Съвети от педиатъра


Първите зъби на бебето – кога и как да облекчим болката?

Първите зъби на бебето – кога и как да облекчим болката?

Първите млечни  зъбчета при бебето започват да никнат около 6-ия месец. Първи обикновено се появяват предните долни зъбки, с месец – два по-късно се появяват и горните предни зъби. 
 
Как да познаем, че на бебето ни му поникват зъби?
 
Някои деца са по-нервни от обикновено, когато започват да им никнат зъби. Това вероятно се дължи на възпалението и подуването на венците, преди да пробие самото зъбче. Тези симптоми обикновено започват от 3 до 5 дни преди появата на зъба и с него изчезват. Много бебета не са засегнати от този процес.
 
Мъниците може да хапят ръцете си или играчки, за да освободят напрежението във венците. Освен това,  те може да откажат да ядат и пият, защото ги боли.
 
Никненето на зъбки предизвика прекомерно лигавене, което пък причинява обрив по брадичката, лицето или гръдния кош. 
 
Ако симптомите са леки и се подобрят, няма за какво да се притесняваме. В случай, че те са тежки и не се наблюдава подобрение, трябва да се консултираме с лекар.

Как да помогнем на бебето да се чувства по-комфортно, докато му никнат зъбчета?
 
Можем да му дадем слабо обезболяващо средство, подходящо за възрастта на детето. Не трябва да даваме аспирин на никой, по-млад от 20 години, поради риск от развитие на Синдром на Рей – рядка, но сериозна болест.
 
Също така можем да използваме чист пръст (или охладена играчка за зъбки) и внимателно да разтрием венците на бебето за около 2 минути. Трябва да подсигурим безопасни предмети, с помощта на които да чеше венците си. 
 
Някои родители използват други средства, за да облекчат симптомите, свързани с поникването на зъбки, като гелове. Много експерти обаче поставят под въпрос тяхната безопасност и ефективност. Ако все пак сме решили да използваме някои от тези продукти, задължително трябва да се консултираме с лекар преди това. 
 
За облекчаване на прорязването на венците от зъбките можете да се насочите и към хомеопатията.

Източник: puls.bg

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.