Съвети от педиатъра


Какво трябва да знаем за дислексията

Какво трябва да знаем за дислексията

Дислексията представлява нарушение на способността на човека да учи. Най-често проблемите са свързани с невъзможността или затрудненията при четене и писане. В някои от случаите хората, имащи дислексия не могат да асимилират прочетен текст. Основни затруднения се забаелязват и при работата с числа - умножението, делението, събирането и изваждането също създават затруднения.

Дислексията може да бъде забелязана още в ранна детска възраст, макар че основните проблеми както за детето, така и за родителите настъпват с започването на първи клас. Освен гореизброените затруднения, с които се сблъскват децата с дислексия, могат да се наблюдават и други поведенчески проблеми, част от които се изразяват в емоционално, поведенческо, пространствено и времево не добро ориентиране.

Ако детето ви е по-малко от възрастта, от която се очаква да започне да се учи да чете и пише, можете да обърнете внимание дали то адекватно разбира вашето емоционално състояние и това на другите деца, с които комуникира. Признаците на дислексия могат да се забележат лесно и то родителите и при най-малко съмнение е добре да заведете детето при специалист, който с различни тестове да определи дали отклонението наистина е налично. Установено е, че дислексията не се дължи на нарушено умствено развитие, но въпреки това, не трябва да се губи време и при установяване на диагнозата трябва да се вземат незабавни мерки. Децата с дислексия разпознават заобикалящия ги свят и предметите около себе си по различен начин. Те възприемат обектите в тяхната цялост и многоизмерност, като не отчитат отделните детайли, елементи и характеристики. Това е и една от причините по-трудно да научават какви са различните форми на предметите, цветовете, буквите и цифрите. 

Можете да забележите, че такъв проблем е наличен и ако детето трудно различава сходни звуци и думи. Такива звукове са д-т, в-ф, к-г, б-п. В процеса на разговор детето често може да греши в употребата на думите боб-поп, дом-том, вея-фея и други. В този случай са налични затруднения в прекодирането на зрителните и акустичните символи. Това се явява и пречка  дадена дума да бъде свързана със смисловата и страна. Част от проблемите, свързани с дислексията са трудности при изписването на буквите от дадена дума. Това се среща най-често при по-дългите думи, но не е изключено да се грешат и думи, състоящи се от по-малко символи. Често се среща и неправилна употреба на предлози, представки, надставки и глаголни времена. Възможно е да детето да има проблеми с поставянето на ударения при устна реч. 

СИМПТОМИ, ЗА КОИТО ДА ВНИМАВАТЕ ПРИ ДЕЦА В ПРЕДУЧИЛИЩНА ВЪЗРАСТ :
Обърнете се към специалист ако установите, че детето Ви има някой или няколко от тези проблеми:
- Изпреварващо или изоставащо развитие, в сравнение с другите си връстници. Това може те се изразява в периода, в който детето започва да пълзи, да ходи и проговаря.
- Възможно е периода на пълзене да е много кратък, или дори да липсва.
- Признак е ако детето има проблеми в посочването на "горе" и "долу", "дясно" и "ляво", "преди" и "сега".
- Трудност и/или невъзможност да се запомни правилния ред на дните от седмицата или месеците в годината.
- Ако често разменя места на буквите или думите, примерно детето изписва 12, вместо 21 и обратното.

Дори в тази крехка възраст и въпреки тези проблеми, които започвате да забелязвате, детето остава впечатление у родителите си и другите възрастни, които са ангажирани с отглеждането и грижите, че малчуганът е с доста интелигентен. 

СИМПТОМИ, ХАРАКТЕРНИ ЗА НАЧАЛНАТА УЧИЛИЩНА ВЪЗРАСТ :

- ТРУДНОСТИ ПРИ ЧЕТЕНЕ :
Ще забележите проблеми при четенето на глас. Детето ще чете бавно и може би накъсано. Рядко ще спазва интонация и няма да отчита тоналности в началото и края на изреченията. Бързо ще се изморява при четене и ще губи концентрация. Ще разбира информацията по-лесно и качествено, когато слуша Вие да четете, отколкото когато чете само. Детето може да има редица оплаквания по време на четене като например оплакване от главобоие, световъртеж, болки в корема. Може да се оплаче, че буквите, които чете или които то самото изписва странно се движат. Не мислете, че това са капризи дължащи се на нежеланието на детето да учи. Обърнете му внимание и се съсредоточета в наблюденията си.  

- ПРОБЛЕМИ ПРИ ПРАВОПИСА :
Възможно е детето да има странен почерг, труден за разчитане. Буквите могат да имат различен наклон и големина. Детето може да проявява несигурност при писане, често да зачерква отделни букви или думи, или често да трие с гумичка. Обърнете внимание на начина, по който детето държи молива, химикала или четката за рисуване. Възможно е интервалите между думите да са много малки, много големи или изобщо да липсват. Някои от децата използват много кратки изречения, но въпреки това неточно поставят различните препинателни знаци като точка и запетая.

- ТРУДНОСТИ В ОБЛАСТТА НА МАТЕМАТИКАТА :
Математиката се явява труден предмет за децата имащи проблеми с дислексията. Детето може да среща затруднения с броенето, умножаването и делението. Възможно е дълго да смята на пръсти. Срещат се трудности при чертаенето на геометрични фигури.

- ПРОБЛЕМИ С ВРЕМЕТО :
Голяма част от децата имат проблем с ползването на часовник. Те трудно запомянт различни месеци и дати. Рядко успяват да определят точно коя дейност, колко време би им отнела. Примерно за колко време детето би могло да си оправи стаята. Имайки се предвид, че това са рутинни действия, чиято последователност и ред детето би трябвало да познава, то рядко може да каже дали ще е готово след 10-15 или 20 минути. Децата с дислексия и трудно запомнят учебната си програма - кой час след кой е, в колко часа започва училище и в колко свършва в различните смени.

- ПРОБЛЕМИ С КООРДИНАЦИЯТА :
Детето с дислексия ще среща затруднения с различни дейности, за които се изисква добра координация. Проблем ще е завързването на маратонките, обличането и събличането. Възможно е малчуганът често да се спъва. Проблеми може да има и при различни видове спорт, защото координацията и точността са необходими именно там.Във всеки случай диагностицирането на дислексията не е нещо, което родителят трябва или пък може да стори сам, без значение дали детето има някои или доста от гореизброените затруднения. Ако имате съмнения, че детето ви може да страда от този проблем, непременно се обърнете към професионалист, който да тества детето.

Проблемите, свързани с дислексията са преодолими с помощта на родителите и специалисти, които системно да се занимават с детето. Със сигурност трябва да отделяте голямо внималние на Вашето дете за да му помагате да преодолее и емоционално катаклизмите, с които ще се сблъска най-вече в училище, когато другите деца започнат да се справят по-добре от него и да напредват повече. И нещо много важно, никога не подценявайте детето си, защото едни от най-големите умове и таланти, които са живели някога, са били именно дислектици.

Такива са били : Моцарт, Д. Айзенхауер, Джон Ф. Кенеди, Робърт  Кенеди, Уинстън Чърчил, Алберт Айнщайн, Паул Ерлих, Нилс Бор, Чарлз Дарвин, Томас Едисон, Александър Бел, Леонардо да Винчи, Огюст Роден, Агата Кристи, Ханс Кристиян Андерсен, Уолт Дисни, Шер, Упи Голдбърт, Дани Гловър, Грег Луганис, Том Круз, Джей Лено и Рокфелер.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.