Съвети от педиатъра


Признаци и симптоми на шоколадова алергия при децата

Признаци и симптоми на шоколадова алергия при децата

Ако детето ви яде шоколад и започне да се държи странно, това може да е в следствие на алергична реакция причинена от шоколада. Въпреки, че вашето дете може да не е алергично към шоколад, то може да е алергично към някоя от съставките в шоколада. Откриването на признаците и симптомите на алергията към шоколад може да ви помогне да определите дали детето ви има алергична реакция.

- Какво е алергията към шоколад?

Тъй като шоколада е съставен от няколко основни съставки, едно дете което има алергична реакция, може действително да реагира на какао, глутен, мляко, кофеин, ядки, оцветители или други сътставки. Ако децата са алергични към повече от една съставка в шоколада, те могат да имат тежки реакции, в зависимост от количеството шоколад което са изяли.

- Симптоми подобни на тези от настинка

Някои деца може да получат симптоми като тези от настинка - кашлица, кихане, хрема или сълзене на очите. Те могат да се повлияят добре от антихистамин. Антихистамина може да бъде предписан от лекар. Той може да предизвика сънливост у приемащия го.

- Асматични симптоми

Някои деца изпитват астматични симптоми след яденето на шоколад, като хрипове, кашлица, затруднено дишане и възпаление на дихателните пътища. При децата с тези симптоми може да се наложи да се използват бронходилататори и кортикостероиди за лечение на симптомите. Някои от децата дори могат да изпаднат в анафилаксия или шок след яденето на шоколад. За децата с подобни алергии е необходимо винаги да имате епинифрин в себе си.

- Емоционални симптоми

У децата могат да се наблюдават други признаци на алергия след яденето на шоколад, като тревожност, объркване или раздразнителност. Въпреки че раздразнителността може да се намали, ако детето вземе антихистамини, другите емоционални симптоми отминават с времето. Да останеш далеч от останеш далеч от алергена е основният начин за намаляване на тези симптоми.

- Други симптоми

Алергичните реакции към шоколад също включват главоболие, екзема, уртикария, гадене и киселини. Ако детето ви има някой от тези симптоми, след яденето на шоколад, говорете с алерголог.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.