Съвети от педиатъра


Ароматерапия за деца

Ароматерапия за деца

Децата все още не са обременени с достиженията на цивилизацията и са все още обвързани с природата. Това им помага лесно и ефективно да се поддават на традиционни лечения. Всички средства предлагани от ароматерапията - вани, инхалации, компреси, аерозоли с етерични масла и други при правилна употреба могат да бъдат много полезни за лечението или профилактиката на деца.

Важно е да знаете какво е позволено и какво не при различните възрастови групи, за да не навредите в желанието си да помогнете на детето. До навършване на 2 години е добре да се консултирате с специалист ароматерапевт, който да следи процесите и да прецени до колко е подходящо третирането на конкретното дете с ароматите. 

За деца по-малки от 2 седмици не се препоръчва никаква ароматерапия !
От две седмици до два месеца бебетата могат да вдишват етерични масла с аромат на : лайка, лавандула, нероли, розово масло, бензнзион и копър. Във ваничка за къпане може да се капва само по една капка от екстракта, а в масажното масло могат да се прибавят до две капки ако маслото е на бадемова основа.

От втория месец се допуска използване на се използва масло от бергамот, копър, портокал, иланг-иланг, пачули, сандалово дърво. Концентрацията на разтворите може да се увеличи с една капка.

Силно възбудими масла, които съдържат евкалипт или каептуново масло могат да се използват след навършване на 2 години.

На деца под една година не се препоръчва използването на мента, до 6 години - чаено дърво, здравец, розмарин, мащерка. До 12 години - масло от карамфил.

При децата от 1 до 5 години процедурите могат да се провеждат с 2-3 капки нетоксично и непредизвикващо раздразнение на кожата ароматно масло от лавандула, които да се добавят към 1 супена лъжица основно масло.
Деца от 6 до 12 години може да използват същите етерични масла като възрастните, но дозировката трябва да бъде два пъти по-малка.
Деца, по-големи от 12 години може да се третират с масла и дозировка като на възрастните. Трябва да се обърне внимание обаче на следното - избирайте само първокласни масла, защото по-евтините и със съмнителен произход и марка могат да предизвикат непредсказуеми реакции при приемането им. При купуване на масла, винаги се консултирайте с практикуващ ароматерапевт. Строго спазвайте дозите и препоръките за използване. Не допускайте маслата да попаднат в устата на децата. Никога не използвайте чисто етерично масло, освен лавандула и чайно дърво. Не нарушавайте правилата за съхранение на маслата. Те трябва да са в тъмна бутилка и в хладилник. Трябва да имате специален за целта капкомер или друг дозатор. Всички дозировки при ароматерапията се измерват в брой капки. Никога не лекувайте самостоятелно сериозно заболяване. Ако в следствие на терапията детето вдигне температура или състоянието му се влоши, веднага потърсете лекар, добър хомеопат или билколечител.

Ароматерапия за бебета.

На най-малките членове на семейството могат да се правят процедури с етерични масла не по-често от 3 пъти седмично, независимо от типа процедура - вана, масаж и други. Директното вдишване не е подходящо за нежните нослета, затова не предприемайте инхалации на тази възраст. Етеричните масла задължително трябва да бъдат разтворени предварително, преди да се добавят към ваничката за къпане. Причината е, че малките често лапват пръсчетата си или търкат очите си. Неразтвореното масло стои на повърхността на водата и поглъщането му или втриването в очите може да доведе до неприятни последствия. Попаднало в окото на възрастен човек маслото ще предизвика раздразнение на роговицата, което ще е съпроводено с неприятно усещане. При малкото дете обаче подобен инцидент може да доведе до сериозни увреждания в около или влошаване на зрението.

Попаднало чисто масло в устата ще предизвика раздразнение на устната лигавица, а ако бъде преглътнато, това раздразнение ще премине към лигавицата на стомаха.

При нарушения в съня можете да изпарите в детската стая лавандулово, бергамонтово или масло от тамян. При масаж да се използва основа с лавандулово, розово масло или масло от градински чай. Ако детето проявява безпокойство, направете му отпускаща вана с капка лавандулово масло с основа бадемово масло. Тази смес трябва добре да се разбърка във водата. Когата маслата са се разтворили добре, можете да потопите детето. Можете периодично да слагате етерични масла във ваната - това е добра профилактика, тъй като повечето масла имат антибактериално действие. При поява на подсичане от памперсите е добре да се използва крем с лайка или невен. С етерични масла малкото бебе може да се излекува от кашлица, простуда и други респираторни заболявания. Капнете капка от маслото на чаршава, в близост до главата, така че да е възможно да вдишва аромата, но не и да спи буквално върху него. Спокойно можете да капвате по една капка лавандулово масло на пижамата на мъника. Друг вариант е да сложите купичка с гореща вода в стаята, в която да капнете капка лавандула. Помага и масаж по гърба и гърдите със следните съставки : Основа на масло, което се смесва с три капки чаено и две капки лавандулово масло.

Ако детето страда от колики, можете да направите масаж на корема, който ще облекчи болките. Капнете две капки масло от лайка или лавандула в чаена лъжица бадемово, соево или друго нежно масло, което е предварително леко затоплено. Нанасяйте маслото с ръце, с кръгови движения по посока на часовниковата стрелка около 5 минути. Ако детето не реагира на този масаж, го сложете по корем направо на коленете си и масажирайте кръста му. 

Когато никнат зъбките на детето, или когато е простудено често го болят ушите. Добър метод срещу тази неприятна болка е нежно да масажирате ушните миди и областта под ушичките в посока към шията като използвате разредено масло от лайка.

Препоръки от ароматерапевти.
Използването на различни масла в стаята на детето ще осигури добро настроение у децата, ще лекува простудни заболявания и нарушения в съня. Децата обичат предимно сладникави аромати, важно е да не се поддавате по това, че на вас не ви мирише достатъчно силно. Не забравяйте, че децата ви в този етап се развиват и не бива да се прекалява, винаги спазвайте предписаните минимални дози.

Мес за повишаване на настроението : масло от портокал - 2 капки, масло от иланг-иланг - 2 капки.
Антипростудна смес : масло от лайка - 1 капка, масло от мандарина - 2 капки, масло от чаено дърво - 2 капки, масло от мащерка - 1 капка.

При различни боли :
Болки в гърлото - разтрийте областта на тила с масло от сандалово дърво, смесено с растително масло (10 капки на 50 мл растително масло). Направете гаргара с една чаша топла вода, в която е разтворена 1 капка масло от лимон или с натурална розова вода. Сместа не бива да се прие !
При зъбобол нанесете на тампон 2-3 капки масло от карамфил или босилек и наложете върху зъба.
Болка в ухото - Напълнете чаена лъжица олио и я смесете с 3 капки масло от лавандула или салвия. Капнете в ухото 1-2 капки от тази смес, след което поставете памучен тампон.
Болки в корем - направете топъл компрес с добавено масло от лавандула. Ако освен болката на детето му се гади или вече е повръщало използвайте масло от мента. С тези масла може да се ароматизират и стаите.
Кръвотечение при повърхностни рани и охлузвания - Лимон 1 капка + лайка 1 капка – със сместа се намазва чиста салфетка или бинт и се превързва раната.
Мехури - върху мехура направете компрес с марля, върху която сте капнали 1 капка лавандула + 1 капка лайка.
Паметта и способността на децата да се съсредоточават се подобрява от масло от розмарин. Капнете няколко капки от него върху носната кърпичка на вашия ученик, преди да тръгне за училище.
Страх - За страхливи деца е подходящо масло от роза, нероли, бергамот. Детето е добре да взема вана преди сън или да ароматизирате стаята му, а на следващият ден му направете масаж с някое от тези етерични масла. Редувайте маслата, с които ароматизирате детската стая.
Изгаряния. Разтворете в течение на 10 минути 5 капки масло от лавандула в една супена лъжица ледена вода. След което, лавандула 3 капки + лайка 2 капки - разтворете в 1 десертна лъжичка растително място и наложете на мястото на изгарянето.
Ужилвания от насекоми:
Лавандула 1 капка + лайка 1 капка или чаено дърво 2 капки. Разтворете в една чаена лъжичка растително масло. Мажете ухапаното място 3-4 пъти на ден.
Ечемик - В една десертна лъжица топла вода разтворете 1 капка масло от лайка. Промивайте 3 пъти на ден при затворени очи.
При кръвотечение от носа -  нанесете капка етерично масло от лимон на памучен тампон и го поставете в кръвотечащата ноздра.
Нощно напикаване - Преди сън е необходимо да се направи вана, в която да добавите следните капки етерични масла: ела - 2, бергамот - 1, кипарис - 1. Със същата смес от масла ароматизирайте възрухът в детската стая.

Химическият състав и токсикологията на етеричните масла са изследвани достатъчно добре, затова използването им е  безопасно за организма на децата. Маслата полезни за оказване на първа, долекарска медицинска помощ при изгаряния, ухапвания, наранявания, а също лечение и възстановяване тогава, когато влошеното здравословно състояние изисква спешна медицинска помощ, хирургическа намеса или прилагане на неотложни действия.

Ето какво трябва да имате във вашата домашна аромо аптечка.

Етерично масло от карамфил
Етерично масло от гераний
Етерично масло от лавандула
Етерично масло от лимон
Етерично масло от мента
Етерично масло от лайка
Етерично масло от розмарин
Етерично масло от чаено дърво
Етерично масло от евкалипт

В качеството на основа за разреждане на тези масла се препоръчва да имате на разположение в дома си бутилка масло от сладък бадем, което няма мирис, леко попива в кожата и оказва допълнителен лечебен ефект.

Спазването на всички правила прави ароматерапията ефективен метод за помоц при различни детски заболявания, оказва хармонизиращ ефект на целият организъм на детето. И в отличие от много медицински средства, ароматерапевтичните лечебни съставки, са много приятни за използване и се харесват на всяко дете.    

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.