Съвети от педиатъра


Спортни травми - най-чести при децата.

Спортни травми - най-чести при децата.

По-голямата част от травмите при спортни или фитнес занимания са свързани с натоварване на костите, ставите или мускулите. Най-чести са травмите на ставите, мускулите и връзките.

Изкълчването се случва, когато две кости се разместят в ставата, като в повечето случаи това е свързано със скъсване на ставните връзки. Болката се причинява от тежкото разтягане на меките тъкани. Счупването е вид травма, която бива проста или затворена, счупената кост остава под запазената кожна повърхност, и сложна или отворена – когато счупената кост се вижда на повърхността на кожата или кожата е разделена и разслоена и отдолу се забелязват счупените фрагменти на костите.

Травмите на рамото са чести при спортове, които изискват хвърлящи движения или интензивен телесен контакт. Изкълчванията са най-чести в областта на раменната става. Разделяне в раменно-ключичната става се случва, когато връзките, поддържащи ключицата, се скъсат. Така нареченият ротаторен маншет е мястото, където се срещат четирите мускула, залавящите се за хумеруса. Свръхнатоварването на рамото може да възпали или скъса сухожилията в тази област. Състоянието се нарича тендинит на ротаторния механизъм.

Епикондилитът засяга лакътя и обикновено се случва при спортове, изискващи чести движения с китката и завъртане на предмишницата. Страничната форма е лакът-тенис. При това състояние се засяга външната част на епикондила. Травмите на кръста, като мускулни скъсвания, са чести при спортове, включващи много навеждания. Високата скорост и пълният контакт при хокей и футбол често причиняват шийни или гръбначни травми. Особено често се развиват дискови хернии, при които има пролапс на междупрешленов диск от гръбначния стълб.  

Интензивните движения на краката, включващи извиване и протягане може да скъсат мускулите привеждачи в слабините, които свързват краката със срамната кост.

Коленете също се засягат често.

Коленете са засегнати при някои от най-честите спортни травми на долната част от тялото. Постоянното скачане може да доведе до скъсване на сухожилията под капачката на коляното, вследствие на което да се развие пателарен тендинит. Често коленете страдат и в други обстоятелства. От по-редовните травми се срещат скъсванията на менискусите, които са силно болезнени и пречат на нормалната стойка и походка на пострадалите спортисти. Менискусът е хрущялна връзка в коленната става, която се разполага между бедрената и големия пищял.

 

Сред най-честите причинители на болка по долните крайници е появата на мускулен спазъм. Той е внезапен и силно болезнен. Проявява се най-често нощем, когато мускулите са отпуснати. Развива се внезапен оток на мускулната клетка, вследствие на което се получава разкъсване в единична мускулна клетка от мускулния сноп или внезапно съкращение на актин-миозиновите комплекси в мускулната клетка.

Състоянието се съпровожда с остра и пробождаща болка. Това води до спонтанно събуждане и изправяне в леглото, защото в легнало състояние болката се засилва. В такива условия се препоръчва масажиране на мястото и натискане, с което да се разнесе насъбралата се течност и да се премахне отокът.

След отшумяване на кризата може да се усеща болка в мястото в продължение на два-три дни. За облекчване на симптомите може да се прилагат намазвания с регенериращи или охлаждащи гелове, които не позволяват отлагането на вода в мускулните клетки и проявата на такъв спазъм.

Сред най-честите симптоми при спортни травми се открояват появата на силно изразен болков синдром, дискомфорт, ограничения в движението, чувствителност на травмираното място и оток, които са ясни знаци за настъпило увреждане в костно-мускулния или ставен апарат на крайниците.

Счупванията на костите протичат най-често с болка, оток, чувствителност и деформиране на нормалната анатомична структура на крайника или пръстите. Подобен род симптоми се забелязват и при изкълчването, което се случва обаче ограничено в ставата. Симптомите са болка, оток, дискомфорт и деформация на ставата, докато счупването може да подейства както върху става, така и върху отделна кост.

Пателарният тендинит се съпровожда с болка по хода на нерва под капачната кост. Този белег е важен и носи голяма диагностична стойност при болестта на Осгуд-Шлатер, което е вродено заболяване, придружаващо се с изразен оток на крайниците.

Специалистите по спортна медицина, травматология и ортопедия припомнят, че децата са с най-завишен риск за поява на травма в крайниците, независимо дали тя е спортна или битова. Причината е, че за разлика от възрастните спортисти, децата тренират с други деца, които имат различно развитие на костната си структура, различно телесно тегло, височина и физически капацитет и издръжливост. Точно поради тази причина спортните травми при децата са изключително чести, а някои от тях водят и до временно инвалидизиране и невъзможност за самостоятелно придвижване.

Източник: Puls.bg

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.