Съвети от педиатъра


Детето е с грип – какво да правите?

Детето е с грип – какво да правите?

Респираторните инфекции като че ли са неизбежни при детето, особено в ранна и предучилищна възраст. Въпреки че грипът и простудните заболявания изглеждат тривиални и сме го обгрижвали неведнъж при всяко ново заболяване, сякаш се чувстваме безпомощни.

В такива случаи помага обобщението на всички онези мерки, които са доказали на практика, че помагат при лечението на децата от инфекции на горния респираторен тракт.

2 важни правила
Още при първите симптоми
на грипа или простудата се погрижете детето да остане на топло у дома. Колкото по-бързо му се осигури почивка и грижа у дома, толкова по-бързо организмът му ще превъзмогне инфекцията и ще се възстанови.

 

Симптомите...
Грипът може да се разпознае по внезапното повишаване на телесната температура. Детето видимо изглежда отпуснато и уморено. Нащрек следва да бъдем и при често кихане, както и при оплаквания от главоболие и болки в мускулите. Естествено, симптомите като хрема, възпалено гърло и кашлица са достатъчно притеснителни за родителя.

 

Терапията
При лека форма на грипа или простудата от полза могат да бъдат обичайните медикаменти в аптечката на детето – подходяща форма на парацетамол, ибупрофен, които могат да се дадат с цел понижаване на температурата или облекчаване на болката – главоболие или мускулна. Тези медикаменти влияят на усещанията на тялото към симптомите, те не действат срещу причинителя на заболяването, поради което се препоръчва да не се прекалява с приема им, а да се дават само по необходимост.


Аспиринът, към който така са свикнали някои възрастни като обща панацея, не е препоръчително лекарство за деца под 16 години заради повишен риск от развитие на синдром на Рей при наличие на вирусна инфекция.

Като част от лечението трябва да се приема грижата детето да получава много течности. За да се облекчи дискомфорта от болките в мускулите може да се прилага топла грейка, топъл душ. Погрижете се докато е болно да е облечено добре и поддържайте топло у дома си, без да пропускате да проветрите за кратко няколко пъти през деня.

За облекчаване на възпаленото гърло помага гаргарата с топла вода. Може да поставите лъжичка сол в нея. От полза са и обичайните таблетки за смучене, които овлажняват лигавицата на гърлото. Запушеният нос се третира със солен разтвор.
Избягвайте да пушите пред детето и поддържайте контактните повърхности у дома по-често чисти. Създайте навик, особено при болен у дома, всички да мият по-редовно ръцете си със сапун.

Как да разберете дали състоянието на детето не се влошава?

За да различите действителното влошаване на състоянието му от притесненията си от полза могат да ви бъдат следните признаци:

 

  • При дехидратация, ако не приема достатъчно течности, детето не посещава тоалетна
  • Неочаквано състоянието на детето се влошава, въпреки че преди това е давало признаци за оздравяване.
  • Забелязвате, че детето залита и вървежът му е нестабилен. Възможно е да отказва да го носите или държите заръка.
  • Забелязвате необичайна за него сънливост и трудно събуждане или нежелание за ставане от леглото.
  • Устните му потъмняват, стават лилави. Кожата е бледа, сивкава.
  • Наблюдавате затруднено дишане.


Дори при изява на един от тези симптоми трябва да направите контакт с личния лекар на детето. Вероятно ще се наложи промяна в лечебния план, прием на антибиотици или противовирусни средства. При малки деца и слаба имунна система, както и при признаци за дехидратация, е възможно и хоспитализиране.
 
Приемете, че детето ви се нуждае от вашата грижа в първите три дни задължително, общо 72 часа.  Вниманието, топлата храна, спокойният режим, течностите осигуряват необходимата за организма подкрепа да се справи срещу инфекциозния причинител. Работата и всички други ангажименти могат да почакат.

Източник: puls.bg

 

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.