Съвети от педиатъра


Подходящо ли е вегетарианското хранене за децата

Подходящо ли е вегетарианското хранене за децата

По света има много мащабни изследвания полезно ли е вегетарианството за децата и възрастните. Едно от тях е проведеното в Калифорния проследяване на десет хиляди момичета и момчета, отгледани на млечно-яйчна вегетарианска диета. Установено е, че те са малко по-високи от връстниците си невегетарианци, теглото им е било напълно нормално за възрастта и ръста им. С това изследователите доказват ползата от вегетарианското хранене, осигуряващо достатъчно хранителни вещества за растежа и подходящо количество калории. Малките момичета и момчета ядат повече плодове и зеленчуци, както и храни богати на целулоза, отколкото невегетарианците и така си набавят по-малко мазнини и употребяват по-малко нездравословни храни. Затова именно учените препоръчват на родителите млечно-яйчно-вегетарианското хранене за децата им, когато то е балансирано и с пълноценни заместители на месото.

Често срещано безпокойство е, че обикновено количеството на храната е по-голямо, а калорийността й по-малка. Именно това се изтъква като основната причина децата вегетарианци да имат тегло по-ниско от това на децата невегетарианци. Анатомично детският стомах е с малък размер, а хранителните нужди на децата са високи. По тези причини те могат да останат недохранени - да не поемат нужното количество храна поради ограничение в обема, откъдето пък потребностите на растежа - енергийни и градивни да останат незадоволени. Белтъчините са градивен материал за детския организъм и така, ако те са недостатъчни количествено в храната, изграждането на тъканите ще започне да страда. Употребата на пълномаслено прясно и кисело мляко и пълноценни месни заместители обезпечава нормалното хранене на организма. Мазнините са също така важни не само защото са основен енергиен източник, а защото са нужни за развитието на нервните тъкани. Съдържайки всички незаменими мастни киселини те участват в оползотворяването на мастноразнворимите витамини А, D и Е, които са изключително важни за детето. Мазнините не трябва да бъдат строго ограничавани при деца под 2 години.

Най-важният принцип за планиране на всеки начин на хранене е включването на голямо разнообразие от храни и разнообразие в приготвяне на храната. Тя може да бъде сурова, сварена, печена или задушена. Не името прави храната полезна и пълноценна, а това каква храна включваме в нея. Млечно-яйчно вегетарианското хранене може да осигури отлично и всестранно израстване на децата, ако тя включва всички нужни хранителни, минерални и витаминозни съставки в съответните количества. Свободните интерпретации с цел да предпазим децата си от евентуални бъдещи заболявания са напълно неприемливи. Месото премахнато от храненето на децата веднага трябва да бъде заместено с полезен и пълноценен заместител, ако не искаме да допуснем сериозна грешка. Набавянето на достатъчно количество мазнини в детското меню и то от най-добро качество и вид - растителни - богати на ненаситени мастни киселини е изключително важно за доброто физическо и умствено здраве. Пълномасленото мляко и филийката намазана с фъстъчено масло, растителен маргарин, салата със зехтин, рапичево, царевично, соево или слънчогледово олио и ядки не трябва липсва от трапезата на децата.

Източник :
www.udoma.com

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.