Съвети от педиатъра


Осмият месец - времето на зъбките.

Осмият месец - времето на зъбките.

Най-често през осмия месец са налице първите резци на бебето. Иначе, първото зъбче може да се покаже още през третия месец или напротив, появата му да се отложи към дванадесетия. Първите предни резци, обикновено отдолу, и после отгоре, прорязват венците в периода между 4. и 8. Месец.

Не бива да се тревожите, ако между зъбките има пространство. Към тригодишна възраст, когато са поникнали всичките 20 млечни, това излишно разстояние ще изчезне.

Този процес е свързан с отделянето на много слюнка. Възможно е бебето да плача и бъде раздразнително, заради дискомфорта, който изпитва.
 
Характерно е, че то използва играчките си и други предмети, за да облекчи напрежението във венците. Забавлява го и шумовете, които издава при удрянето на зъба в твърда повърхност.

За периода на никнене на зъбките е особено удачно да осигурите гумени играчки на бебето. Не случайно се предлагат и гризалките с течност, които се поставят в хладилник. Не забравяйте да поддържате добра хигиена на игричките – мийте ги редовно със сапун на обилна течаща вода.

Вместо да прибягвате до гела всеки път при проплакването му при никнене на зъб, по-добре си осигурете масажен накрайник за пръст, с който да облекчавате подутия венец. Близостта с вас за бебето ще има не по-лош болкоуспокояващ ефект.
Ако смятате, че болката травмира бебето, то поръсете подходящо хомеопатично средство, с която да му помогнете.

Последен вариант са геловете, които могат да се закупят в аптеките.

Източник: Puls.bg

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.