Съвети от педиатъра


Градинарството може да подобри тонуса на детето и благополучието му.

Градинарството може да подобри тонуса на детето и благополучието му.

Градинарството предоставя умерено до високо ниво на физическа активност за децата.

Като част от глобалното "зелено" движение за подобряване на околната среда, градинарството набира популярност като дейност за хора от всички възрасти и физически способности. Ново проучване установи, че градинарството е чудесен начин за децата да получат умерен до висок интензитет на физическа активност и насърчаване на здравословен начин на живот за младите хора.

Предишни изследвания показват широк кръг от физически ползи, свързани с градинарството както за хора на средна възраст, така и за по-възрастни хора. В ново проучване изследователи от Южна Корея са открили, че градинарски дейности като копаене, подравняване и плевене могат да развият от умерена до висока физическа активност при децата.

Резултатите са публикувани в списание Hort Technology на 31 януари 2014 г. в проучване, озаглавено "Засилването на метаболизма на децата при извършване на градинарски дейности".

Изследователският екип учи 17 деца, които са ангажирани в 10 градинарски дейности: копаене, подравняване, плевене, мулчиране, окопаване, сеене на семена, прибиране на реколтата, поливане, смесване на пръст за отглеждане и засаждане на разстенията.

За изследването децата са посетили градините два пъти, а всяко дете е извършило пет различни градинарски задачи при всяко посещение. Те имали по 5 минути, за да завършат всяка задача и е било позволено да почиват по 5 минути между задачите. По време на проучването, децата са носели преносими телеметрични топломери и монитори за пулс, така че изследователите са можели да измерват тяхното поглъщане на кислород, разход на енергия, както и сърдечната честота.

Копаенето и заравняването са дейностите с най-висока интензивност.

Резултатите показват, че 10-те градинарски задачи изискват от умерена до висока интензивност на физическата активност на децата. Копаенето и заравняването са категоризирани като физически дейности с висока интензивност. Копаенето е най-натоварващата градинарска задача от останалите проучени задачи. Плевенето, мулчирането, окопаването, сеенето на семена, прибирането на реколтата, поливането, смесването на пръст за отглеждане и засаждането са определени като физически дейности с умерена интензивност.

Изследователите казват, че резултатите от проучването ще улеснят развитието на упражненията за деца базирани на градинарството, които могат да насърчат здравословния и физически активен начин на живот. Изследователите добавят, че данните могат да бъдат и полезна информация при проектирането на терапевтични интервенции за деца с ниски нива на физическа дееспособност, базирани на градинарството.

Заключение: Ползите от градинарство са вечни!

Въпреки, че не всички хора имат възможност да си направят градина и да се занимават с градинарство, отглеждането на семейна градина, има много плюсове за семейството ви. Когато децата участват в процеса на отглеждане на зеленчуците, те подобряват своето физическо състояние, увеличават шансовете си да се хранят здравословно, а целия процес дава на младите хора чувство за самостоятелност.

Ако сте родители, които се опитват да осигурят добра физическа дейност за своето дете, градинарството може да бъде отличен източник на умерена до висока физическа активност на децата и подобряване на благосъстоянието им.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.