече родители прибягват от рано към купуването на първия телефон на детето. Ако детето ходи на училище, обяснявайте му, че телефонът трябва да стой в чантата. Това е добре защото то няма да се разсейва в час, а с това ще си спеститеизвестни главоболия. Стоейки в чантата рискът телефона да се изгубили или да бъде откраднат намалява. Всичко, което детето трябва да запомни и да прави е през междучасие да погледне дали не сте го търсили и съответно да ви се обади. Грешка, която родителите често правят е да купят на детето калъф за телефона, който се носи на връта. Децата са буйни и нямат навик да пазят каквото и да е, а още по-малко техника. Носейки телефона на врата си, детето може да го удари тичайки или да го повреди опирайки се в чина, да го залее с вода или с храната, която консумира. Това обаче е най-малкото за което трябва да се притеснявате ! Носенето на телефона в близост до сърцето води до по-късни проблеми както за малките, така и за възрастните. Изследвания сочат, че носенето на телефон в джоба в продължение на години вече е довело до импотентност на част от мъжете, участвали в изследванието.

Други проучвания направени в Университета Оребро сочат, че има зависимост между използването на безжичните телефони и протеинът, който съществува в BCFB-та част от мозъка и служи за защита срещу външни влияния. Кръвните проби показват увеличение на този протеин, което е явен показател, че мозъкът се засяга от микровълните, излъчвани от телефоните.

Не робувайте на децата си и не им купувайте телефон само защото всички имат. Мислете за това като за бомба със закъснител и отлагайте до колкото е възможно обвързването на детето с тази иначе доста интересна играчка. Прибягването до личен телефон трябва да е обмислено с реалните потребности на вас като родители, а не за простите желания на детето, което винаги иска всичко.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.