Съвети от педиатъра


Внезапни състояния

Внезапни състояния

ЕПИЛЕПТИЧНИ ГЪРЧОВЕ
Те се определят като загуба на съзнание за интервал от време, придружен или не с необичайни двигателни прояви. Малкият епилептичен гърч може да предшества големия и се характеризира с моментно пълно “изключване” от страна на детето.

Признаците на големия епилептичен припадък са :
-    внезапно изпадане в безсъзнание
-    Скованост във врата и извиване на гръбнака под формата на дъга.
-    Потреперващи движения
-    Пяна около устата
-    Последващ дълбок сън

ПЪРВА ПОМОЩ :
-    Ако детето започне да пада, сложете го на пода, почистете от всякакви опасни предмети наоколо, които могат да го наранят. Поставете възглавница под главата му. Не дръжте главата и не се опитвайте да я местите. Не слагайте нищо в устата на детето. Не му давайте нищо за ядене или пиене.
-    Когато пристъпът отмине, детето може да е в безсъзнание – направете оценка на състоянието му и го поставете в стабилно странично положение.
-    Обадете се на личния лекар.
-    ВАЖНО – Ако това е първия гърч на детето или ако то остане в безсъзнание за повече от 10 мин., обадете се на спешна медицинска помощ.

ЗАДЪРЖАНЕ НА ДИШАНЕТО
Среща се при деца под 4 годишна възраст.  Разпознаване – детето плаче, вдишва въздух, но не може да издиша. Лицето постепенно става синьо. Детето може да изпадне в безсъзнание.

ПЪРВА ПОМОЩ :
-    Запазете спокойствие
-    Не го раздрусвайте
-    Духнете в лицето му.
-    Обикновено то започва спонтанно да диша.
-    Ако е в безсъзнание го поставете в стабилно странично положение.

ПРИПАДЪК
Разпознаване  - Детето се чувства слабо, немощно и дискомфортно. Лицето му е изключитело бледо и изпотено. Налице е кратка загуба на съзнание. Забавен пулс.

ПЪРВА ПОМОЩ :
-    Поставете детето да легне в противошокова поза – с повдигнати нагоре крака ( над нивото на сърцето, за да се улесни притокът на кръв към мозъка )
-    Разхлабете дрехите около врата и гърдите му.
-    Отворете прозореца за да влезе чист въздух.
-    Охладете лицето на детето с ветрило.
-    Ако детето не се върне в съзнание, но има дишане и кръвообръщение, поставете го в стабилно странично положение. Ако няма дишане и кръвообръщение, започнете съживяване.
-    Обадете се на спешна медицинска помощ. 

КРУП
Круп е остро настъпил оток, обхващащ гласните струни и причинен от вирусна инфекция. Среща се често при малките деца. Това е усложнение в хода на дадено заболяване. Симптомите се проявяват три до пет дни и обикновено се повлияват добре от лечение в домашна обстановка. Разпознаване – Атаката обикновено започва внезапно и по-често през нощта. Детето започва да кашля агресивно, като кашлицата е лаеща и има сериозни затруднения в дишането. Ноздрите на детето са разширени и то полага сериозни усилия за да диша, като използва коремните и гръдните си мускули. Често носа и устните придобиват синкав отенък. Обикновено няма температура.

ПЪРВА ПОМОЩ :
-    Успокойте детето.
-    Гушнете го заедно с любимата му книжка или играчка и отидете в банята. Седнете на ръба на ваната с детето в ръце, пуснете топлата вода, за да овлажни въздуха.
-    Потърсете медицинска помощ. Ако нощната атака е много тежка, детето е по-голямо и има температура, трябва да мислите и за възможно друго заболяване, наречено епиглотит. Потърсете медицинска помощ.

 

Източник :
"Травми и злополуки при деца. Първа помощ и превенция", БЧК 2006 г.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.