Съвети от педиатъра


Йога за деца

Йога за деца

Йогата вече има своите верни последователи и у нас. Във всички по-големи градове в страната вече има школи и учители и може би вие самите сте се замисляли дали да не опитате да посещавате такива занятия. Факт е, че йога упражненията имат редица благоприятни действия върху целия организъм, заради които отделянето на време за такива занятия си заслужава.

Днес все по-често чуваме за отделни школи и учители, които специализират само върху преподаването на йога за деца. В статията ще се опитаме да изложим няколко от ползите, които детето ви ще има ако го запишете на йога.

- Към днешна дата има направени редица изследвания относно влиянието на йогата върху детския организъм. Изследванията показват, че йогата помага на децата да се съсредоточат и да фокусират вниманието си към конкретна дейност. За деца, които имат подобни проблеми или са хипер активни, тези тренировки биха били истински златен шанс. Ако детето ви все още не е тръгнало на училище, но забелязвате че рядко задържа вниманието си върху конкретно занятие, то помислете за йога упражнения. Така ще можете да подготвите малчугна си по-лесно да се адаптира към училищното ежедневие.

- Йогата указва еднакво влияние при възрастните и при децата, що се отнася до вътрешната хармония, мир и радост. Разбира се, че всеки родител желае детето му да расте щастливо, уравновесено и спокойно. Йога упражненията могат да спомогнат за това.

- Йога упражненията повишават самочувствието и самоуважението на детето. Причината за това е, че чрез йогата детето ще стабилизира и нормализира теглото си през годините на израстване и на пубертета.

- Йогата ще даде едно усещане на детето ви за принадлежност. В часовете по йога детето ще има контакти с различни хора със същите интереси. Това е чудесен начин за социализация на детето и за упражнения и на комуникативните му умения.

- Упражненията свързани с овладяването на дишането ще помогнат на детето ви да се справи със стреса, с който се сблъсква особено ако вече ходи на училище.

Йогата е вид начин на живот, свързан както с физическия, така и с ментакния контрол, самоконтрол и укрепване. За децата и юношите се препоръчва около един час всекидневни упражнения за укрепване на физическите сили.

Ако решите да запишете детето си на йога задължително направете малко проучване в интернет. Вижте какви школи има в града ви. Препоръчваме да не избирате силова йога за детето си, за да избегнете възможността то да се контузи. Когато се ориентирате в опита на преподавателите и вида йога, който преподават задължително дайте последната дума на детето си. Важно е инструктора да спечели доверието и интереса на детето ви. Те трябва да си допадат и да им е приятно да са в компанията си. Същото се отнася и до останалите деца в групата. Ако някъде възникне спор или напрежение независимо каква е причината, това няма да позволи на детето да извлече всички ползи от занятията.

Бъдете сигурни в едно, времето отделено за йога, спорт и релаксация никога не е загубено.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.