Съвети от педиатъра


Нощното напикаване при децата

Нощното напикаване при децата

Напикаването при децата е една от най-често срещаните неврози. Обикновено се проявява при децата, които още не са в пубертетска възраст. Засегнати са по-често момчетата. За патологично напикаване може да се говори при деца над 3-4 годишна възраст. Различават се два вида напишквания: Нощно – enuresis  nocturna и дневно – enuresis  diurna. Изпускането по малка нужда по време на игра или бурен и продължителен смях не се счита за дневно напикаване. Според продължителността и начина, по които се проявява напикаването при децата говорим за :
Първично - когато физиологичното напикаване продължава след 3-4 годишна възраст.
Вторично, което още се нарича и придобито, когато детето е спряло да се напишква и след продължителен период месеци, дори години започне отново да се подмокря.
Различават се и временно и постоянно напикаване, в зависимост от това, дали се случва всяка вечер или само понякога - когато е приело повече течности преди лягане, когато е било превъзбудено и т.н. 

Ако имате подобен проблем с детето си е добре да обърнете внимание на тези фактори за да можете да приложите адекватни мерки и лечения. 

Причини :
Една от възможните причини, които могат да доведат до напикаване е незрялост на мозъчния център на уринирането.
От медицинска гледна точка напишкването е резултат от бавното съзряване на стражевия пункт в мозъчната кора, която осигурява контрол над пикочния мехур. Това е валидно за първичното напикаване, но не и за вторичното.
При децата с вторично напикаване роля могат да играят други фактори като настинката.
При ходене с боси крака, при стоене на течение или при седене върху студена и влажна повърхност децата често настиват. Такива настинки, както и при остри заболявания на дихателните пътища се наблюдава и нощно напикаване.

Невроза :
Напишкването е често срещано при нервни деца или при такива, които са се изплашили от нещо. Това може да се е случило по време на игра или дори на сън. Можете да заведете детето да му баят за страх. Макар това да не е метод, които всички родители да одобряват, той все пак дава своето отражение. За да бъде поставена диагноза - невроза, детето трябва да е посетило лекар, който да изключи други възможни причини като заболяване на бъбреците, пикочните пътища, захарен и безвкусен диабет, епилепсия, полипи, уголемени сливици, глисти, анемия и други.

За да сте сигурни, че детето не страда от някоя от по-горе изброените болести, обърнете се към лекар преди да започнете някакво лечение.

Лечение :
Най-добре, както при всеки друг проблем е да се знае причината и да се лекува тя. В никакъв случай не чакайте до пубертета за да видите дали тогава това няма да приключи. Добре е ако детето вече ходи на училище, да бъде освободено от часовете по физическо възпитание и спорт докато трае лечението. През есенните и зимните месеци се постарайте детето да заспива със затоплени чорапи. При излагане на слънце, вятър, дъжд и сняг детето трябва да носи шапка. Ако родителите имат труден период и често са нервни, общуват си повишавайки тон и т.н, трябва да се осигури по-спокойна среда за детето. Абсолютно противопоказно е децата да се заплашват с наказания затова, че се напишкват, това може да задълбочи проблема !

Диетичен режим :
Основно ограничете течностите, които детето поема след 18 часа. Намалете и спрете тлъстите меса и рибата от консерви. Препоръчва се консумацията на варени яйца, препечени филийки, овесени ядки или подсладен лимон с мед за закуска. Също сутрин е добре да се пие чай, който да съдържа полски хвощ, листа от къпина, червена боровинка, жълт кантарион. За обяд се препоръчват ястия с агнешко, телешко, пилешко месо или прясна риба. Вечерята трябва да бъде безмесна. Да се избягват течните храни. Може да се дава по една лъжичка мед с натрушено синапено семе отгоре.

Внушения :
Имайки предвид, че в най-честите случай напишкването има чисто психологичен характер е добре родителят, с който детето е по-близко да поговори с него. Да се изяви като магьосник, който знае какво се случва и най-важното знае как да поправи нещата. Можете да кажете на детето, че тази нощ докато спи ще дойдете, ще го помилвате и без да го събуждате ще му прошепнете нещо на ухо за да оздравее по-бързо. Можете да сложите кестени под възглавницата, те помагат така или иначе, но можете да кажете на детето, че това е специално топче, което ще му помогне.

Хомеопатия :
Хомеопатичните лечения дават чудесни резултати при деца с този проблем. Най-важно за да има лечението ефект е пръвичния преглед, който трябва да се проведе от специалист, с интервю както на детето, така и на родителите. Случаите на самолечение с хомеопатични медикаменти обикновено са провал.

Добавки към храната :
Балансираното хранене е от голямо значение за развитието на нервната система.

Медикаментозно лечение :
Възможно е ако сте опитали всички останали начини или ако предпочетете директно този да дадете на детето медикаменти за повишаване на тонуса на центъра на урунирането. Съществуват и препарати от беладона, които намаляват тонуса на мускулатурата на пикочния мехур. Това са достатъчно крайни мерки сами по себе си. Едно от най-качествените храни в това отношение е чистото водорасло АФА, което има доказан ефект при лечение на невротични състояния.  

Коментари

1
stefi
2011-07-23

Детето ми е на 8 и се напикава всяка вечер. Водихме я на изследвания, но резултатът беше, че всичко е нормално. Не знам на какво се дължи. Моля, ако някой знае някакви билки да пише.

2
Цецка
2012-07-18

Той не спи гол. Винаги е с пижама. Преди се съмнявахме, че е от третата сливица, но след като я извадихме, той продължи да се напикава. Това се е случвало както през зимата, така и сега лятото.

3
Дияна
2012-07-19
Синът ми е на 10 години. Проблемът с напикаването е вече 10 години. Преди беше рядко. Имало е и периоди около месец и половина да не се напикава, но последните две седмици е кошмар - всяка вечер, дори има вечер по два пъти. От близо четири години се лекуваме и с хомеопатия (лекуваме се за кашлици и паралелно с това и напикаването, защото проблемът не е само един). С две думи - относно напикаването нещата се влошават. Той пие много вода, но не мисля, че е правилно да го ограничавам с количеството. Чудя се дали психиатър би помогнал или да търся билкар?
4
Цецка
2012-07-18

Детето ми е на 4,5 г, но все още се случва да се напикава и то винаги през нощта. На какво се дължи това.

5
Дими
2012-07-15

Пробвайте с вълени гащета, такива, които да му обхващат плътно кръста, да спи с тях, а и да ги носи през деня под панталона (когато времето позволява). Важно е кръстчето и корема му да са на топло, внимавайте да е добре загащено и да не изстива, за предпочитане е да носи потник под блузата.

6
Таня
2012-07-18
@ Цецка Ако напикаването не е системно, може детето просто да настива. Обърни внимание дали се случва през по-студените или през по-топлите месеци. Нека да спи с 1-2 ката фланелки, запасан/а.
7
мими
2011-09-04

Имам същия проблем и вече се отчаивам. Пробвах с редуване на хомеопатични хапчета предписани от лекар и не стана нищо. Казаха ми чай от еньовче, но отново нямаше ефект. Ако пробваш с билки отиди при някои билкар, който разбира

8
светлана
2012-05-08
Детето ми е на 4 години и се напикава само през ноща много рядко през деня.
9
Дани
2012-05-26

Детето ми е на 8 години и ходим по мъките от 3 години. Беше на 5 когато започна да се напишква. Няма здравословен проблем. Доктори, екстрасенси, билкари се оказаха безсилни - спира за 20-30 дни и отново започва. Кошмарно е и за него и за мен. Помогнете.

10
xxx
2012-09-18
Здравейте! Чета Ви проблемите и се сещам за времето когато и аз бях по малък. Сега съм на 26 и се напикавах нощем до 13-14 годишна възраст. Родителите ми ме водиха по лекари, билкари и не знам си какви още шарлатани, но всичко си се оправи с времето.Обаче наскоро срещнах подобна тема в някакъв форум, която ме накара да се замисля за миналото и проблемите ми. И като се замислих и с моите много леки познания по психология установих че всичко е било причинено от стрес, който аз няма да разказвам за него, но бях подложен. имайте предвид стрес за едно дете е и едно малко 'изкряскване' или така наречените кавги между родители, които понякога са всяка вечер. Не искам да ме разбирате грешно и веднага да водите децата си на психолог, но се замислете че причината може да е във вас или ваш близък, а може би случка породила по голяма емоция за детето, за която може би то е забравило, но подсъзнателно помни. ОБЩУВАЙТЕ С ДЕЦАТА СИ ТОВА Е БЕЗЦЕННО!!!
11
Вили
2012-09-21

Това,което ще препоръчам е изпитано и доказано.Прави се каша от 2 шепи настърган домашен сапун,1 жълтък и 50 грама силна домашна ракия.От сместа се нанася върху парче плат,колкото е необходимо да се обхване кръста на детето.Предварително се намазва кръста обилно с мазнина ,поставя се плата със сместа и се превръзва добре.Детето спи така цялата нощ.Повтаря се поне 5-6 нощи.Ако за следващата апликация сместа се е сгъстила,може само да се разреди с малко ракия,за да се използва до изчерпване на количеството.Тази рецепта излекува от нощно напикаване много деца,а гордостта ми е 16 годишно момиче,което след 10 процедури забрави за 16 годишния си проблем.Искам всички деца да са здрави!!!Ако някой се нуждае от пояснение, пишете, ще обясня !

12
По
2012-09-24
ЗДР! Наскоро гледах по една от телевизиите предаване за постиженията на българите. В него едно от научните открития, достойни за почит и гордост се оказа НИВАЛИН-ът. Като се замислих си спомних,че брат ми се излекува от нощното напикаване, посредством този медикаментозен препарат, извлечен от цветовете и стъблата на блатното кокиче. Брат ми беше особено тежък случай, тъй като нямаше вечер без мокри сънища(в лошия смисъл)до около 20-тата си годишнина. Особено тежко беше предвид психическия тормоз, налаган му системно от баща ни, затова че не успява да стиска до сутринта. Действително брат ми спеше много дълбоко. Но на 16 имаше късмета да бъде изследван в една софийска болница изключително обстойно. Лекарството му беше предписано от лекаря, който наблюдаваше случая. Брат ми взимаше лекарството в продължение на около 3 месеца и постепенно напикаванията разредиха. Между последното и предпоследното имаше интервал от повече от година. Но определено спряха. Говорете със специалисти невролози, неврохирурзи и т.н.; търсете компетентно лице, което да ви посъветва, дали за вашия случай е подходящо това лекарство - НИВАЛИН!!!! ТО е решението. Успех!
13
По
2012-09-24
p.s. не тъпчете децата си с всевъзможните гадости, които разни знахари, баячки, врачки и мними лекари упорито ви предлагат - няма да помогнат и само ще мъчите децата си.Знам от опит, защото брат ми опита всякакви илачи и гадости (стрита на прах черупка на яйце, която приемаше върху филия с масло и мед; жълтата част - изключително горчива и неприятно миришеща - от вътрешността на кокоша воденичка; черен дроб от лисица; пчелно млечице и безброй други) без да има резултата който лекарството постигна. В интерес на истината, не съм сигурна как се назовава научно заболяването, което причиняваше това неприятно изживяване. Но при вс случаи обяснението беше, че по време на сън нервните окончания , контролиращи отделителната система биват притиснати или най-общо не функционират правилно. Иначе нямаше индикации за болни бъбреци, проблемни кости или нещо друго, което видимо да обяснява проблема. Така че отделете време и проучете това лекарство, посъветвайте се и медицинско лице, на което вярвате. Стискам палци!
14
ники
2012-10-31
здравейте! детето ми е на 4 години и понякога се напикава нощно време. От много малък се научи да казва и нямахме никакъв проблем, но от скоро започна това нощно напикаване понякога дори по два пъти на нощ. Започнах работа и синът ми много тежко го изживява, пуснах го на детска но се разболява много често и не знам какво да правя. Дали е възможно да се напишква от стреса, защотото когато тръгвам на работа той не само плачи а и е ужасен от страх да не го забравя. незнам от къде го е измислил това или някой му е казал нещо (вече и това си мисля) но синът ми се страхува че ще отида на работа и няма да се върна.
15
Цвети
2012-10-31
До Вили : Може ли имейл за няколко въпроса ?
16
sneja43
2012-11-26
До Вили:Здравейте!Внучето ми е на 3г.9м.и всяка нощ се напикава.Отгледала съм 2 деца,2 внучета без такива проблеми,но с третото ми внуче съм притеснена,защото това не ми се е случвало до сега.Прочетох вашия съвет за кашата,но не ми е ясно 5-6 нощи под ред ли да слагам или с почивки,защото ракията все пак е силна и може би гори.Благодаря Ви.
17
dalia82
2012-12-06

Здравейте,
Дъщеря ми е на 7 години и проблемът е следния :
От близо две години като и се доходи по малка нужда и докато отиде до тоалетната и изпуска по малко. Това се случва и през деня и през ноща. На какво може да се дължи това, като това не е обилно ?! Изследвали сме я многократно, веднъж излиза бактерията ешерихи еколи, а при друга лаборатория няма нищо и вече съм много объркана на какво може да се дължи. Моля ако може някой да ми помогне - нека пише.

18
Валя
2012-12-14

Здравейте,
И аз имам проблем! Моята дъщеря е на 6 години и никога не е спирала да се напикава през нощта. От известно време дори мога да кажа, че нещата се усложниха. Случва се дори да се наака, когато се е заиграла с други деца. Сега вече и през деня се напикава понякога. Има ли нещо, с което можете да ми помогнете.

БЛАГОДАРЯ !

19
Ани 19
2014-01-18

Здравейте,
Детето ми е на 5 години и почти всяка вечер се напикава. Не знам какво да правя. Водих го на лекар, оказа се, че всичко е добре и изписаха хапчета - ментат, но пак продължава да се напикава през нощта.

20
Мими
2014-02-09

Здравейте! Детето ми е на 2 годинки. През деня няма проблеми и ходи до тоалетната нормално, но вечер пишка според мен прекалено много - сменям по 2 или 3 пълни памперса. Как да постъпя ?

21
katia
2014-03-04
До Вили : Здравейте,продължителността на слагането на тази смес колко трябва да продължи? Има ли период на слагане и период на почиване на организма? Защото в продължение на 6 нощи слагахме апликацията и въпреки ,че намазвахме кръсчето с мазнина то му изгоря. Моля пишете ни на e-mail: [email protected] Благодаря
22
Мария
2014-03-24
Имам внук ,който се напикава всяка вечер ,а вече е в 5-ти клас .Когато е при мен , в друг град , не се напикава никога .Каква е причината , гризе си и ноктите .Ако помогнете ,ще съм благодарна .Красив и умен е ,притеснявам се ,това да не повлияе на самочувствието му .Отминава ли с годините този проблем .
23
Ваня
2014-05-05

Имам син, който е на 6 години. Какво ли не съм пробвала. Помагайте.

24
Ани
2014-06-08

Здравейте,
Имам син на пет и половина и все още е с памперси. Не знам какво да правя, много съм притеснена.
Дайте ми съвет.

25
Галя
2014-06-18
Здравейте, имам дъщеря на 10 години. От 5 години се напикава по-често през деня. Обикновено е свързано с изхождането й по голяма нужда. В момента пробваме хомеопатия. Ефект засега нулев. Посъветвайте ме!
26
Мишо
2014-07-14
До Вили: Моля , пиши ми на е-маил [email protected] Ако може искам да разбера за тази отвара/смес. Благодаря! - П.С Ако може да е в най скоро време. :)
27
Албена
2014-08-06

Вили, дай ми точната рецепта !
Благодаря ти предварително!
[email protected]

28
Ванина
2014-07-30
Здравейте, Дъщеричката ми е вече на 4г. и половина и се напикава всяка вечер. Дайте ми съвет.
29
Гавова
2014-08-03
До Мария Според Луиз Хей, причината за нощното напикаване е страхът от родител, най-често бащата. Тя нарича това състояние "долен плач". Препоръча е отделяне на детето за известно време от семейстото, както и разговор с родителите, които евентуално да преосмислят авторитарното си отношение към детето. Добре ще е да се обърнете към психолог (психотерапевт), а още по-добре към специалист по холистична медицина
30
Николова
2014-10-22

обръщам се към Вили, моля да ми дадете съвет как да се прилагат тези компреси и ако може да ми пишете на мейл [email protected]

31
Вяра
2014-10-22
ЗДРАВЕЙТЕ!!!Дъщеричката ми е на 4г.6 мес.и още пикае през ноща в памперси,дайте съвет, помагайте е-маил :[email protected] Благодаря на всички които ми пишат
32
ДЕЯН
2014-11-05
Вили,може ли да ми дадеш подробности за сместа и прилагането й на mail [email protected] МНОГО ТИ БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО
33
Чоренова
2014-11-09
Детето ми навърши 6 години и все още нощем се изпуска.Нямаме проблем нито с бъбреци,нито с пикучен мехур.Пробвах с билки и хомеопатия,но не се получава.Посъветвайте ме кам кого да се обърна.
34
Милена
2014-11-20

Аз имам проблем! Моето дете е на 9 години. Не е спряло да се напикава и през лятото и през зимата! Вече не знам какво да направя. Изпуска се и в училище и се срамува много! Искам да попитам Валя, дали ще помогне тази нейна рецепта!

35
Диди
2014-12-09

Аз съм момиче на 12 години и всяка вечер се напикавам. Какво да направя? Не пия вода една вечер и пак се напикавам! Сестра ми е на 11 години и тя също се напикава. Моля, кажете ми какво да правя! Отчаяна съм. Пих някаква билка - на сестра ми помогна, но на мен не. Моля, кажете. Нямам болни бъбреци, нито нищо. Имам само 3-та сливица и всяка година карам ангина. Майка казва, че спя много дълбоко, защото дори не си чувам алармата ... Какво да правя?

36
Цвети
2015-01-30

И моето момче е на 4 години и половина и продължава да се напикава. Случва се през нощта когато спи, но и през деня! Какво да направя!

37
Цвети
2015-01-30

До Вили 2012-09-21
Моля, пишете ми на e-mail: [email protected]

Имам същия проблем с напикаването. Опишете ми рецептата и как да я направя! Предварително благодаря!

38
БОЯН
2015-03-25
АЗ СЪМ НА 12 ГОДИНИ. И НЕ МИ Е ПРИЯТНО ДА СЕ НАПИКАВАМ. КАКВО ДА ПРАВЯ?АКО НЯКОЙ МЕ ЧУЕ ,ИСКАМ СЪВЕТ.
39
индоли
2015-05-03
Аз съм на 12 и също се напикавам помощ
40
павлин
2015-06-30
Ще я пробвам но ми харесва много.
41
Данчето
2015-07-18
Имам момченце на 11 годинки, което страда от нощно напикаване. Четох много и на скоро открих информация,че е в следствие на някакъв тип незрялост на нервната система и че в Западна Европа успешно се тренира с немедикаментозно средство - алармена система във формата на лек часовник. Този Dry Night Trainer го открих и в България, въпреки че онлайн може да се купи и от чужбина.Фирмата тук ми даде пълна гаранция за 1 година, което е добре,защото има кабелчета, които все се притеснявам да не скъса Тошко. Сега вече ползваме алармата от около 2 месеца и мога да ви кажа,че виждам светлина в тунела. Нощите, в които се събужда мокър, намаляха драстично. В упътването пише , че са необходими от 8 до 14 седмици и много търпение от наша страна. Искрено се надявам процесът да е успешен, както ми се вижда, че ще е и ще пиша обратно на всяка цена, ако мога да помогна и на други майки.
42
мая
2015-09-09
и аз имах същия проблем с напикаването и ми сложиха памперс. тогава си мислехме че няма проблем.бях на 6 години.лежах в болница и се оправих.2 години не се напикавах.после пак започнах и пак ми сложиха памперс.1 година бях добре.после пак.след това взех номера на леля ми.звънях през ден и се напикавах.носех памперс и се оправих.а преди това носех памперс до 5 годишна.чао
43
Стоянова
2015-09-14
синът ми е на 12 и все още се изпуска нощем.Какво да направя?При кой д-р да отида?Моля помогнете.