Съвети от педиатъра


Йога за деца

Йога за деца

Как йога помага на малките деца
При децата йога се концентрира основно върху физическия аспект. Развиват се опорно-двигателната система, скелета, мускулатурата и връзката между тях. Подрастващите трябва да се окуражават да стоят изправени без напрежение и големи усилия. Подвижността, ловкостта и правилната стойка, са много ценни качества за телата на младите.
Йога оказва благоприятен ефект и върху контролиращите системи - нервна и ендокринна. Въздейства също върху метаболизма, храносмилателната и дихателната система. Йога практиките спомагат за хармоничното развитие на двете полукълба на мозъка, свързани съответно с логиката, рационалността и с креативността, въображението и интуицията.
Асаните спомагат физическото укрепване на подрастващите, засилват мускулната им активност, увеличават гъвкавостта на телата им и са предпоставка за добър физически тонус.

Пранаяма техниките освобождават натрупания в ума стрес, увеличават способността на ума да възприема и асимилира информация. Този момент от програмата ще помогне на учениците по-ефективно да се справят с учебните си задължения.

Нада йога се занимава със звука и финото му въздействие на всички нива. Децата ще бъдат поощрявани да изразят гласа си, да експериментират с него. Известно е, че звукът може да въздейства лечебно, да активизира и възстановява биологичната и психична хармония.
Много от асаните в йога могат да се усвояват от децата още от 5-6 годишна възраст, а някои и по – рано. Основното внимание при обучението им не е времето, което са стояли в една асана, а състоянието, което трябва да почувстват от изпълнението на асаната. За да може детето лесно да влезе в това състояние е добре за всяка асана да се разказва кратка история. Тя всеки път може да се променя, за да е по-интересно на детето, а по-късно може и самите деца да използват въображението си, за да влизат в даденото състояние.

Йога развива/подобрява силата и гъвкавостта, подобрява концентрацията, фокусирането и вниманието, развива/подобрява баланса и координацията, подобрява цялостното осъзнаване на тялото, увеличава самоувереността и самооценката, подобрява съня, насърчава връзката дух/тяло, води до спокойствие и уравновесеност
увеличава творческото изразяване и въображение, помага на храносмилането, кръвообръщението и отделянето, увеличава уважението към себе си и другите, подобрява функциите на имунната система, учи на осъзнатост за околната среда, грижа за земята и цялостно чувство за свързаност, увеличава самодисциплината и самоконтрола, изчиства ума, подобрява готовността за учене, дава цялостно чувство за добро съществуване.

Дава:

На тялото - сила,гъвкавост, осъзнаване на тялото, анатомия, спокойствие, баланс, осъзване на дишането, самоопознаване

На ума - концентрация, фокусиране, внимание, самоизразяване, справяне със стреса, състояние на спокойствие и мир, самочувствие, чудеса

На света - осъзнаване на околната среда, уважение към Земята, развитие на езика, социални взаимоотношения, мир, връзки, откривателство, творчество.

 

Източник:
http://yogakidsbg.blogspot.com

Коментари

1
криси
2012-11-25
още движения