Съвети от педиатъра


За и против микровълновата печка

За и против микровълновата печка

Микровълновата печка е идеален помощник при:


Затопляне - предварително приготвените ястия, храната в чините и напитките идеално се затоплят с помощта на микровълните. Това е особено ценно, когато трябва бързо да се претопли храната. Необходимо е съдовете да бъдат добре захлупени, за да може ястието да се затопли бързо и равномерно. Ако нямате подходящ капак, можете да използвате чиния или пергаментова хартия. Не поставяйте капак, когато претопляте панирани блюда или други, на които има препечена коричка, за да можете да я запазите. При затопляне на голям обем храна трябва периодично да я обръщате. Микровълните са особено полезни при разтопяване на масло, шоколад, желатин или различни глазури.
Размразяване - в микровълновата печка можете да размразявате и да затопляте или да размразявате и да готвите едновременно. Отделната позиция за размразяване дава възможност да се създаде подходящ режим за обработка на продуктите, само е необходимо те да бъдат добре разпределени. Кулинарните специалисти съветват да не размразявате продуктите докрай. Краят на процеса на размразяване може да приключи извън фурната.
Приготвяне на ястия - съществуват редица кулинарни издания, които предлагат бързи и лесно приготвящи се гозби, които, освен че пестят време, са и доста вкусни. Необходимо е само да бъде съобразено времето за приготвянето на продуктите, за да не бъдат сурови след това.


Внимание:  микровълните могат да бъдат опасни!

"Микровълновите печки могат да бъдат опасни за здравословното състояние на човека и особено за децата" - твърди американско издание, позовавайки се на факта, че всяка микровълнова фурна създава микровълни, които "бомбардират" молекулите на храната, а създаващото се трептене ги принуждава да се загряват. Това от своя страна води до промяна в състава на храната. Опасността при децата се крие в това, че някои аминокиселини, които влизат в състава на млякото, се преобразуват в d-изомери, за които се  смята, че са невро- и нефротоксични. Голяма част от децата се хранят с адаптирано мляко, което губи и малкото си ценни съставки при микровълнова обработка (според изследване, проведено в САЩ през 1992 год.). Учени твърдят, че приемът на храна, подложена на микровълново лъчение нанася вреда на организма, изразяваща се в по-висок холестерол и нисък хемоглобин, спрямо същата храна, приготвена чрез друга термична обработка. От друга страна, микоровълните, които излъчва магнетронът, са с честота 2 450 MHz, което в честотния спектър попада в радарния обхват на UHF телевизионните канали, т. е. те са далече от опасните йонизиращи лъчения. Опасността идва от повишаващия температурата ефект, който в определени случаи може да бъде критичен за някои човешки тъкани (напр. очи, стомах, пикочен мехур и тестиси). Все пак не може с абсолютна категоричност да се определят допустимите нива на облъчване с микровълни и кога те се превъращат в биологичен риск.

Някои научни доказателства...


Изследване, проведено през 1992 год. (Raum & Zelt), твърди, че въвеждането на енергия и молекули в човешкото тяло, към които то не е привикнало, оказва по-скоро вреда, отколкото полза. Това е така, защото храната, подложена на микровълнова обработка, съдържа енергия и молекули, които не са присъщи за храната, подложена на друга термична обработка.
Dr. Hans Ulrich Hertel (1991 год.) заедно с учени от университета в Луизиана публикуват изследване, според което готвенето в микровълнова фурна е с много по-голям риск за здравето на човека, отколкото използването на обикновена готварска печка. Той твърди, че тези уреди денатурализират храната, като оказват канцерогенен ефект върху кръвоносната система на човека.
В своята книга "Ефекти от готвенето в микровълнова фурна върху здравето"д-р Лита Лий твърди, че от всяка микровълнова фурна изтича електромагнитно лъчение, което уврежда храната и преобразува вече готовите субстанции в опасни органични продукти.


При друго изследване, проведено в Русия, са получени следните резултати:
Микровълновото облъчване на месо води до образуването на известни канцерогени;
Мляко в комбинация със зърнена закуска, приготвено в такава фурна, води до преобразуването на аминокиселините във вредни продукти;
Размразяването на замразени плодове е свързано с преобразуване на глюкозата в канцерогенни съставки;
Канцерогенни свободни радикали се формират често и в кореноплодни зеленчуци, подложени на микровълново лъчение.
Руските учени също доказват подчертано структурно деградиране на тестваните храни, което води до понижаване на питателната им стойност от 60 до 90%. Факт, свързан с понижено количество на витамините В, С и Е, както и други полезни съставки.


Източник:
кухнята http://www.bb-team.org/

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.