Съвети от педиатъра


Как да установите дали детето страда от настинка или от алергия?

Как да установите дали детето страда от настинка или от алергия?

Ако все още не сте установили с помощта на лекар дали детето ви страда от някакви алергии е добре да се запознаете с разликите между алергиите и настинките. За да успеете да направите разграничение, трябва да си отговорите на няколко въпроса.

- Периода, в който детето ви има влошено здравословно състояние или се разболява съвпада ли с смяната на сезоните и изменението в климата? Ако отговорът е да, то неразположението може да се дължи не на настинка, а на алергия. Сезонните алергии обикновено идват по едно и също време всяка година и при едни и същи обстоятелства,например когато есен листата започнат да окапват или когато на пролет цветята започнат да цъфтят. Симптомите, за които трябва да наблюдавате са кихане и хрема, които представляват естествен защитен механизъм на организма, опитващ се да се прочисти от алергените. Алергени биха могли да бъдат прашеца от цветята или спорите и мухъла, които се реят във въздуха. От друга страна настинките са причинени от вируси, които са налични по всяко време на годината и във всички месеци, макар интензитета им да е през зимата.

- Обърнете внимание дали симптомите се проявяват внезапно и се развиват бързо? Ако отговорът е да, то това е възможно да се дължи на алергия. Основен показател на сезонните алергии е внезапното проявяване и сравнително бавното отминаване на признаците (за около 7 до 10 дни). Алергиите обикновена продължават толкова дълго, колкото детето е изложено на алергените, което може да продължи седмици, или дори месец.

- Обърнете внимание дали детето се оплаква от сърбежи и сълзене на очите? Ако отговорът е да, то неразположението най-вероятно се дължи на алергия. При много деца алергиите са съпътствани с възпаление на мембраната, която покрива вътрешната страна на клепачите от където се появява и странно сълзене и дискомфорт.

- Детето има ли температура и носен секрет с особен зелен цвят? Ако отговорът е да, то вероятната причина по-вероятно е настинка. Важно е да знаете, че в повечето случай алергиите не са съпътствани с висока температура.

Ако подозирате, че детето ви има алергия, единственият начин да се определи към какво е тя е детето да се подложи на тест. Теста може да се извърши върху кожата, като различни алергени се поставят под кожата, като се наблюдава реакцията на организма към всеки отделен вид алергени.  Втория вариант е да се направи кръвен тест, които да покаже към какво е алергично детето.

Ако се установи алергия, лекарят следва да предпише медикаменти за намаляне на симптомите.
Ако установите, че детето ви страда от настинка, се консултирайте с личния си доктор, който да извърши преглед и да предпише начин на  лечение.

 

Съветите са от д-р Гейвин, М.
<www.kidshealth.org>

Коментари

1
evsen
2014-10-24

На колко години трябва да е детето за да се направи тест за алергии?