Съвети от педиатъра


Как да повлияем повишената температура с хомеопатия?

Как да повлияем повишената температура с хомеопатия?

Нормално повишаването на телесната температура при децата да тревожи родителя. Покачването на термометъра с няколко единици до 37°С не бива да става повод за паника. Десетилетия наред сме учени, че трябва да се взимат мерки за овладяване на температурата от самата й поява. В действителност обаче тази масова практика е порочна и носеща някои неблагоприятни странични ефекти за здравето.

Повишаването на температурата е естествена реакция на организма, която показва мобилизиране на имунната система срещу някакъв болестотворен причинител, най-често инфекция. Достигането на стойности малко на 38°С са необходими за създаването на условия, които да възпрат и унищожат, конкретно вирусите при баналните инфекции на горния респираторен тракт.

За наличие на повишена температура при децата може да се говори едва след покачване на термометъра над 37,4°С. Терморегулацията при най-малките все още не е съвършена и температурата на тялото им се колебае рязко от претопляне заради енергична игра, висока температура на околната среда или прекомерно обличане.

От друга страна, задачата на родителя не е никак лека относно преценките за състоянието на детето, имайки предвид че специфично за малките е да повишават телесната си температура рязко.

Хомеопатите съветват мерки срещу температурата да се взимат едва при 38°С при орално измерване.

Хомеопатичните средства при повишена температура оказват подкрепа на организма за овладяване контрола й. Те реално не работят на принципа на познатите парацетамол и ибупрофен, които я потискат.

Съществуват няколко хомеопатични средства при повишена температура, всяко от които се подбира според ред други проявяващи се с нея особености. Бъдете наблюдателни за симптомите, които изпитва детето, така хомеопатът най-правилно ще може да подбере правилното за състоянието му лекарство.
 

Кои са хомеопатичните средства при повишена температура?

- Аконит: внезапна проява на симптомите, открива се нервност при детето, то е раздразнително, тревожно и плашливо; кожата му е топла и суха; пулсът му е учестен
- Арсеникум албум: усеща се изгаряща болка, която се успокоява от топлото; детето изпитва постоянна жажда; настъпва бързо изтощение и слабост; симптомите се влошават след полунощ; изпитва страх.
- Беладона: дава се при внезапна проява на симптомите; лицето е пламнало, температурата е повишена, пулсът е силен и се долавя отстрани; детето не изпитва жажда, изглежда не на себе си, възможно е да има силно главоболие.
- Бриония: детето предпочита да лежи, като състоянието му се влошава и при най-малкото движение; изпитва силна жажда и приема големи количества вода; обикновено е бледо и тихо;
- Ферум фосфорикум: подходящо е при постепенно развиваща се симптоматика; бузите са червени, изпитва се умерено по сила главоболие; пулсът е ускорен, но едва се дочува.
- Гелсемиум: в разреждане 4D, състоянието настъпва бавно, детето го тресе и изпитва болка по цялото тяло, поради което не предпочита да се движи. Очите изглеждат вдлъбнати, устните са тежки; въпреки наличието на температура липсва усещане на жажда.
- Фосфор: подходящ е при температура и втрисане, както и при нощно изпотяване; възможно е болното дете да изпитва глад.
- Пирогениум: подходящ е при отравяне на кръвта; допринася за смъкване на телесната температура; пулсът е слаб и учестен; наблюдава се втрисане. Пулсът е слаб. Болният се оплаква от болки в цялото тяло, втриса го.

Източник: Puls.bg

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.