Съвети от педиатъра


Още по темата за брекетите

Още по темата за брекетите

- Защо вашето дете трябва да има брекети?

Целта на ортодонтското лечение е да направи зъбите колкото се може по-добре подредени. Това включва и подобряване на правилната захапката, по-комфортно хранене и по-лесна грижа за зъбите и венци. Ще има подобрение и в самата усмивка на вашето дете, разбира се.

Лечението почти винаги включва използването на брекети, за изправянето на кривите и изпъкнали зъби, праодоляване на празнотите между зъбите и коригиране на захапката, така че горните и долните зъби да се срещат когато устата се затваряте.

Лечението обикновено продължава от 18 месеца до 2 години, като посещение при ортодонт се изисква на всеки 4 до 6 месеца.

- Колко често се налага поставянето на брекети при децата?

Всяко трето дете има криви зъби и се нуждае от поставянето на брекети, за да бъдат изправени.
Брекетите обикновенно са много по-успешни при деца, именно заради това 4 от 5 пациента на почти всеки ортодонт са деца. Разбира се и доста възрастни в днешно време искат лечение при ортодонт, защото са пропуснали това като деца.

- Каква е най-добрата възраст, за поставяне на брекети?

Най-добрата възраст за ортодонтско лечение е около 12-13 годишна възраст, докато детето все още расте. Възможността за подобряване на зъбите при възрастен е по-ограничена и е по-вероятно да се наложи хирургична намеса.

- На какво приличат брекетите?

Има много различни видове брекети. Някои са сваляеми, които можгат да бъдат свалени за през ноща, по време на хранене или просто за почистването им. Някои са фиксирани и не се свалят. Има както метални брекети, така и пластмасови и керамични. Някой от тях са почти незабележими докато са на зъбите.

- Кокло успешни са брекетите?

Ортодонтите обикновенно работят много добре, но е важно да се наблюдават зъбите на вашето дете, докато то носи брекети. Брекетите могат да бъдат капан за храната, както и да причинят повече плака от обичайното. Трябва да се полагат повече грижи за почистването на зъбите и да се внимава какви храни приема детето. За предпочитане е да се избягва сладките храни и напитки. Зъщо е необходимо да се посещава зъболекаря редовно по време на ортодонтското лечение.


Брекетите са като магнит за храната, така че е необходимо по време на носенето им, зъбите да се поддържат изключително чисти. Вашето дете трябва да си мие зъбите след всяко хранене и изключително внимателно да премахва останалата храна от брекетите.

Вашият ортодонт също може да ви даде идеи за почистване на брекетите. Също така на всяко посещение при него може да искате тои да почисти брекетите на ващето дете.

Няма да се налага да подлагате вашето дете на специална диета докато носи брекети, но е желателно някои храни да бъдат избягвани. Между тях попадат пуканките, твърди и лепкави бонбони и особено дъвки. Сладките напидки и сокове също могат да са проблем, защото захарта полепва по зъбите и може да предизвика кариес. Задължително е след тези напитки зъбите да се почистват.

Понеже брекетите упражняват натиск върху зъбите на вашето дете, то може да се чувства неудобно от време на време, особено след посещение при ортодонта. Ако детето изпитва болки може да му се даде някакво леко болкоуспокоително.

Ако вашето дете загуби част от брекетите си или има чст от тях която го боде и кара да се чувства неудобно, е необходимо да посетите вашият ортодонт веднага, за да се погрижи за проблема. Ако ортодонта неможе да открие проблема, то е необходимо да ви даде някаква мека вакса която да натъркате върху брекетите там къдеточувствате дискомфорта.

Като цяло брекетите могат да бъдат неудобни, но много деца имат такива и те определено си заслужават търпението. В дена на свалянето на брекетите, детето ви ще види новата си по-хубава усмивка и ще разбере, че си е заслужавало.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.