Съвети от педиатъра


Прави детски зъби

Прави детски зъби

Изкривени зъби и неправилна захапка са проблем, който безпокои мнозина. Неправилно подредените зъби не са само козметичен проблем.
Те могат да доведат и до натрупване на плака, зъбен камък, а впоследствие до пародонтит и кървене на венците. Освен това неправилната захапка възпрепятства сдъвкването на храната и се появяват проблеми в храносмилането.

За изправянето на зъбите се използват два вида ортодонтски апарати - подвижни, или т. нар. шини и неподвижни - познати като брекети. Шините се поставят на деца, при които все още има млечни зъби, а брекетите са слагат обикновено след като са сменени млечните зъби с постоянни. Шините се състоят от метална дъга, която пристяга зъбите. Тя се закрепва на повърхност, която прилепва по цялата повърхност на небцето. Така се въздейства върху челюстта като цяло, а не върху отделните зъби.

Какво представляват брекетите?

Брекетите са малки скоби, които се залепват с фотополимерно лепило върху всеки зъб. Поставен върху зъба, брекетът е пасивен. Във всеки брекет има улей, през който минава еластична дъга, която всъщност върви през цялата зъбна редица, или иначе казано през всеки улей на залепените по зъбите брекети. Тя е източник на сила. На нея е зададено определено изходно положение, което тя през цялото време се стреми да възстанови и правейки го, дъгата променя положението на зъба, за който е захваната – може да натисне зъба, да го изтегли или завърти. Еластичната дъга променя положението на всеки зъб в трите основни равнини и ги подрежда един до друг в зъбната редица. Дебелината и напречните сечения са различни – тънки, по–дебели, още по–дебели, кръгли, правоъгълни, квадратни и в различни етапи на лечение се сменят в зависимост от нуждата в момента и движението, което искаме да направим.

Колко вида брекети има?

Брекетите могат да бъдат външни - метални, естетични, полуестетични и вътрешни - лингвални.Между тях няма разлика в качеството на лечение и крайният резултат и пациентите сами избират кои предпочитат.

    * МЕТАЛНИТЕ БРЕКЕТИ са едни от най-популярните и са изключително здрави. Изработват се от различни сплави, могат да бъдат златни или сребърни.

    * ЕСТЕТИЧНИТЕ БРЕКЕТИ са изработени от композитен материал. Те са по-малко забележими, защото са прозрачни и се сливат с цвета на зъбите. Не се оцветяват и не потъмняват с времето. Те могат да бъдат керамични, сапфирени и фиброгласни.

    * При ПОЛУЕСТЕТИЧНИТЕ БРЕКЕТИ горната част е керамична и почти незабележима за останалите, а долната - метална. Това ги прави да изглеждат оптически по-малки от другите видове метални брекети.

    * ЛИНГВАЛНИТЕ БРЕКЕТИ се поставят от вътрешната страна на зъбите и са напълно невидими за околните.Обикновено са метални. При тях естетиката е много добра, но почистването им става по-трудно. Предпочитани са от по-възрастни пациенти и най-вече от публични личности.

До каква възраст е възможно човек да коригира подредбата на зъбите си?

Никога не е прекалено късно за лечение с брекети. Въпреки това в по-ранна възраст (до 18 години) поради растежа на челюстните кости лечението протича по-бързо. При възрастните костите не растат повече и поради това може да отнеме повече време за подреждане на зъбите. Но като цяло едно лечение с брекети, независимо от възрастта, протича от 18 до 24 месеца, в зависимост от случая. Важно за лечението при възрастни е наличието на пародонтит и кървене от венците.Преди поставяне на брекетите трябва да се постигне добро пародонтално здраве.

Трябва ли да се промени начинът на хранене?

При лечение с брекети пациентът трябва да знае следното:

    * всички твърди храни се нарязват на парчета преди консумация – ябълки, моркови, препечени филии, шоколад;
    * череши, маслини, праскови, кайсии се консумират след премахване на костилките;
    * не се дъвчат дъвки;
    * желателно е да се избягва консумирането на големи ядки (лешници, бадеми), семки и пуканки.

Лесно ли се поддържа хигиена?


Не. Самите брекети създават дискомфорт, който обаче е преодолим. В началото трябва да се свикне с новия релеф на зъбите. Ако брекетите са външни, дразнят устните, ако са вътрешни дразнят езика.
Има и специално изработени четки за брекети. Миенето на зъбите трябва да става след всяко хранене по 3 минути с хоризонтални движения. Четката трябва да се сменя всеки месец. Препоръчително е използването на антисептични разтвори за уста. Брекетите, сами по себе си, не са причина за появяване на заболявания между зъбите и венците. Ако се поддържа перфектна устна хигиена, няма да се наблюдават никакви възпалителни процеси или кариеси. Има и четки за междузъбни пространства, които са удачни и помагат за поддържане на устната хигиена.

Задължителна ли е ретенция на зъбите след края на лечението с брекети?

След постигането на желания резултат, брекетите се свалят и е наложително да се изработят ретенционни апарати за задържане на постигнатото положение, които да възпрепятстват връщането на зъбите обратно. Такива могат да бъдат лингвалните пластинки, силиконовите шини и др.

Източник:
www.rozali.bg

Коментари

1
РАДИНА
2010-11-20
МЪЧНО МИ Е ЧЕ НЕ НОСИХ ШИНИТЕ КОГАТО ТРЯБВАШЕ ЗАЩОТО СЕГА ВСИЧКИ МИ СЕ ПРИСМИВАТ
2
канна
2012-07-26
Добро изложение - стегнато и изчерпателно!
3
Liliq
2011-08-09

И аз имам нужда от брекети, но нямам финансова възможност да си го позволя :((

4
Tsvetelina
2012-04-29

Трябва да се преборя с болката, защото скоро ще ми слагат брекети. И колкото и да ми е гадно, трябва да ги нося, защото ако сега не ги нося, после ще е твърде късно. :(