Съвети от педиатъра


Какво представлява  и как протича мозъчното сътресение

Какво представлява и как протича мозъчното сътресение

Децата обикновено са доста палави и често се случва да удрят главата си. Тези удари обикновено са безвредни и са съпроводени с моментна болка, която бързо отшумява. В следствие на по-силен удар или падане обаче е възможно сътресение.

Черепно-мозъчните травми биват:

ЗАКРИТИ - когато е запазена целостта на кожата на главата, независимо от това дали черепните кости са увредени или не.

ОТКРИТИ - когато е нарушена целостта на кожата на главата и черепните кости. Мозъчното сътресение спада към групата на закритите черепно-мозъчни травми, в която влизат още мозъчната контузия и мозъчната компресия (кръвоизливи на мозъчните обвивки, вътремозъчните хематоми, фрактури на черепа). Отнася се за черепно-мозъчна травма, протичаща с общомозъчни симптоми без изразени огнищни неврологични прояви.

Няма определена скала за силата на удъра, който е необходим за да се получи мозъчно сътресение. Децата по определение са по-уязвими и по-чувствителни, така че не е зле да обръщате внимание на детето ако го видите да удря главата си.

При силен удар се наблюдава оток или набъбване на мозъка, разширяване на ликворните пространства, които са изпълнени с цереброспинална течност (ликвор). Вените на мозъка са разширени. В повечето случаи след травмата болните губят съзнание, това може да е само за секунди. Това е най-важният признак на мозъчното сътресение. В други случай може да се наблюдава моментно дезориентиране. И в двата варианта трябва да сте на ясно, че е на лице мозъчно сътресение и е добре да се консултирате с лекар.
 
За да установите на момента дали детето е получило подобна травма трябва да проверите енергичността, балансът, рефлексите и паметта на малчугана. В никакъв случай не пренебрегвайте симптомите и винаги водете пострадалия на преглед. При по-силните удари, когато човек губи и съзнание за определен период време е възможен и мозъчен кръвоизлив, който може да бъде опасен. В определени ситуации е необходима дори рентгенова снимка, за да бъдат изяснени всички последици.

Като най-чести симптоми след удар на главата, които сочат към мозъчно сътресение може да изведем :

Устойчива ниска степен на главоболие
Гадене
Прималявеане
Повръщане
Замъглено зрение
Загуба на паметта

Спешни Симптоми
Объркване
Сънливост
Затруднено говорене ясно
Скованост във всяка част на тялото

При леките степени на сътресение (комоцио) липсват видими промени в мозъчните структури, но при по-тежките травми се установяват точковидни кръвоизливи в мозъка, в основата на които стоят рефлексии съдови нарушения. Понякога се наблюдава само леко помрачаване на съзнанието, кратковременна дезориентираност и световъртеж. Установяват се понижен мускулен тонус, хипорефлексия, тазово-резервоарни нарушения (свързани с уринирането), забавена сърдечна дейност, спадане на артериалното налягане, разстройство на дишането.

След проясняване на съзнанието се отбелязват паметови нарушения, антиградна и ретроградна амнезия (загуба на паметта за събития преди или след мозъчното сътресение, промяна във фиксационната памет, дезориентация за време). Много често болните се оплакват от главоболие и повръщане. По-късно се наблюдават психомоторна възбуда (комоционна психоза), усилени вегетативни рефлекси, главоболие, безсъние, световъртеж.

При леките степени на мозъчно сътресение общомозъчните симптоми преминават още в същия ден или през следващите дни. Типична е краткотрайната загуба на съзнанието. След няколко минути болният идва в съзнание, като преминава фазата на краткотрайна дезориентираност със или без спомен за случилото се.

В други случаи при тежка форма на мозъчното сътресение оплакванията продължават със седмици и месеци. Особено продължителни и неприятни са вегетативните прояви - изпотяване, зачервяване или пребледняване, цианоза (посиняване) на лицето, учестяване на сърдечната дейност, световъртеж, шум в ушите, главоболие, разстройство на съня, нарушения на дишането.

Лечението на мозъчно сътресение изисква в леките варианти почивка, а при тежко сътресение е необходимо лечение в болнично заведение от лекар специалист.

Коментари

1
Кристиана Савова
2012-07-03
Вчера, след като съм излязла от нас с една приятелка... съм имала инцидент с колело.. при инцидента съм си ударила главата, в момента имам рана на главата.Работата е там че нямам никакъв спомен от падане.Последното нещо което помна е че чаках моята приятелка пред нас.
2
Донка Христова
2012-05-10
Синът ни е на 1г. и 6м. и преди около месец си удари челото два пъти на едно и също място за един ден и то силно.При първия удар за 2-3 секунди беше дезориентиран и плачеше, а при втория - само плака. На мястото на удара се поду и посиня. Не съм забелязала други симптоми. Постепенно подутината спадна и синината започна да минава. Сега забелязваме,че има вдлъбнатинка на мястото. Какво може да е според вас?
3
Габриела Комаревска
2013-01-20

Здравейте, искам да споделя, че имам момиче на 1г. и 10 м. и от 6 или 7 месец все си удря главата или с дистанционно или дезодорант, в стената, в гардеробa и т.н. Все още продължава да си удря главата или наинат или от невнимание. Много ме е страх тези всекидневни удари в главата да не се отразяват на по нататъшното и развитие. Все пак колко и е малка главичката и мозъчето, черепа не е толкова здрав, пък и нямам ного коса та да омекоти удара. Аз ако се ударя така ще ме боли. a и тя понякога ни удря главички. Като ме удари, свят ми се завива, а нея не я боли, смее се. Посъветвайте ме нещо, моля Ви !

4
Василева
2013-03-29

Ако може някой да ми даде съвет за моята дъщеря. Вече трети път изпада в безсъзнание. Два от пътите беше през вечерта, докато си спи и третия - сутринта, когато се събуди !

5
Венцислав
2013-04-17

Здравейте,
Казвам се Венцислав и съм на 14 години. От 2 години ме боли най-горната част на главата, но не съм падал. Дълго стоя пред компютъра, опасно ли е ? Моля за съвети. Казах и на майка ми, но тя каза, че е от пубертета.

Благодаря.

6
Радост
2014-03-17

Здравейте. Имам момиченце на 9 г. Лежахме в болница за бронхит. Тя е с епилепсия и падна от леглото и си удари главата. Правихме снимка и не се виждат никакви фрактури, но 5 дни след удара започна да повръща и и се образуваха синини под очите. Дали това може да се дължи на сътресение. Моля ако някой знае след колко време се появяват признаците на сътресение да ми пише.

7
илияна
2014-03-19
До месец след удар.
8
рени
2014-06-01
както тичаше детето се спъна и си удари челото при веждата в ръба на шкаф. Посиня,наду се мястото и стана голяма цицина.детето плака много,но се успокои и заспа. Не е повръщало и не е губило съзнание.детето е на 1 година и 6 месеца,не може да каже как се чувства.Възможно ли е да е направили фрактура на черепа.
9
диди
2014-07-03
на мен ми казаха, че признаците се появяват след месец
10
Меги
2014-08-04
Моето детенце е на 9 м . и падна от джипа ни получи счупване на черепа беше абсолютно адекватен не е повръщал нищо просто нормално 9 м. бебе .След, като се направи скенер се разбра за кръвоизлив и го оперираха поспешност .Няма да говоря за ужаса и чувствата си, но ви съветвам бягайте на неролог или неврохируг защото ей така както стои може да ви остане в ръцете.Много е опасно .При нас нямаше симптоми никъкви .Сега вече мина време детеро си е много добре ,надявам се да се опорави, за мен сега е важен въпроса кога ще се затвори отстранената част от черепа ? Немога да намеря никъква информация.
11
Ралица 5
2014-10-01

Моето дете е на 15 год. и беше бит с метална тръба в главата и получи сътресение на мозъка. После и отток и незнам какво да правя.

12
Ивелина
2014-12-02

Детето ми се удари между очите и се поду. Сложихме му компрес, но не спада и има червена точица между очите. Няма повръщане или главоболие, но е подуто! Как да се справим с това?

13
[email protected]
2015-02-09
Сутринта като излизах от входа се подхлъзнах и паднах ,ударих си главата не съм губила съзнание .След 1 час леко ми се поду главата горе в ляво и от време на време ме боли,отока след 5 часа спадна.Има ли опасност от мозъчно сътресение .Какво се прави в такъв случаи.