Съвети от педиатъра


ДЕТСКИЯТ МЕТАБОЛИЗЪМ

ДЕТСКИЯТ МЕТАБОЛИЗЪМ

Нашите тела получават енергия, която е жизнено важна за нас от храната, която консумираме. Всичко, което поглъщаме предизвиква химически реакции, които трансформират продуктите в гориво за нашите тела. Именно поради тази причина храненето е от толкова съществено значение. Протеините в организма ни контролират протичащите химични реакции на обмяна на веществата. В действителност хиляди метаболитни реакции се случват по едно и също време и всички те имат една единствена цел, да поддържат организма ни здрав и работещ. Протичащите процеси в организма ни свързани с метаболизма започват когато сме заченати и завършват, когато умрем.

Не трява да е изненадвате, че метаболизма на децата е еквивалентен на този при възрастните. Единствената разлика е, че децата са по-чувствителни към липсата на определени вещества в организма и по-лошото, липсата на определени вещества може да затрудни или дори да възпрепятства нормалното физическо и ментално развитие на децата.

Ще представим един пример за това как работи процеса по обмяна на веществата :
Зелените растения, които консумираме черпят енергия от слънчевата светлина. Когато ние се храним с растения, то тази енергия под формата на хлорофил влиза в организма ни. Следващата стъпка е да се отдели захарта от приетата храна, като тя се трансформира в гориво за клетките и организма. Ензимите разграждат протеините до аминокиселини, мазнините в мастни киселини и  въглехидратите в прости захари, като глюкозата. Всички тези съединения се абсорбират в кръвта, която ги транспортира до всички клетки.

По този начин обмяната на веществата има балансиращ и контролиращ ефект. Наличието на складирана енергия помага на телесните тъкани и стимулира създаването и регенерирането на  нови клетки. В процеса на катаболизъм се произвежда необходимия за целия организъм енергия. В този процес клетките разграждат големи молекули за да се освободи енергия. Някои от хормоните, характерни за ендокринната система са включени в системата за контрол на метаболизма. Метаболизмът е отговорен за това дали лесно ще отслабваме или надебеляваме.

За да протичат правилно всички процеси в организма, децата трябва добре да овладеят няколко важни урока свързани с храненето.Важно е приемането на разнообразна храна. Важно е всеки ден да си набавяме плод или зеленчук, които да не е третиран с различни химикали, които унищожават част от хранителните функции, които плодовете и зеленчуците притежават.

Физическата активност може да подобри нашия метаболизъм. Движението означава изразходване на енергия. След като веднъж бъде изразходена енергията, организма започва да се стреми веднага да
компенсира липсите и започва преработка на веществата, които се намират в стомаха. По този начин с умерено количество упражнения, метаболизма на детето може да бъде подкрепен и подсилен.

Особено важно за децата и детския метаболизъм е качествената закуска. Обменът на веществата се забавя нощем и оскорява денем, отново заради физическата активност, така че вашето дете
ще се нуждае от калории и енергия през деня. Старайте се да давате зърнени храни, плодове и зеленчуци.
 

Източник: Долшен, С.;
<www.kidshealth.org>

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.