Съвети от педиатъра


Още правила за безопасност в интернет

Още правила за безопасност в интернет

Децата изпитват естествено любопитство към новите неща в света около тях, което примесено със стремежа им към независимост, ги прави изложени на опасност в интернет.  Активността им в мрежата най-често е свързана с онлайн игри, участие във форуми, чатове, използване на Skype, сайтове като Facebook, Myspace, създаване на уебстраници,  блогове, посещение на сайтове на популярни личности, обмяна на филми и музика, използване на ресурсите на интернет за училищни проекти, изследване по даден предмет  или тема. Докато извършват всички тези дейности, те се запознават с нови хора и лесно могат да бъдат убедени да споделят лична информация в регистрационни формуляри за изследвания и анкети. Сайтовете, които посещават, въпреки че на пръв поглед изглеждат безобидни, често имат линкове към други, които отвеждат към сайтове с порнографско съдържание,  или съдържание свързано с хазарт, наркотици и др.

Ето някои съвети, които могат да прилагат родителите, чиито деца използват интернет :

1. За деца на възраст под 14 години установете правила по кое време и за какви цели могат да използват интернет. Отделете си време да сърфирате в интернет с детето си, за да опознаете
сайтовете, които предпочита и какво предлагат те. Препоръчайте му сайтове, за които знаете, че са безопасни.

2. Компютър с достъп до интернет би трябвало да има в помещение, което се използва от всички, не в спалнята на детето. Добре обмислете дали да купите смарт телефон на детето си, тъй като това ще му даде възможност да използва интернет и да общува чрез него, без ваш надзор.

3. Използвайте софтуер, като например Google SafeSearch, който преглежда и филтрира сайтове с неподходящо съдържание или такива образи. Разбира се, не разчитайте на 100 % само на този метод.

4. Обяснете на децата, че е необходимо да не отвръщат на съобщения от непознати в електронната си поща.

5. Ако ви задават въпроси, разговаряйте с тях за порнографските сайтове и ги насочете към полезни сайтове, които могат да им дадат информаия за сексуалността и здравете.

6. Обяснете им, че не трябва да разкриват лична информация за себе си и за семейството си - имена, училище, адреси, пароли в интернет, номера на банкови сметки.

7. Обяснете им опасностите от това да общуват и се срещат с епознати, с които са се запознали в интернет. Предупредете ги за хора, чиято цел е да ги използват и колко могат да ги наранят. Запознайте ги с методите, които използват : че се представят за техни връстници, ласкателствата, предлоцения за срещи, за работа, подаръци, заплахи и т.н.

8. Обяснете им, че клеветите, обидите в интернет са вид психическо насилие и не би трявало да участват вразмяна на такива послания. Ако станат жертва на такива обидни коментари, най-добрият начин е да не им отвръщат, тъй като това е целта на насилника. Бъдете наясно с опасността
от компрометиране на детето ви във фалшиви  блогове, в които информацията лъжливо е представена от негово име.

9. Ако имате сериозни опасения, че правилата, които установявате се нарушават, можете да използвате софтуер, който да ви дава възможност да проследявате сайтовете, които детето ви е посещавало и да разговаряте с него за рисковете, които съществуват.

ОСНОВНИ ПРАВИЛА ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА САЙТОВЕ ЗА СОЦИАЛНИ МРЕЖИ :
1. Нека детето ви не използва пълното си име, а само малкото име или псевдоним.
2. Нека не посочва електронната си поща, адрес или телефон публично.
3. Добре е детето да има строго регламентирано време, през което може да посещава подобни сайтове.
4. Детето трябва да се научи да внимава какви снимки качва в интернет.
5. Детето не трябва да се среща с хора, с които се е запознало в интернет.
6. Присъединете се като приятел на детето си, това ще ви даде възможност да следите по отблизо какво качва или пише детето ви.Източник : "Децата и ние"
издателство : Моореа, Варна 2009

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.