Съвети от педиатъра


Първа помощ за деца до 8 год.

Първа помощ за деца до 8 год.

ОСНОВНИ СТЪПКИ НА ПЪРВА ПОМОЩ ПРИ НЕЩАСТНИ СЛУЧАИ

При инцидент с дете е изключително важно да останем спокойни и да реагираме адекватно. Оказващият първа помощ трябва да избягва прилагането на мерки, които могат да доведат до възникването на допълнителни усложнения. Винаги третирайте детето много внимателно и избягвайте ненужните движения, които могат да влошат състоянието му, като например една не навреме открита фрактура или нараняване на гръбначния стълб.

А. ИЗУЧАВАНЕ НА СИТУАЦИЯТА :

1. Убедете се, че е безопасно за Вас да се приближите към мястото на инцидента. В повечето случай няма реална заплаха за Вашата безопасност.

2. Огледайте се за да придобиете представа какво се е случило. Например едно дете лежи на земята,  а до него има паднала стълба или пък втория етаж над него има широко отворен прозорец.


3. Проверете дали има и други пострадали деца.

Б. ПЪРВОНАЧАЛЕН ОГЛЕД НА ПОСТРАДАЛОТО ДЕТЕ И ПРОВЕРКА ЗА ЖИВОТОЗАСТРАШАВАЩИ НАРАНЯВАНИЯ :       

1. Проверка за контакт.  Ако детето не отговори, когато се обърнете към него по име или лекичко го побутнете по рамото, приемете, че то е в безсъзнание. Ако то реагира, проверете за други наранявания. 

2. Изпратете някого да се обади на Спешна медицинска помощ, ако детето е в безсъзнание или има сериозни наранявания.

3.Поставете детето, ако е в безсъзнание в стабилно странично положение.

4. Проверете за Проходимост на дихателните пътища. За да диша детето е необходимо да се осигури свободно преминаване на въздух между носа, устата и белите дробове. Ако детето е оставено да лежи по гръб, движението на въздуха може да бъде блокирано от падане на корена на езика Понякога причината за непроходимост на дихателните пътища е наличието на чуждо тяло.

- Проверете дишането. Чрез дишането се осигурява кислород на сърдечния мускул, мозъка и всички останали органи. Когато дишането спре, сърцето продължава да бие още няколко минути, след което и то спира.

- Проверете за циркулация. Ако липсва пулс, сърцето не работи, а това означава, че всички други функции на тялото, включително и дишането са прекратени. ВАЖНО – при наличие на проблем с проходимостта на дихателните пътища, дишането или циркулацията, пристъпете към незабавно оказване на първа помощ.

В. ОБАЖДАНЕ НА СПЕШНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ

Говорете бавно и ясно и затворете телефона последни, за да изчакате въпроси от страна на оператора, на които трябва да отговорите.  Подайте следната информация :

1. Къде се е случило – възможно най-точен и пълен адрес, както и описание на околни сгради или друг ориентир при злополука извън града.

2. Какво се е случило – вид на злополуката : пътно-транспортно произшествие, пожар, нещастен случай с електричество и т.н.

3.Какво сте направили – обяснете какви мерки сте взели.

4. Вашето име и телефон.

Г. ПРЕГЛЕД ЗА ДРУГИ НАРАНЯВАНИЯ

Проверете за други травми и наранявания само ако детето е в съзнание и диша. Целта е да откриете наранявания, които не изискват незабавни мерки, но които могат да се превърнат в животозастрашаващи, ако не бъдат подходящо третирани. Често травмите са видими и са свързани с кървене или подуване, но не бива да допускате, че очевидните травми са единствените. Помогнете на детето да се успокои, като му говорите нежно, с кратки изречения и познати думи. Попитайте другите деца или възрастни наоколо дали са видели какво се е случило. Обяснете на детето, че ще му помогнете. Ако пострадалото дете не е Ваше и то се придружава от родител, поискайте от него разрешение да окажете първа помощ. Задавайте прости въпроси като “Какво се случи?” и “Покажи къде те боли?”

Д. ПЪЛЕН ПРЕГЛЕД НА ДЕТЕТО ОТ ГЛАВАТА ДО ПЕТИТЕ

Такъв преглед се налага, ако травмата е резултат от силен сблъсък, като например падане от дърво или инцидент с колело. Докато преглеждате детето, наблюдавайте за определени знаци и симптоми на нараняването. Знаците са нещата, които оказващия първа помощ вижда, чува и усеща като бледо лице, затруднено дишане или студена кожа. Симптомът е състоянието, което детето чувства или описва, като болки в гърба или повдигане и гадене. Обяснете на детето какво правите и защо го правите.

ЦВЯТ НА КОЖАТА – Син или сив цвят около устните и носа на дете със светла кожа показват, че то има проблеми с дишането.  Промяна в цвета на кожата е по-трудно установима при деца с по-тъмен цвят на кожата. Най-точна оценка на цвета на кожата се прави като се погледнат ноктите или на мукозната мембрана в устата и долния клепач. Здравите мускозни мембрани са розови поради множеството кръвоносни съдове, а тези които не получават достатъчно кислород стават бледи към синкави или сивкави.

ДИШАНЕ – След като успокоите детето, обърнете внимание на дишането му и дали изпитва някакви затруднения..

ТЕМПЕРАТУРА – Може да проверите температурата чрез докосване на бузите на детето, гърдите или корема. Ако има повишена температура е на лице неестествена топлина в тези области. При съмнение, използвайте термометър.

ГЛАВА – Проверете за кървящи рани и подуване. Детето оплаква ли се от болка?Внимавайте да не движите главата и проверете за изтичане на чист или кръвен секрет от ухото и носа. Проверете устата за наличие на кръв или чужди тела.

ОЧИ – Внимателно отворете клепачите и погледнете зениците. При излагане на светлина зеницата се свива. Ако има разлика в размера на зениците, може да се мисли за вътрешно нараняване на главата. Широки и нереагиращи на светлина зеници говорят за шок или вътрешен кръвоизлив. Стеснените зеници са признак на отваряне или поемане на голяма доза лекарства.

ГРЪБНАЧЕН СТЪЛБ – Убедете детето да не мърда. Ако подозирате за нараняване в тази област, попитайте го дали чувства болка или изтръпване на ръцете и краката. Проверете неговите усещания, като го помолете да стисне пръстите Ви с всяка една ръка.

ГРЪЕН КОШ – Проверете за болка, рани или ненормална позиция на раменете и ребрата.

КОРЕМ – Внимателно проверете за болка или за непреднамерено свиване на коремните мускули, наречено “защитна преса”.

РЪЦЕ И КРАКА – Проверете за болка, кървене и деформация. Сравнете двете страни на тялото. Детето би трябвало да чувства и движи пръстите  на ръцете и краката. При допир те би трябвало да са топли.


Е. ПОЗИЦИОНИРАНЕ НА НАРАНЕНОТО ДЕТЕ

При наличието на сезонна травма поставянето на детето в подходяща поза го успокоява и намалява риска от допълнителни увреждания. Стабилно странично положения. Използвайте тази поза за дете, което е в безсъзнание, но е със запазени функции – дишане и кръвообръщение, или за дете, което повръща. Завъртете детето наляво. Поставете гърба на дланта на дясната ръка на детето под лявата му буза. Свийте внимателно дясното му коляно и поставете десния крак над и пред левия крак. Тази позиция стабилизира тялото и предпазва детето от обръщане напред или назад. Поддържа дихателните пътища проходими и намалява риска от задавяне или повръщане.

ПОВДИГНАТИ ГЛАВА И РАМЕНЕ. Тази позиция на тялото е необходима в случай, че детето има затруднено дишане или има нараняване в главата. Не се използва при съмнение за нараняване в областта на вратата или гръбначния стълб. Повдигнете главата и раменете, така че детето да бъде в полуседнало положение, което улеснява дишането и предизвиква по-малко напрежение в черепа.

ШОКОВА ПОЗИЦИЯ – Използвайте тази позиция, когато са налице знаци и симптоми на шок или когато считате, че нараняването може да доведе до появата на шок. Поставете детето да легне по гръб, като леко повдигнете краката с 20-30 см. с одеало или връхна дреха. Това помага за увеличаване притока на кръв към сърцето и мозъка. Ако подозирате нараняване в гръбначния стълб, не използвайте тази поза.

Преместване въпреки подозрения за нараняване на гръбначния стълб. Преместване на дете в безсъзнание или пък с възможно нараняване на гръбначния стълб е необходимо за изваждане на детето от опасна зона. Ако има наличие на високо запалителни вещества, близост до кола, която може да избухне, близост до стена, която може да падне, или наличие на токсични газове в атмосферата.

Захващане на глезените. Хванете глезените на детето и го издърпайте от опасната зона. Използвайте този метод само при гладка повърхност.

Захващане на дрехите. Хванете дрехите на детето около врата, като поддържате главата му с ръце, докато го измъквате от опасната зона. Използвайте този метод при неравна повърхност.

 

Източник : “Травми и злополуки при деца. Първа помощ и превенция.” БЧК., 2006

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.