Съвети от педиатъра


Тикове при децата

Тикове при децата

Нервните тикове са досадни жестове, които човек повтаря когато е изнервен. В повечето случаи те абсолютно “лечими”, трябват ви само малко упоритост и желание да се справите с тях. Човек внезапно смръщва чело, свива вежди, затваря очи, обръща главата си така, сякаш му е тясна яката, примлясква, облизва се, примигва често. Ако тикът се разпространява към дихателната мускулатура, започват неволни прокашляния, вдишвания през носа като при хрема. Обикновено тикът възниква в мускулите на лицето, врата, ръцете и езика, при което външните прояви, както в случая с вредните привички, се отличават със стереотипност.

В детската възраст тиковете се причиняват от неприятни изживявания, особено от уплаха. Например след нападение от куче или друго животно, скандали в семейството, груби отношения в училище. Ако децата остават трайно в неприятна за тях среда и постоянно са лишени от родителска топлина и внимание, тиковете се закрепват и продължават през юношеството и в зрялата възраст. Не бива да се наказва или заплашва детото за тиковете, които прави. Напротив, то се нуждае от топлина и родителска обич. Включете го в интересни занимания, чрез които да може да забрави за тиковете. Нека да има повече положителни емоции през деня.

Тиковете се засилват, когато човек е емоционално напрегнат, а щом е спокоен, отзвучават. По време на сън също изчезват. За преодоляването им е необходима спокойна атмосфера. Движенията, които се запазват, налагат продължително психотерапевтично лечение. Тиковете често са състояния, при които с уравновесяване на емоционалното състояние преминат след време. Но при силно нервно натоварване води до повторна поява. Последните изследвания на учените се насочват към извода, че повечето от генерализираните тикове имат връзка с гена и се предават по наследство. Обикновените и сложни тикове могат да бъдат провокирани от нервен стрес, депресия, конфликтна обстановка у дома, в училището. Преумората и силната уплаха също могат да бъдат причина за появата на тик.

Тиковете могат да променят своя характер.При напрежение се засилват .Много родители са забелязали,че когато направят забележка на детето, то засилва тиковите поряви. Психолозите съветват да се промени отношението на родителите към децата и начинът им на възпитание. Тогава и тиковете започват да отшумяват. Причината е в снижаването на напрежението, което детето изживява.Съществуват тренировки, които се провеждат под контрола на специалист и тиковите движения намаляват. Само в изключително редки случаи се налага лечение с медикаменти.

Източник:
www.magicaura.com


Коментари

1
Красимира
2012-09-13

Имам племенник на 7 години и си мисля, че има тикове. Променя си настроението и повтаря едни и същи думи, което ме притеснява.

2
Александра
2012-09-16

Много ми харесва това, защото е много важно за децата и родителите.