Съвети от педиатъра


Епилептични гърчове

Епилептични гърчове

Причините за поява на епилепсия са няколко. От 3 до 4 % от боледуващите получават припадъците в следствие на наследствена предразположеност. В този случай мозъкът има склонност да образува епилептично огнище.

Възможна друга причина са различни заболявания или увреждания на мозъка, които също сформират такова епилептично огнище. Всяко дразнение на мозъчните клетки би могло да доведе до гърчове. Заболяванията, водещи до почвата на епилепсия са от различно естество. Може да възникнат в следствие на инфекции, съдови проблеми, мозъчни тумори, боледуване на детето още в утробата на майката или получени травми по време на раждането.


Според степента си и симптомите, които болният проявява спилептичните припадъци биват няколко вида :

Голям епилептичен припадък

При такъв припадък болният внезапно губи съзнание, а дишането му спира. Ръцете и краката се изпъват и или само те или цялото тяло трепери ритмично.
Това продължава няколко секунди след което тялото се успокоява и дишането, макар и доста тежко се възстановява. Възможно е от устата да потече слюнка приличаща повече на пяна. Ако по време на гърча болният се е прехапал е възможно слюнката да е премесена с кръв. Това се среща често. След като епилептичният припадък отмине обикновено човекът се чувства доста изморен и отпаднал, изпитва главоболие. След много силен гърч се случва болният веднага да заспи от изтощението, но има и хора, които са готови да се изправят на крака малко след приключване на гърча. Много от болните могат да предвидят предстоящия гърч. Някои усещат неприятна миризма, дискомфорт в областта на корема, или неприятен вкус. Всичко това са химични реакции на мозъка, които в някаква степен позволяват на човек да се подготви. При проведени изследвания някои заявяват, че миг преди припадъка виждат познато лице или предмет, други твърдят, че момента преди гърча граничи с блаженство.

Друг вид припадък е малък епилептичен припадък

В този случай се губи съзнание за няколко секунди, но липсва гърч. Най-често само мускулите на лицето потреперват и човекът пребледнява. При появата на такъв припадък болния спира със заниманията си за секунди, а след това продължава от там, до където е спрял. Ако в този момент разговаряте с човека може да забележите няколко примлясквания с уста и някоя странна мимика, след което разговорът ще продължи. При някои се наблюдават типични движения, подобни на нервни тикове по време на припадък от този тип. Някои изтупват прах от дрехите си, подреждат неща пред себе си или с ръце разчистват предметите пред себе си ... След връщане в съзнание болният не помни нищо от случилото се и не си спомня за нетипичните движения, които е извършвал.


Джаксънов припадък

Този припадък засяга моторно-двигателните функции. Започва най-често от едната ръка, тъй като ръцете имат голям дял в предната мозъчна обвивка. От ръката е възможно треперенето да продължи или към съответната половина на лицето, или към крака. Гърчовете са резултата на възбуда в задната централна извивка. При този гърч болният остава в съзнание.

Ако сте край някой, който получава гърч можете да направите няколко неща за да помогнете.

По време на самия гърч се опитайте да стабилизирате тялото. Ако човекът е легнал, подложете нещо под главата му или дръжте главата, за да не се нарани от ударите докато се тресе. Ако в следствие на гърча от устата се отделя слюнка, то болния не трябва да лежи по гръб. Сложете го да легне на една страна, за да изтича течността и да не се задави. Осигурете кислород на припадналия, не позволявайте нито вие, нито други хора да се скупчат около потърпевшия. След приключване на гърча осигурете вода и дори нещо за ядене, защото човекът ще се чувства доста изтощен. В никакъв случай не се паникьосвайте, останете до човека, докато не се уверите дали е добре или има нужда от още помощ.

Не изключвайте необходимостта от повикване на лекарски екип.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.