Съвети от педиатъра


Боледуване

Боледуване

Зимата ще е в разгара си скоро и все по-често децата ще се разболяват от настинка. Децата, които посещават детска градина или ясла, боледуват и по-често, тъй като контактуват с повече хора, но това не бива да ви плаши. Всяка настинка, която детето ви изкара, го прави по-здраво.

Доказано е, че децата, които посещават детските заведения се разболяват много по-често от връстниците си, които се отглеждат вкъщи. Но пък за сметка на това, тези деца, които като малки са боледували по-често, защото посещават градина или ясла, като навършат 6 години имат по-добре изграден имунитет и са по-здрави. Децата в яслите не боледуват повече от връстниците си, а просто започват от по-рано да се срещат и борят с инфекциите. Това разбира се е логично, тъй като там те общуват с повече хора, които са потенциални носители на зараза.

Ако детето ви не посещава ясла, когато тръгне на детска градина, то също ще боледува често.
Ако пък пропусне и яслата и детската градина, ще е често болно пред първите години, когато тръгне на училище.

Лекарите изказват общо мнение, че боледуванията на децата не им вредят, а точно обратното. Тези настинки и простуди са много важни за имунната система, тъй като я укрепват, а сами по себе си, те са сравнително безвредни вируси.

Така, че приемете детската ясла и градина като добро място, където вашето дете освен социални контакти, ще придобие и по-силна имунна система. Преди време това се е случвало в големите семейства, където винаги е имало някой болен, който предава заразите на останалите, но в крайна сметка цялото семейство оздравява и е по-здраво. Затова и според последните изследвания в миналото е имало по-малко прояви на алергия.

Все още не е много ясно защо точно през есента и зимата се появяват настинките и гриповете. Една от причините е затвореността на хората през тези сезони, тъй като те малко излизат, а се събират в едно помещение, където предаването на вируси е доста бързо. Друга причина е и топлият въздух в стаите, които изсушава лигавиците и те ставят по-податливи на вируси.
Какво можем да направим, за да може зимата да е по-лека за детето?

Извеждайте децата колкото е възможно по-често на чист въздух. Ако е възможно дори ги оставяйте да спят на леко отворен прозорец.

Най-важното е да укрепим имунитета му, а това се прави през цялата година. По този начин се помага и на организма да се бори с пълна сила и да попречи на вирусите от почти безвредни да се превърнат в опасни.

Много е важно детето да се храни разнообразно и пълноценно, да се набляга на голямото количество плодове и зеленчуци. Особено през зимата е много важно да се приемат големи количества течности, които да компенсират сухия въздух вкъщи. В същото време студения въздух навън също изсмуква течности от тялото. Редовно проветрявайте стаята им и не я отоплявайте прекалено. Не навличайте детето, защото така не позволявате на тялото да се климатизира и детето се изнежва.

Няколко правила, когато детето е болно.
Не изпращайте детето на детска градина или ясла, когато има температура, отпаднало е или кашля. Това е мисия почти невъзможна за работещите родители, но освен на детето, това вреди и на другите деца, тъй като то им предава заразата. Ваксина срещу настинка няма.

Не бързайте да ваксинирате детето срещу грип. Ваксината се препоръчва, ако то има по-сериозни здравословни проблеми, като астма или диабет.


Източник :
www.venera.bg

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.