Съвети от педиатъра


Вродени сърдечни дефекти при децата

Вродени сърдечни дефекти при децата

Страшно е да научите, че детето ви има вроден сърдечен дефект. Въпреки това, явлението е често срещано сред малките, като според статистиката на САЩ от подобни проблеми страда всяко едно на сто деца. Напредъка в медицината и диагностиката спомагат за предоставянето на много  подробна информация относно структурните аномалии на сърцето.

Вродените дефекти обикновено се лекуват с операция, но е възможно да се приложи и медикаментозно лечение. Напредъка в педиатричната сърдечна хирургия, вече почти всяка форма на вродена болест на сърцето е лечима и е с добър резултат. При установяване на вроден дефект на сърцето е добре хирургичната намеса да се направи в ранна детска възраст, дори и на новородени деца, тъй като това позволява състоянието на  детето да се подобри в дългосрочен план. Въпреки, че нито една хирургическа намеса не може да гарантира сто процентови резултати, повечето деца се радват на щастлив и безпроблемн живот след лекарска намеса.

Какво причинява вродените сърдечни дефекти?
Човешкото сърце започва да се образува като тръбна структура около четвъртата седмица от бременността. До осмата седмица, тази тръба постепенно се увеличава на дължина и се усуква около остта си. В този период се оформя и сърдечната преграда, която разделя предсърдието и  лявата и дясната камери, които провеждат кръвта през сърдечните кухини. Множество генетични и екологични фактори си взаимодействат в ранните етапи на развитието на плода по време на бременността. Причини за подобна аномалия могат да са приемането на определени медикаменти от страна на майката, наличие на депресивни състояния, неконтролиран диабет, злоупотреба с алкохол и наркотици или излагане на промишлени химикали по време на бременността. Възможно е това да се случи и поради хромозомни аномалии, при които е на лице допълнителна или липсваща хромозома. В повечето случай точната причина за наличието на сърдечен дефект остава неизвестна.

Ултразвуковата техника и усъвършенстваните методи за наблюдение на бременността дават възможност много вродени малформации да бъдат диагностицирани още в ранна бременност. Навременното установяване на евентуални сърдечни проблеми дава възможност на лекарите и на родителите да вземат
информирани решения относно най-добрите възможности за лечение.

Сърдечни проблеми преди раждане.
Тъй като чрез плацентата се осъществява обмен на кислород е възможно да съществуват тежки малформации, които да не пречат на плода докато той се развива в утробата на майката. Тези проблеми могат да окажат влияние по време на раждането и след него. След раждането, детето
започва да използва белите си дробове и кръвоносната си система за да оцелее.

Признаци и симптоми.
След раждането, първите признаци на вродена сърдечна болест е наличието на шум в сърцето. Това явление само по себе си не е заболяване, а просто звук и вибрация от изпомпването на кръв от сърцето. Не всички сърдечни шумове са признаци за аномалии. В действителност сърдечните шумове обикновено не показват наличие на сърдечен проблем. Ако лекарят, наблюдаващ детето ви се усъмни е добре да се приложат ЕКГ тестове, които ще помогнат за точното определяне на естеството на шумовете в сърцето. При някои малки и новородени деца се налага хирургическа намеса ако се наблюдава
затруднено дишане и претоварване на белите дробове. Това явление се наблюдава обикновено в резултат от прекомерния приток на кръв от лявата страна  към дясната на сърцето чрез необичайни вързки между двете страни, като например дупка в сърцето. Претоварването може да се дължи и на препятствия на притока на кръв от лявата страна на сърцето. Задухът може да затрудни храненето на  детето и може да доведе до невъзможност да детето да наддава на тегло. При наличие на подобен проблем е възможно да наложи хирургическа намеса.

Друг симптом на вродено сърдечно заболяване е свързан с недостатъчното количество кислород, което се пренася в кръвкта. Децата обикновено имат по-синкава кожа, като това състояние се нарича цианоза. Това може да се дължи на запушване на притока на кръв към белите дробове, или поради
дупка в сърцето, която възпрепятства нормалното протичане на кислорада и кръвта да протича от дясната към лявата страна на сърцето. Синия цвят на кожата се получава поради недостига на кислород в кръвта.

Лечение на вродените дефекти.
Много сърдечни аномалии могат да бъдат коригирани с една единствена операция в ранно детство. По-сложните аномалии могат да наложат две или три операции,  започващи в периода когато детето е още новородено и приключат когато детето е на около 3 години. Някои процедури включват вмъкване на катетър, който да спомогне за преодоляване на пречките в следствие на запушен съд или сходни проблеми. Налични са методи за лечение на дупки в сърцето без хирургическа намеса, като в някои случаи се използва балонна ангиопластика.

Независимо дали детето се лекува медикаментозно или е подложено на хирургическа намеса, то ще трябва да посещава редовно детски кардиолог. В началото тези срещи могат да бъдат ежемесечни или дори два пъти в месеца, но след протичане на лечението, те могат да се редуцират до веднъж в годината.

В някои случаи децата с вродена болест на сърцето са изложени на риск от бактериален ендокардит, което представлява инфекция на тъканта, която покрива вътрешната повърхност на сърцето и кръвоносните съдове. Това тежко заболяване изисква продължително лечение с интравенозни антибиотици и изисква болнично лечение.

Децата със сърдечни дефекти трябва добре да се грижат за зъбите си, да използват четка за зъби и конци и редовно да посещават стоматологичен кабинет.

Детето ви се нуждае от спешна медицинска помощ ако :
- Наблюдавате синкав отенък на кожата около устата или устните и езика.
- Ако детето има лош апетит или затруднения при храненето свързани с изпотяване по време на хранене или невъзможност да наддават на тегло.

Не забравяйте, че детето Ви следва да е добре запознато с всичко, което му се случва, така че част от възпитанието му включва опознаване на проблемите и болестта, както и на превантивните мерки, които трябва да се вземат. Нека детето ви усеща вашата загриженост и тази на лекуващия ви лекар. Намерете такъв специалист, които да обръща специално внимание на детето, така че то да бъде по-уверено и позитиво, а не изплашено и притеснено след посещение на медицинския кабинет.Съветите са от д-р Ритц, С.
<www.kidshealth.org>

Коментари

1
Елка
2015-08-07

Детето ми има проблем с наддаването, искам съвет!