Съвети от педиатъра


Лунички при децата

Лунички при децата

Луничките се проявяват при децата около шестата – седмата годинка, а причината за наличието им е наследствена. Тоест ако единия от родителите има лунички, то почти сигурно е, че и детето ще има. Луничките представляват пигментни петна с различен цвят, големина и форма. Формата им може да бъде от кръгла до неправилна, а цветовите диапазони могат да са от светлокафяви до червеникавокафяви. Луничките не са релефни, обикновено са гладки и са разположени на места по кожата, които са изложени на слънчевите лъчи. Най-често луничките се появяват в областта на бузите, носът, клепачите, врата, раменете и външната страна на ръцете. Луничките изменят своята яркост през сезоните. Обикновено луничките се появяват през пролетта, като тогава са по-бледи. През лятото са по-тъмнокафяви и се забелязват повече. През студените сезони избледняват. Избледняването е характерно и за хората на средна възраст. Често се среща след 40-тата година луничките напълно да изчезнат. Луничките, или така наречените “ефилиди” се дължат на натрупване на меланин и изменение в меланоцитите.

Как да се гризим за детската кожата ако детето има лунички ?
Ако някой от родителите има лунички, значи детето е предразположено към тях, независимо дали те са се появили през първите години на живота му. Можете да предпазите детето, като избягвате да го оставяте дълго на директна и силна слънчева светлина. През летния сезон задължително използвайте защитни кремове и пудри, с високо съдържание на витамин С.

Какво да кажем на детето когато ни попита за петанцата, които има по лицето си ?
Много е важно да говорите за луничките още преди детето само да ви е попитало за тях. Не е нужда да му разказвате за медицинските причини за появата на луничките, а просто да го накарате да се чувства добре и с тях и без тях. От вас зависи дали луничките ще окажат влияние върху самочувствието на вашия малчуган. Ако вие, или другият родител на детето имате лунички и често се възмущавате от вида си и правите очевидни опити да ги прикриете, сигурно е, че детето ще израстне с представата, че луничките не са нещо красиво и ще се срамува от тях. Не му причинявайте това ! Спомнете си за всички сладки деца, които са участвали като главни герои в любимите ви филмчета. Пуснете тези филмчета на детето си. Не пропускайте докато го целувате за лека нощ да възкликнете колко много обичате тези сладки лунички. Това е чарът на детето Ви, накарайте го да го обича и използва. Тъй като луничките се появяват при силно слънце, можете да съчините свое разказче, за слънчевите деца, които се познават по луничките.  Не пропускайте да прочетете на малчугана си и книжката за Пипи дългото чорапче. Тя един чудесен пример за симпатично дете с лунички, което има изключителна сила, креативност и способност да се любува на живота си, такава, каквато е !

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.