Съвети от педиатъра


10 причини да не давате газирани напитки на децата си

10 причини да не давате газирани напитки на децата си

1. Газираните напитки не съдържат никакви хранителни вещества и имат високо съдържание на калории и захар. Проучванията показват силна връзка между потреблението на газирани напитки и затлъстяването при децата.

2. Газираните напитки подтискат апетита, така че децата са по-малко склонни да ядат питателни храни. Консуматорите на газирани напитки е по-малко вероятно да получат препоръчителните дневни дози на витамин А, калций и магнезий.

3. Фосфора, често срещана съставка в газираните напитки, изсмуква калция от костите. Момичета, които пият повече газирани напитки са по-податливи към счупване на костите. Лекарите са все по-загрижени за въздействието на газираните напитки върху здравето на тийнейджърите.

4. Проучванията показват пряка връзка между газираните напитки и появата на кариеси. Не само заради захарта в тях, но и заради киселините които нарушават зъбния емайл. Киселините започват да разтварят зъбния емайл само 20 минути след консумацията на газирани напитки. Зъболекари докладват за пълна загуба на емайла на предните зъби при тийнейджъри, които всекидневно пият газирани напитки.

5. Кофеинът е известен с това, че създава физическа зависимост и нарушава нормалния баланс на неврохимията в мозъците на развиващите се деца. Кофеинът стимулира надбъбречната жлеза, без предоставяне на храна, от която се нуждае. В големи количества, кофеинът може да доведе до изтощение на надбъбречната жлеза, особено при деца. Колата съдържат 35-38 милиграма кофеин на 330 милиграмов кен. Диетичната кола често съдържат много повече кофеин. Един кен с Pepsi има около 56 милиграма кофеин. Повечето газирани напитки от извесни марки съдържат кофеин. Спрайт, 7-Up, джинджифилова бира, и много марки на безалкохолна бира без кофеин. Изключение правят Sprite, 7-up и доста безалкохолни бири. Те не съдържат кофеин.

6. Пиенето на голямо количество газирани напитки всеки ден може да доведе до нарушения на кръвната захар, включително и диабет на по-късен етап.

7. Аспартам, използван в диетичните газирани напитки, е мощен токсин влияещ на мозъка и разрушаващ ендокринната система.

8. Лимонена киселина, често се среща в газираните напитки. Тя може да съдържа следи от MSG. MSG е друг мощен токсин влияещ на мозъка. Изкуствените аромати, съдържащи се в газираните напитки също може да съдържат следи от този токсин.

9. Редовното пиене на газирани напитки може да наруши киселинно-алкалното равновесие на стомаха, като създава непрекъснат киселинна среда. Тази киселинна среда може да доведе до възпаление на лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника, което може да е доста болезнено.

10. Газираните напитки действат като диуретици, подобно на чай, кафе и алкохол, и могат да попречат на правилното функциониране на храносмилателната система.


За да бъдат вашите деца здрави е необходимо да избягват консумацията на газирани напитки, колкото и  вкусни да са те - това е една бомба със закъснител и последствия от нея ще има, било то дори и на по-късен етап!

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.