Съвети от педиатъра


Хранителни алергии

Хранителни алергии

Симптомите на хранителната алергия се проявяват най-често при бебета и деца, но могат да се появят във всяка възраст. Храните, които сте яли в продължение на години без проблеми могат да причинят алергии.

Алергията се получава, когато нещо предизвика естествените защитни сили на организма Ви да реагират пресилено. Повече от 50 милиона човека имат някакъв вид алергия, но хранителните алергии са редки. До 4% от възрастните имат хранителни алергии.

Хранителната алергия може да се държи под контрол, като внимателно се подбира храната която се консумира и редовно се посещава алерголог. Ако възникнат каквито и да е въпроси относно лечението е необходимо да се свържете с алерголог.

Какво може да причини хранителната алергия?

Естествената защитна система на организма се нарича имунна система. Именно тя Ви държи здрави, докато се борите с инфекции и други опасности за вашето здраве. Повечето хора нямат проблем да ядат всякаква храни. Алергичната реакция се появява, когато имунната система атакува определена храна или някоя съставка в храната по погрешка. Тази битка причинява:

- подуване на кръвоносните съдове;
- свиване на гладките мускули;
- зачервяване на кожни участъци, сърбеж и подуване;

Защо детето Ви има хранителна алергия?

Ако и двамата родители имат алергии, детето има около 75% шанс да развие алергия. Ако един от родителите е алергичен, или ако някой от роднините от двете страни има алергии, детето има около 30-40% шанс да вазвие някаква форма на алергия. Ако нито един от родителите няма алергия, шансът е само 10-15%.

Количеството или вида на дадена храна и колко често се яде тази храна, може да е важен фактор за развиването на алергия към тази храна.

Кои храни е най-вероятно да причинят алергия?

Почти всяка храна може да причини алергия. Фъстъци, ядки и миди често водят до тежки хранителни алергии.

Ако някой е алергичен към дадена храна, то той може също така да реагира и на свързаните с нея (производни) храни. Човек алергичен към орехи, може също да реагира на американски или бразилски орехи. Хора, които са алергични към скариди също могат да реагират на раци и омари. Тези, които са алергични към фъстъци могат да имат проблеми със соя, грах или някои видове боб.

Повечето пациенти с хранителни алергии реагират само на един или два вида храни. Например някой алергичен към орехи не е задължително да спре да яде останалите ядки. Това разбира се трябва да се обсъди с алерголог.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.