Съвети от педиатъра


Кашлицата е кошмарът за всеки родител.

Кашлицата е кошмарът за всеки родител.

Кашлицата е единствения симптом в детска възраст, който се среща често, но в същото време много трудно се повлиава от предписаните медикаменти и лечения. Повечето от децата, които кашлят със седмици и месеци са третирани с различни лекарства, но най-често резултат почти няма. След преглед при детския педиатър родителите обикновено се успокояват, но не след дълго започват отново да се тревожат. Най-честите въпроси, които си задават те са :
- Дали детето няма скрита пневмония ?
- Възможно ли е тази кашлица да е резултат от скрита алергия ? 

Кашлицата е симптом със защитен характер. Целта на лекарите не е да я подтиснат, а да я облекчат. Кашлицата трябва да бъде контролирана, облекчавана и е редно да се стимулира нейният защитен ефект.

Видове кашлица
Всеки родител трябва да наблюдава детето си стриктно ако то започне да кашля. Това е важно за правилното диагностициране от педиатрите. Има три основни причини за поява на кашлицата - при дразнение в дихателните пътища, от механично или инфекциозно естество. Важно е когато отивате при детския лекар да знаете - от кога е започнала кашлицата и в коя част на денонощието тя е най-силно изявена и дали е суха или влажна ! Същота важно е да отбележите дали кашлицата е придружена с други симптоми като температура, хрема, тежко дишане, обрив и др. Ако кашлицата е предимно нощна и сутрешна, най-често тя е причинена от стичащите се секреции по задната  фарингиална  стена. Най-доброто лечение на този вид кашлица е да бъде овладяно възпалението на носа или околоносните синуси.

Ларингит
Ларингитът е често заболяване при децата. Симптомите са дрезгава, често на серии суха кашлица. Често при него гласът е променен и дишането е силно затруднено и звучно. В този случай става въпрос за субхордален  ларингит или псевдокруп. Децата често се събуждат през нощта със силно затруднено дишане, неспокойствие и честа неприятна кашлица. Традиционното лечение на този вид ларингит включва антихистаминанти, кортикостероиди, антибиотици и други медикаменти. Има и изключително успешни хомеопатични медикаменти за заболяването, които  имат ефект както за преодоляване на острото състояние, така и за неговото профилактиране.

Бронхит
Това заболяване е зачестило през последните години, като най-често причините за него са комплексни :
- вируси
- алергии
- намален имунитет
Кашлицата, предизвикана от бронхит се проявява по всяко време на денонощието. Обикновено е суха и на продължителни серии. Често продължава седмици и месеци. Рядако  се  лекува  с  антибиотици. В повечето случаи лекарите я контролират с отхрачващи, противоалергични и други медикаменти. Когато дишането е придружено със звук наподобяващ свистене най-вероятно става въпрос за спастичен бронхит. Причина за появата му е алергия и педиатърът трябва да предприеме мерки за лечение и профилактика на астма.

Едно от най-тежките заболявания е бронхопневмонията. При нея кашлицата е дълбока, влажна и е през цялото време  на денонощието. Винаги е придружена от други симптоми - тежко общо състояние, бледост, температура, нарушено  дишане, повръщане и др. Лекарският преглед и съответните изследвания потвърждават диагнозата. Лечението винаги  е сериозно – антибиотици, отхрачващи медикаменти и др.

Ако кашлянето на детето не се повлиава от леченията и продължава с месеци е добре детето да се изследва за :
- наличие на алергии
- трета сливица и съпътстващи синуити
- чуждо тяло в бронха
- при бебета - рефлукс - връщане на храна от стомахчето и попадане в дихателните пътища.

Най-важното за кашлицата, което трябва да знаем е :
- Сутришната и нощната кашлица се дължи в повечето случаи на секреция от носа.
- Суха, кънтяща кашлица придружена със затруднено вдишване, предимно нощно време е характерна за Ларингит.
- Когато едно дете започне да кашля и след известно време покачи температура – трябва веднага да посетите лекар. В случая температурата е знак за усложнение.
- Силата и честотата на кашлицата няма връзка с тежестта на заболяването – може детето два пъти да се изкашля  през деня,  но да има тежка пневмония и обратно – честа и силна кашлица, но да е признак на леко заболяване.
- Никога не лекувайте сами кашлицата.
- Когато кашлянето е продължително и упорито, трябва да се отхвърлят алергия, аденоидни вегетации (трета сливица) и чуждо тяло в дихателни пътища, като възможни причинители.

Коментари

1
Валентина
2010-11-19
Наистина е кошмар за нас. Особено сега откакто тръгнахме на ясла, боледуваме ако не всяка седмица, през седмица сме с кашлица, болки в гърлото, сополки. Наскоро открих едно ново немско лекарство на растителна основа Умкалор и започнах да го давам на малкия. Родих се направо,кашлицата намаля и сополките също постепенно отшумяха.
2
Ася
2011-10-20

Здравейте,
Имам дете на 5 г, сутринта винаги кашля, изхвърля храчки. Това е с месеци, къде ли не ходихме, незнам вече какво да правя, посъветвайте ме какво да опитаме, защото вече ме е страх от по-сериозни последици.

3
Ани
2014-02-12

Ние също сме с постоянна кашлица, сополи и болки в гърлото. Вече не знам какви лекарства да давам. Посъветвайте ме нещо.