Съвети от педиатъра


Детската кожа, коса и нокти

Детската кожа, коса и нокти

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Ролята на кожата е от изключително значение, тъй като тя предпазва мрежата от мускули, кости, нерви и кръвоносни съдове, които обхождат цялото ни тяло. Степента на дебелина на кожата е различна, в зависимост от това на какво е подложено тялото ни. По правило, най-тънка е кожата на клепачите ни, а най-дебела, тази на стъпалата на краката. Кожата възпрепятства вредните организми и микроби да навлязат в тялото ни и  предпазва меките тъкани от нараняване. Чрез кожата се контролира и загубата на жизненоважни течности като кръвта и водата, която спомага за контролиране на температурата на тялото ни чрез изпотяването например. Без нервните клетки, които се намират в кожата ни, ние не бихме могли да чувстваме студ, топлина или други усещания чрез допир. Всеки квадратен сантиметър от кожата ни съдържа хиляди клетки и стотици потни жлези, мастни жлези, нервни окончания и кръвоносни съдове. Кожата ни се състои от три слоя – епидермис, дерма и подкожна тъкан. Епидермисът, който е най-горният слой на кожата постоянно се регенерира, като той самия се състои от три специални вида клетки. Меланоциите произвеждат меланин, който дава цвят на кожата ни. Излагането на слънчева светлина стимулира произвеждането на по-голямо количество меланин, което е причината кожата ни да потъмнява когато сме на плаж. Кератиноцитите произвеждат кератин, който е основен компонен на косата, кожата и ноктите и спомага за създаването на защоитна бариера, а ленгерхансовите клетки помагат за защитата на организма срещу инфекции. Слоят от кожа под епидермиса съдържа кръвоносни съдове, нервни окончания и съединителна тъкан. Дермата подхранва епидермиса и спомага за разтягането на кожата. Долният слой на кожата е подкожната тъкан, който се състои от съединителна тъкан, потни жлези, кръвоносни съдове и клетки, които съхраняват мазнини. Този слой помага за защита на организма от удари и други наранявания и помага на тялото да поддържа и съхранява топлина.

 Косата е модифициран вид кожа. Тя расте навсякъде по човешкоо тяло, с изключение на дланите на ръцете, на стъпалата на краката, на клепачите и устните ни. Косата расте по-бързо през лятото, отколкото през зимата и по-бавно през нощта, отколкото през деня. Косата не служи само за подобряване на външния вид, но спомага за поддържане на топлината на организма ни. Това се отнася и до космите в носа, ушите и около очите ни, които защитават тези чувствителни области от прах и други микрочастици. Веждите и миглите предпазват очите от намаляване на количеството светлина и частици, които навлизат в организма ни. Косата ни се състои от косъмчета, които се подават от повърхността на кожата ни, като коренът им, който се намира в основата на косъма е вграден в кожата. Косата ни расте с около 6 мм всеки месец и продулжава да расте в продължение на до 6 години. Косата след това пада и друга расте на нейното място. Дължината на косата зависи от продължителността на растежа на фоликулите. Цвета на косата ни се определя от количеството и разпределението на меланин.

Точно както косата, ноктите ни също са вид модифицирана кожа. Ноктите защитават чувствителните върхове на пръстите на ръцете и краката ни. Всъщност ноктите ни, не са жизнено важни, но те предпазват от нараняване тези части на тялото ни, които най-активно използваме. Ноктите могат да бъдат показател за общото здравословно състояние на човек, като различните заболявания ясно се отразяват на растежа им. По-голямата част от нокътната ни плочка изглежда розова, което се дължи на малки кръвоносни съдове. Ноктите на ръцете ни растат около три-четири пъти по-бързо от тези на краката. Подобно на косата, ноктите растат по-бързо през лятото, отколкото през зимата. Белите петна по ноктите понякога се дължат на временни промени в скоростта на растежа.

 Тъй като косата, ноктите и кожата са от особено значение, трябва да обръщате специално внимание на грижата за тях и да научите детето си да прави същото. Докато детето е малко, кожата му е особено чувствителна, затова използвайте винаги специални сапуни и душ гелове предназначени за деца. Те имат по-щадящи добавки, които не изсушават прекалено много кожата. Козметиката е от особено важно значение, но ако забележите обриви след употребата на нов шампоан или сапун по кожата на детето си, е препоръчително да се консултирате с лекар. Възможно е детето да има алергия към някоя съставка и следва да се обърне внимание на реакцията на тялото, която се опитва да ви подскаже нещо.

Искайки бързо да пораснат и да заприличат на вас децата и особено момиченцата могат още в ранна възраст да проявят желание да използват бои за коса или маши за изправяне на косата, или пък за накъдрянето и. Препоръчително е да отделите време и да обясните на детето си, защо то не трябва да започва да третира организма си толкова рано. Детската коса е по-фина и манипулациите, които бихте извършили върху нея е възможно сериозно да навредят на косъма. Със сигурност косата на детето бързо ще се изтощи от боядисване или ще се накъса в следствие на прегаряне с маша или преса.

 Ноктите на малчуганите, макар и по-меки са по-устойчиви, така че можете да позволите на детето си да експериментира, като се лакира по някакъв повод. Но нека това също да не се превръща в част от ежедневните ритуали на вашето мъниче.

 

 


Източник: д-р Хийд, П.;
<www.kidshealth.org>
 

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.