Съвети от педиатъра


Какво е витилиго ?

Какво е витилиго ?

Цвета на кожата ни се дължи на пигмента меланин. Когато този пигмент намалее или изчезне, кожата се обезцветява. В сравнително редки случаи е възможно пигментът да липсва по рождение. Това са така наречените хора албиноси, при които в кожата, в косите и в ретината на очите липсва меланин.

Заболяването Витилиго представлява избеляване на кожата в следствие на липсата на пигментация. Около 1 % от населението на света страда от витилиго. То се проявява на всички възрасти, от новородени, до старци. Най-често се развива между 15-тата и 20-тата година и по-често засяга момичетата. Причините за появата на заболяването все още не са напълно ясни. Предполага се, че е автоимунно заболяване. Доказано е обаче, че е на лице и наследствено предразположение към болестта.

Заболяването се проявява изведнъж, без други явни симптоми. Появяват се бели петна, които е възможно да се разпространяват из цялото тяло. Белите петна са с тенденция да се разполагат симетрично в областта на лицето, шията, гърба, китките, предмишниците, бедрата, гениталиите. Първите петна се забелязват на местата с най-нежна кожа - около устата, очите, гениталиите, подмишниците, пъпа и т.н. Развитието на заболяването няма определена скорост. То е строго индивидуално за всеки. Възможно е да се появят петна, които с години, а дори и с десетилетия да не променят големината и бройката си. При друго развитие е възможно петната постояно да се уголемяват и множат и така да завладяват все по-голяма площ от кожата. Много от заболелите споделят, че на един или друг стадий от болестта част от петната възвръщат пигментацията си без каквото и да е лечение.

Витилиго по никакъв начин не нарушава структурата на кожата, липсва сърбеж на засегнатите места, нито друг дискомфорт. Тези места обаче стават по-уязвими от слънчеви изгаряния. Витилиго се счита от някои не за болест, а за козметичен дефект. Съществуват три разновидности :
В случи, когато петната са само на едно, или няколко места по тялото, това е фокусиран вид.
Сегментен вид - когато петната се проявяват само в определена зона от тялото.
Най-честият случай обаче е общият вид витилиго, когато засегнатите депигментирани места са различни и разположени по цялото тяло. При тази разновидност петната често са симетрични в лявата и дясната половина. Те могат да се развиват постепенно - първо да се появи петно в едната половина на тялото, а след време - успоредно петно в другата половина. Възможно е развитието да протече и паралелно, когато петната в двете части на тялото се появяват по едно и също време.

Лечение
Забележите ли избелели петна по която и да е част от тялото, трябва да се обърнете към специалист, който да направи съответния обстоен преглед. Има много методи на лечение, които претендират да са ефикасни. Истината обаче е, че все още е неизвестно защо едно лечение действа при един, а при друг не. Най-често лекарите предписват едно лечение, ако не се появи резултат, се прехвърлят на друго и така, докато се уцели това, влияещо във вашия случай. Както развитието на депигментацията няма конкретна скорост, така и лечението отнема различно време при всеки. При едни резултати започват да се забелязват след 3-6 месеца, а при други ефект може да няма и на 8-мият месец от лечението.

Един от най-разпространените начини на лечение, това е PUVA. Той е базиран на вещества, наречени псоралени. Терапията PUVA, при която медикаментът се поглъща се прилага при хора с над 20 % петна по кожата, или при тези, които не понасят локално лечение. Оралната PUVA терапия не е препоръчителна за деца под 10 години, понеже носи риск от вреда за очите и катаракта. При нея пациентите приемат предписана доза псоралени през устата около 2 часа преди излагане на изкуствена ултравиолетова светлина или на слънчева светлина. Лекарят регулира времето за излагане на такава светлина понеже, кожата се зачервява. Лечението е 2-3 пъти седмично, но никога два последователни дни. Пациента трябва да избягва пряката слънчева светлина за 12-24 часа след процедурите, както и да носи слънчеви очила и нещо с което да покрива лицето си, за да може да предпази очите си. Чести странични ефекти са слънчеви изгаряния и стомашни неразположения, причинени от псораленните таблетки. Повечето пациенти смятат, че ако се нахранят с малко по-тежка храна преди вземането на таблетките (хамбургер, пържени картофи, сладолед), намаляват или елиминират стомашното неразположение. За пациенти, проявяващи непоносимост към PUVA терапия се препоръчва PUVA-SOL. Втези случай лекарят може да назначи прилагането на псоралени да става заедно с излагане на естествена слънчева светлина.

Друг метод за лечение са Стероидните кремове. Лекарите често предписват леки кортикостероидни кремове за деца под 10 г. и по-силни за възрастни пациенти. Пациентите трябва да третират засегнатата кожа поне 3 месеца, преди да се появи резултат. Това е просто и безопасно лечение, но не е толкова ефективно, колкото други видове лечение. Лечението трябва да бъде непрекъснато и внимателно следено, понеже стероидите могат да изтънят и увредят кожата. Щателно се следи за странични ефекти, като свиване на кожата или поява на стрий. Именно поради страничните ефекти, стероидните кремове не се прилагат за дълги периоди от време.

Локална псораленна терапия - Прилага се при хора с по-малко от 20 % засегната от петна кожа. Приложима е за деца над 2-годишна възраст. Самото лечение се провежда в лекарски кабинет, където кожата се осветява и ултравиолетова светлина един или два пъти седмично. Кожата се намазва с псоралени около 30 минути преди да започне излагането на светлината. Постепенно лекуващият лекар засилва количеството ултравиолетови лъчи. Всяка процедура се прилага докато петната не почервенеят. Рисковете на тази терапия са изгаряния, поява на мехури и хиперпигментация (прекалено потъмняване на лекуваните участъци). Тези отрицателни ефекти обаче са временни - докато трае самото лечение.

Имуноподтискаща терапия - Protopic immunomodulator е продукт локално подтискащ имунната система в третираните с него кожни участъци. Пастата Protopic immunomodulator се произвежда от редки почвени бактерии, които се намират в планината Цукуба на остров Хоншу, Япония. Известни са редките растителни видове, които растат там и, че почвените бактерии там имат уникалната способност да подтискат имунната система. Наличието на автоимунно заболяване обеснява връзката на собствената имунна система с витилиго. Protopic възпира имунната система да атакува пигментните клетки, като по този начин те успяват да се репродуцират. Важен факт е, че препарата не се абсорбира в кръвоносната система или тялото, поради което въздействието му остава сравнително локализирано. Одобрението на Администрацията по храните и лекарствата на САЩ е все още само за прилагане при екзема (не за витилиго), но много пациенти изразяват добри резултати, въпреки, че официални проучвания няма.

Методите на лечение наистина са много, но науката все още не е извела универсалното лечение. Други възможности за манипулации са :
Тесновълнови ултравиолетови лъчи
Лазерна технология
Козметико-фармацевтични препарати
Кожна присадка
рансплантация на пигментни клетки
и други натурални, традиционни и алтернативни терапии.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.