Съвети от педиатъра


Повечето сън за децата намалява калориите.

Повечето сън за децата намалява калориите.

Ние всички искаме нашите деца да се учат на здравословни хранителни навици, за да бъдат активни, да се развиват и да живеят с нормално и здравословно тегло. В днешно време твърде много деца са с наднорменото тегло и това е голям здравословен проблем. Твърде много нездравословна храна и твърде малко физическа активност са често цитирани виновници за проблема. Но какво да кажем за съня?

Нови изследвания показват, че едно умерено увеличение на съня може да се окаже ефективно в подпомагането на децата да ядат по-малко и да намаляват тегло си. Изследователите са открили, че увеличаването на съня намалява консумацията на калории, променените нива на хормоните, свързани с апетита, и допринася за загуба на тегло. Техните резултати показват, че децата които спят много успяват да поддържат здравословно тегло и да избегнат затлъстяване.

В проучването са включени 37 деца на възраст между 8 и 11 години. Сред групата, 27% от децата са с наднормено тегло. Това три седмично проучване започва с всички деца, придържащи се към типичния си график на спане в продължение на 1 седмица. През втората седмица, децата са разделени на случаен принцип в две групи. Едната група са увеличили часовете за сън с 1,5 часа. Другата група е намалила времето си за сън със 1,5 часа. След една седмица, групите включват съчетания на съня. По време на периода на проучването, изследователите проследяват приема на храна на децата, измерват нивото на апетита чрез регулиране на хормоните лептин и грелин, и също така записват теглото на всяко едно дете. Те открили, че повишаването на времето за сън е свързано с по-ниска консумация на калории, както и хормонални промени и загуба на тегло.

Това изследване е установило съня като критичен фактор при подпомагането на децата да поддържат здравословно тегло. Значението на съня при контрола на теглото може да се види дори и при много малки деца. Нещо повече, навиците за сън от детството изглежда имат продължителен ефект върху апетита и теглото при деца на различна възраст:

- Изследванията са показали, че съня по време на първите месеци от живота могат да влияят на риска за затлъстяване на по-късен етап от живота. Изследователи от Харвардския университет открили, че бебета и малки деца, които спят по-малко от 12 часа всяка вечер увеличават два пъти риска от наднормено тегло на възраст от 3 години. Затлъстяването е най-разпространено сред децата, които спят по-малко от 12 часа и гледат два или повече часа телевизия дневно.
- Изследователи в Нова Зеландия са провели изследване за връзката между съня и теглото при деца на възраст между 3 и 7 години. Те установили, че децата, които спят повече на възраст 3-5 години имали по-нисък коефицент на телесни мазнини на възраст от 7 години, в сравнение с деца които спят по-малко по време на тези по-ранни години. Децата, които спят по-дълго на възрасти 3-5 години тежат по-малко, отколкото техните връстници с по-кратък сън и е по-малко вероятно да бъдат с наднормено тегло.
- При едно немско проучване на повече от 6000 деца на възраст между 5 и 6 години е установено, че разпространението на затлъстяването е най-слабо при тези деца, които спят повече от 11 часа на вечер. Друго проучване в Китай показва подобни резултати с деца в предучилищна възраст, които спят 11 или повече часа всяка вечер, проявяващи по-ниски темпове на затлъстяване, отколкото децата, които спят по-малко от 11 часа.
- Наличието на по-малко от 8 часа сън всяка вечер, е свързано със спад в хранителните навици сред подрастващите. Учени от Case Western Reserve University установили, че тийнейджърите, които спят по-малко от 8 часа всяка вечер по време на учебната седмица консумират повече калории на ден от тийнейджъри, които спят най-малко 8 часа. Тийнейджърите, които спят по-малко от 8 часа също са получили повече от ежедневния си прием на калории от мазнини, като повечето от калориите са от закуски.

Това е допълнително доказателство, че сънят може да повлияе значително на хранителните навици и рисковете за напълняване при децата, и че сънят може да бъде важен терапевтичен инструмент за подпомагане на децата да намалят теглото си. Курсовете за затлъстяване сред децата са се увеличили рязко през последните няколко десетилетия, тъй като броят на децата и юношите със затлъстяване се е удвоил и дори утроил. Последните данни сочат, че тези драстично повишени нива на затлъстяване при децата са се стабилизирали, а в някои случаи дори започват да намаляват. Все пак, повече от една трета от децата и юношите са или с наднормено тегло или със затлъстяване, според Центровете за контрол на заболяванията.

Затлъстяването излага децата на риск за много от здравословни проблеми, с които се сблъскват възрастните, включително високо кръвно налягане и холестерол, повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, както и диабет тип 2. Дихателни проблеми, включително и обструктивна сънна апнея, са по-често срещани сред децата, които са с наднормено тегло. Проблемите с теглото, които започват по време на детството и юношеството често продължават в зряла възраст: Деца, които са с наднормено тегло е значително по-вероятно да страдат от затлъстяване като възрастни.

За да промените това е необходимо да се намалят тези рискове и да се предпази вашето дете в  дългосрочен план от затлъстяване. Необходимо е да се използва всичко което помага срещу затлъстяването, а защо не и това мощно оръжие - сънят.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.