Съвети от педиатъра


Заекването

Заекването

Заекването е често срещан проблем при децата, особено във възрастта между 2 и 5 години.

Много от малчуганите, по време на вербалното си  развитие, преминават през етап на неправилно произнасяне на думите, повтаряне на срички и фрази, говорят проточено или изпитват затруднение в произнасянето на определени звукове или срички.
 
Специалистите дефинират заекването като форма на нарушение на плавността на речта  и прекъсване на свободния и поток.
Според експертите, заекването в ранна възраст не е смущаващо и в повечето случаи отшумява към 5-6 -годишната възраст. В тази възраст детето може по-умело да координира  лицевите мускули, които се използват при произнасяне на проблемните звуци.
 
Макар и по-рядко, проблема със заекването остава и в по-късна възраст. Специалистите предупреждават, че ако не се отстрани навреме, проблема може да повлияе негативно на развитието на детето, на неговото самочувствие и самооценка. Освен това, дефектите на артикулацията могат да се прехвърлят върху писането. Ето защо, е хубаво при констатирано нарушение на говора, преди детето да тръгне на училище да се посети логопедичен кабинет и да се извърши диагностика за готовността на детето.
Логопедите са категорични, че има много ефективни терапевтични подходи, по които да се преодолеят трудностите при говорене.
 
Причини за заекването

Учените смятат, че спектърът от фактори, предразполагащи заекването включва:
 
Стрес и психически травми - Най-честа почина за възникване на нарушения на речта е силна уплаха и стрес причинен от несигурност.
Генетична предразположеност - Въпреки, че около 60% от заекващите имат близки роднини, които заекват, генетичната предразположеност остава спорен въпрос.
Тази теория има много критици, според които  "наследствеността" всъщност е причинена не от гените, а от негативното влияние на езиковата среда. От друга страна ако има разлики в локализацията на мозъчните функции, то е твърде вероятно те да са генетично обусловени.

Изоставане в развитието - Нарушена дейност на нервната система, породила се по време на вътреутробното развитие или като следствие от силна интоксикация на организма или тежко инфекциозно заболяване.
Разлики в мозъчното продуциране на езика - Има изследвания, според които при заекващи езиковите процеси се локализират в други мозъчни зони. Според тази теория се появяват проблеми при взаимодействието на мозъка с мускулите, задвижвани при говорене.
Като следствие от други говорни и езикови проблеми
 
Първи прояви на заекването

Заекването може да се прояви още в най-ранна възраст - между 18 и 24-ти месец, когато детето се опитва да състави цели изречения. Логопедите успокояват, че тези проблеми в говора отшумяват от самосебе си и рядко оставят трайни следи.
Въпреки, че за родителите тези проблеми са притеснителни, те са често срещани за този етап от развитието и преминават без намесата на специалист.

В ранна възраст, проблема със заекването може да се появява и да отшумява периодично. Препоръчително е, при често повтарящи се периоди на заекване, да се направи консултация с логопед, когато детето е още около 3 годишно.

Заекване в предучилищна и училищна възраст

Обикновено, заекването започва незабележимо, още в периода, когато детето започва да формира уменията си за общуване.
Ако проблема не изчезне спонтанно или не бъде овладян до 5-6 годишна възраст, детето започва да осъзнава проблема си и това му нанася емоционални и психологически травми. Често тези деца отказват да общуват и се затварят в себе си.

Децата, които заекват имат и редица проблеми в училище- не само с правилното писане и говорене, но стават и жертва на присмех и подигравки от страна на съучениците.

Кога трябва да направите консултация с логопед?
 
Ако детето е на възраст 5-6 години и все още заеква, консултирайте се със специалист-логопед.

Други говорни дефекти, при които е желателно да потърсите помощта на специалист са:

повтаряне на думи или на цели фрази
повтаряне на отделни звуци
удължено произнасяне на някои звуци или части от думи
детето отказва да общува, затваря се в себе си и отказва да говори пред много хора
извършва мимически или телесни движения, когато се затруднява при говорене

Лечение

Лечението на заекването е дълъг процес, изискващ търпение и упоритост, както от страна на детето, така и от страна на родителите. За да бъде максимално ефективен,  терапевтичният метод трябва да  е индивидуален и е изцяло съобразен с проблемите и потребностите на детето.


Източник:
www.puls.bg

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.