Съвети от педиатъра


Хранителни разстройства: Какво семейството трябва да знае?

Хранителни разстройства: Какво семейството трябва да знае?

Какво е нужно да знаем за хранителните разстройства?

Двата най-известните вида хранителни разстройства са анорексията и булимията. Те могат да се появят по отделно или заедно при едно и също лице. Човек, който има проблеми с храненето не винаги е кльощав. Някои хора с хранителни разстройства са дори с наднормено тегло. Склонността към преяждане е друг вид хранително разстройство.

Могат ли мъжете и момчетата да са с хранителни разстройства?
Хранителните разстройства най-често засягат момичета и жени, но момчетата и мъжете също могат да имат проблеми с храненето. Един от всеки четирима тинейджъри с анорексия е момче. Склонността към преяждане е разстройство засягащо както жени, така и мъже.

Какво е анорексия?
За да бъде диагностициран с анорексия, човек трябва да:
- Бъде с 15% под своето идеално тегло.
- Има внушение, че има излишни мазнини, въпреки че е с тегло под нормалното.
- Има изкривена представа за тялото си или да отрича, че ниското му тегло е проблем.
- Има аменорея.

Анорексията обикновено засяга тинейджъри и най-вече момичета. Около 1% от белите жени имат анорексия. Тя е по-често срещана сред хората с по-високи доходи и в групи, които ценят това да изглеждат слаби (като спортисти, балерини и модели). Тя обикновено започва около 13-14 годишна възраст или 17-18 годишна възраст.

Какво е булимия?
За да получи диагностика на булимия, човек трябва да:
- Яде повече храна наведнъж, отколкото повечето хора обикновено могат да изядат.
- Чувства липса на контрол по време на хранене и да сте склонни към преяждане.
- Повръща след преяждане, да седи гладен дълго време (да не яде в продължение на 24 часа), като се упражнява прекалено (повече от час), или злоупотребява с хапчета за отслабване или диуретици.
- Преяжда и се подува редовно в продължение на определен период от време.
- Има собствен образ въз основа на формата на тялото и тегло, вместо на други черти.

Хората с булимия може да бъдат както с тегло под нормалното, така и с нормално, а същи и с наднормено тегло. Смята се, че около 3% от жените на възраст около 18 години имат булимия.

Какво е хранителното разстройство, характеризиращо се със склонност към преяждане?
Това разстройство се диагностицира, когато едно лице:
- Продължава да яде повече храна наведнъж, отколкото повечето хора обикновено могат да изядат.
- Усеща се липсата на контрол по време на ядене и склонност към преяждане.
- Яде бързо по време на хранене.
- Преяжда до точката на дискомфорт.
- Яде много, когато не е гладен.
- Яде дори само от срам.
- Усеща се отвратен от себе си, депресиран или много виновен след преяждане.

Разстройство, характеризиращо се със склонност към преяждане включва прочистване в съответствие с анорексия и булимия. То е най-често срещаното хранително разстройство. Около 40% от затлъстелите хора имат този проблем.

Какви са причините за хранителните разстройства?
Не се знае със сигурност какви точно са причините за тези хранителни разстройства. Много са факторите, които могат да доведат до хранителни разстройства. Диетата е рисков фактор, а с най-голям риск са тежките диети. Около две трети от новите случаи на хранително разстройство са при момичета и жени, които са на диета.

Може ли едно хранително разстройство да бъде опасно за здравето на детето ми?
Хранителните разстройства може да предизвикат много опасни медицински и психични заболявания.

Опасно ли е да се използват лекарства, за да отслабнете?
Продуктите, които човек може да използва, за да отслабнете, могат да бъдат много опасни. Редовната употреба на диуретици (хапчета) и хапчета за отслабване може да причини животозастрашаващи проблеми. А те дори не работят толкова добре за загуба на тегло. Използване на сироп от ипекакуана, за да предизвика повръщане може да доведе до тежко заболяване или дори смърт.

Трябва ли да се притеснявате, ако детето ви е на диета, за да отслабнете?
Повечето деца и тинейджъри не се нуждаят от рестриктивна диета. В действителност, диетата насърчава наддаване на теглото при близнаци и тинейджъри. Четене на диети и съвети за отслабване в списанията, може да доведе до по-късно нездравословно поведение и загуба на тегло при момичетата.

Как мога да разбера дали детето ми има здравословно тегло?
Ако сте загрижени за теглото на вашето дете, вие трябва да го заведете на лекар. Има няколко различни измервания, които лекаря може да предприеме и да констатира дали детето ви е със здравословно тегло.

Как мога да разбера дали детето ми има хранително разстройство?
За това поведение, признаците и симптомите са следните:
- Детето яде на малки порции, или отказва да яде.
- Има интензивен страх от натрушване на мазнини.
- Усилено се упражняване (за повече от един час).
- Презапасява се храна и я крие.
- Храни се тайно (крие се от другите, докато яде).
- Изчезва след хранене - често до тоалетната.
- Големи промени в теглото, както нагоре, така и надолу.
- Социално оттегляне (не комуникира с останалите).
- Депресия.
- Раздразнителност.
- Скрива загубата на тегло, като носи обемисти дрехи.
- Малко загриженост във връзка с изключителна загуба на тегло.
- Стомашни спазми.
- Менструални нарушения - липса на цикъл.
- Замайване.
- Усещане за студ през цялото време.
- Проблеми със съня.
- Суха кожа.
- Подпухнало лице.
- Тънки косми по тялото.
- Изтъняване на косата на главата, суха и чуплива коса.
- Промяна на цвета на зъбите, повръщане.
- Мускулна слабост.
- Пожълтяване на кожата.

Ако детето ви има някои от тези признаци, трябва да го заведете на лекар веднага. Вашият лекар може да изключи заболявания, които могат да се появят, в следствие на хранителни разстройства. Ако хранителното разстройство не се лекува, то може да стане опасно за живота.

Как мога да помогна на детето си?
- По един спокоен и грижовен начин, кажете на детето си това, което сте видели или чули. Използвайте "Аз" изявления и нека детето разбере, че вие не сте засегнати. Например, "Аз съм притеснен за теб, защото ти не си обядвала тази седмица."
- Слушайте внимателно какво казва детето ви. Тинейджърите с хранителни разстройства могат да се почувстват засрамени или да се страхуват. Те могат да мислят, че животът не е от значение. Чувството извън контрол също е често срещано.
- Какво става, ако те се сърдят или отричат проблема? Това е много често за деца с проблеми, за да се каже, че няма нищо лошо. Кажете им, че искате да помогнете. Може да се наложи да се говори с тях няколко пъти.
- Разберете първите стъпки за получаване на помощ за едно дете или член на семейството, ако подозирате, че те имат проблеми с храненето.
- Родителите трябва да са наясно с използването на Internet от тяхното дете. Има много сайтове с про-хранително разстройство и дори в YouTube има клипове, които насърчават хранителните разстройства. Тези сайтове често използват термините "про-Ана" (за анорексия) и "про-МВР" (за булимия).

Как се лекувани хранителните заболявания? Как мога да накарам детето ми да започна лечение?
Първата цел при лечението на тежка анорексия е да се подобри храненето и хранителните навици на детето. След това, целите ще бъдат съсредоточени върху обучението за храненето и нормалните хранителни навици, подобряване на самочувствието, взаимодействието със семейството и лечение на медицински и други психологически проблеми.

Какво е дисморфично разстройство на тялото?
Вашето дете може да има дисморфично разстройство на тялото. Това означава да мисли за това, как изглежда, много повече от нормалното. Това разстройство също така включва мисли твърде много за реални или въображаеми дефекти в това как изглежда детето. Това е един вид изкривено мислене. То засяга мъже и жени еднакво.

Ако смятате, че детето ви има този проблем или проблеми с изображението на тялото си, трябва да говорите с лекар. Той може да ви насочи към някой, който може да помогне. Най-добре би било да се консултирате с някой, който има опит в лечението на дисморфично разстройство на тялото. Също е полезно да се консултирате с някой, който лекува обсесивно-компулсивно разстройство, тъй като двете разстройства често се припокриват.

Какво можем да направим, за да помогнем за предотвратяването на тези проблеми?
Вие може да чувствате, че искате да предпазите детето си от вредите, които хранителните разстройства могат да му причинят. Вашето дете обаче може да започне да се цени единствено заради това, как изглежда. Децата могат да чувстват, че трябва да изглеждат по определен начин, за да получат одобрение и приемане. Необходимо е да поставите акцент върху вътрешните качества на вашето дете.

Обърнете внимание на съобщенията, които изпращате на детето си за външния вид и теглото. Добре ще е да поговорите за диетите, за "добрите" и "лошите" храни. Направете дома си място, където децата да се научат на здрави семейни хранителни нагласи за храната и за тялото. Трябва да се спрат всякакви диети и вместо това да се съсредоточат върху яденето на здравословни храни. Уверете се, че вашето семейство закусва и споделяте семейни ястия толкова често, колкото е възможно.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.