Съвети от педиатъра


Бебето лази!

Бебето лази!

Около навършването на 8 месеца бебето демонстрира своя потенциал да превзема света. Дошло е времето, в което го виждате да лази, да се отблъсква на корем и по дупе, използвайки ръцете и краката си за баланс.

Лазенето е първият метод, който му дава възможност да снове из стаята самостоятелно, така че е време сериозно да обезопасите жилището си от остри ръбове и нестабилни предмети.

Първоначално бебето само ще изтласква тялото си напред, опирайки се на ръце, след което ще започне да прави опити да повдигне и останалата част от тялото си и застане на колене. Преди да успее да координира движенията си и видите онази последователност в редуването на крайниците при лазене, ще станете свидетел на странните му първоначално плахи, поклащания на тялото напред - назад.

Чувството за равновесие ни е заложено по раждане, координацията също – сега е времето, когато най-отчетливо можете да забележите какво богатство ни принадлежи и как за ден два мозъкът ни е способен да подреди изводите си за околната среда и силата на собственото тяло, за да получи движение!

Не бързайте да стимулирате ходенето! Лазенето не е дейност, която да показва изостаналост, напротив то е необходимо за натрупването на мускулна маса и сила, точно толкова колкото ще са необходими на бебето да се изправи и проходи без това да му коства тазо-бедрена луксация.

Възможно е, ако бебето е по-силно и развито да се изправи на крака. Изправянето може да се случи при някои дори преди лазенето. От момента, който то усети опората на пода с ходилата си, придържайки се за мебели, мозъкът му прави проекции за извършване на крачки. Независимо от това, родителят не бива да се намесва и да го прилъгва да се придвижва напред пристъпвайки. Прохождането ще се случи по-бързо, ако този процес се формира спонтанно, а не натоварвайки усещанията и преценките на бебето изведнъж с прекалено много информация. В този смисъл, проходилката все още не е подходящ аксесоар.

Ако искате най-доброто за развитието на бебето си, постилайте му и го оставяйте да лази на възможно най-голяма площ у дома, поставяйки различни любопитни и любими предмети за игра.

За да намалите тревогата си от риска да се удари, отстранете всички покривки, вази, статуетки и подобни предмети от досега му. Килимите и пътеките трябва да са неплъзгащи, мебелите стабилни, контактите затворени.

Ако държите детето ви да порасне уверено, си наложете да не го спирате за всяко негово движение и желание да се движи, достига, граби, хвърля. Научете се да затваряте вратите към опасните за него зони като стълби и балкони. Отстранете пердетата и всички тъкани с косъм, отделящи влакна, и си създайте навик редовно да хигиенизирате пода на местата, където бебето лази и играе.

И, да, ако искате да сте му приятел и да вникнете в неговия свят - не забравяйте да полазите и вие!

Източник: Puls.bg

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.