Съвети от педиатъра


Преждевременен (ранен) пубертет

Преждевременен (ранен) пубертет

Какво е преждевременен пубертет?
Преждевременен пубертет означава, детето да има признаци на пубертета (развитие на гърдите, тестисите, косми под мишниците, телесна миризма, менструален цикъл, както и увеличена скорост на растеж) по-рано от обичайното. Преждевременен пубертет е пубертета, който започва преди 8 години при едно момиче или преди 9 при едно момче.

Какво е пубертета?
Пубертетът е началото на полова зрялост. Пубертетът е периодът, когато едно дете се променя физически, хормонално и по полов път, и навлиза в състояние на възпроизводство.

Какво е юношеството?
Юношеството е период на преход между пубертета и зрелостта.

Има ли секс и етнически различия в пубертета?
Да, има различия. Нормално възрастовият диапазон за пубертета при момичетата е 9-16 г, докато при момчетата е 13-15 г. Преждевременен пубертет се среща по-често при момичета, отколкото при момчета. При момчетата, е много по-вероятно да бъде причинен от заболяване. Въпреки това, момчетата също навлизат в пубертета на все по-ранна възраст, отколкото това е ставало преди няколко десетилетия.

Други изследвания хвърлят светлина върху расовите различия в преждевременния пубертет, с афро-американски момичета с падеж по-рано като група от белите момичета. Има също така някои расови различия и сред момчетата.
При това проучване на момичета са намерени расови различия във възрастта на настъпване на пубертета.

Какви са причините за преждевременен пубертет?
Повечето случаи на преждевременен пубертет имат неизвестна причина. В някои случаи, хипофизната жлеза, която регулира освобождаването на повечето хормони в организма, сигнализира на яйчниците и тестисите да започнат производството на хормони преждевременно.Признаци на пубертета може да се появят по-рано, заради проблеми с функцията на надбъбречната жлеза, яйчниците или тестисите. Лекарят на вашето дете може да иска да се направят някои изследвания, за да разберете дали има проблеми с физическото му състояние. Някои от причините за началото на пубертета включват вродена надбъбречна хиперплазия.

За някои основни причини за преждевременен пубертет се смятат следните - затлъстяване, социалните фактори, както и замърсяването на околната среда. В допълнение радиацията, като например за лечение на рак, може да доведе до ранен пубертет. Днес ние използваме всеки ден повече химикали в околна среда, включително продукти за лична хигиена, домакински продукти и почистващи препарати, както и храни. Съответно са завишени начините, по които те нарушават нашата ендокринна система. С поглед към изследванията, направени с животни и хора, много от тези "ендокринни разрушители" изглежда, че играят роля в промяната на времето за навлизане в пубертета.

Трябва ли детето ви да отиде на лекар за ранните признаци на пубертета?
Ако подозирате, че детето ви може да навлиза в пубертета по-рано, трябва да го заведете на преглед при лекар.

Как ранния пубертет влияе на физическия растеж и развитие?
Децата растат бързо по време на пубертета. Ако те израснат много на височина в по-ранна възраст, съответно те спират да растат по-рано и са склонни да бъдат по-ниски като възрастни.

Как ранния пубертет засяга децата по други начини?
Винаги е трудно да бъдеш различен, но развитието на тялото по-рано от връстниците им може да постави много натиск върху деца. Както момчетата, така и момичетата могат да имат труден път, когато те минават през пубертета по-рано. Вашето дете може да се подразни и може да има проблеми със самочувствието или с начина по който изглежда неговото тялото. Децата могат също така да се бъркат за това какво се случва с тялото им и може да имат непознати емоции.

Момичетата, които съзряват рано могат да влязат в запознанства и сексуална активност по-рано, и дори може да се женят по-рано, отколкото техните съученици. Ранното узряване на момичетата също може да доведе до това, те да имат повече поведенчески проблеми и по-голям риск за злоупотреба с вредни вещества, алкохол и дори самоубийство.
Ако сте загрижени за поведението на детето си или за справянето с проблема, говорете с лекар или училищния персонал и помислете за получаване на професионални консултации, за да му помогнете през този труден период.

Какво е лечението за преждевременен пубертет?
Вие ще трябва да говорите с лекар за това дали лечението е една добра идея за вашето дете. При лекаря може да откриете полезна информация за това какво се случва с хормоните на детето ви, както и за това как преждевременния пубертет се лекува. Нафарелин и леупролид са двете лекарства, които се използват за лечение на ранен пубертет.

Какво мога да направя, за да помогне на детето си?
Уверете се, че детето ви разбира, че всеки ще преминат през същите промени, но това се случва по-рано при някои деца и по-късно при други. Насърчавайте детето си да взема участие в редовни физически или социални дейности и да бъде отворено към вас за обсъждането на някои притеснения или опасения.

Коментари

1
Таня
2014-03-17

Дъщеря ми е на осем и половина. Единствените признаци, които ме притесняват са пъпки и черни точки по челото. Не знам дали това е начален стадий на ранен пубертет !?

2
Мими
2014-05-27
Моята дъщеричка също е на осем и половина.При нас има леко развитие на гърдичките.Много се притеснявам.Нормално ли е?
3
Ваня
2014-08-19
моята дъщеря е на 8,също има пъпки по челото и започнаха да и растат гърдите
4
Тодорка
2015-01-12

Моята дъщеря навлезе в пубертета на 8 години. Вече е на 10, но е много нервна! Това нормално ли е?

5
Дияна Ангелова
2015-01-22

Дъщеря ми е на 9 години и цикъла и дойде 1 месец след като навърши 14! Стана много нервна, притенциозна и много се промени! Какво мога да направя за нея ?