Съвети от педиатъра


Ходенето на сън при децата

Ходенето на сън при децата

Часове след като сте сложили детето си да спи, може да установите, че то скита из стаите и коридорите замаяно и объркано. Ако това ви се случи, не бързайте да изпадате в паника. Ходенето на сън има своето обяснение. Сомнамбулията е срещано явление при малките деца, което се проявява от време на време, но обикновено се надраства през тинейджърските години.  Ходенето на сън може да варира от безвредно за самото дете, до потенциално опасно. В някои случаи децата успяват само да се седнат на леглото си и да стоят в тъмното полу-изправени, но в някои случаи децата успяват с лекота да отварят врати на сън и да се промъкват от стая в стая, дори и да излизат извън дома ви, което може да бъде опасно. В повечето случаи децата рядко си спомнят това, което са правили в състояние на сомнамбулизъм.

Докато спим, нашият мозък преминава през пет фази на съня. Взети заедно, тези етапи съставят целия цикъл на съня, който трае около 90 до 100 минути. Така че един човек преживява около четири или пет цикъла на съня по време на една нощ. Ходенето по време на сън най-често се случва по време на третия и четвъртия етап. Събуждането по време на тези етапи е най-трудно, тоест в тези моменти ние спим най-дълбоко. Ако пък се случи така, че да се събудим по време на тази фаза, ние често се чувстваме замаяни и дезориентирани в продължение на няколко минути.
Децата, които страдат от сомнамбулия обикновено започват “разходките” си около един или два часа след като заспят, а това явление може да трае от няколко секунди, до 30 минути.
Причини за ходенето на сън.


Ходенето на сън се проявява далеч по-често при децата, отколкото при възрастните, тъй като това явление се преодолява по време на тинейджърските години. Сомнамбулството може да се предава по наследство, така че ако във вашето семейство, или в семейството на партньора ви е имало човек, който е страдал от това, то е възможно при вашето дете това също да прояви. Освен по наследство, ходенето на сън може да се предизвика и от липса на достатъчно сън или преумора, нередовен сън, при заболяване или треска, при приемане на лекарства, при силен стрес, при емоционален или психологически проблем. 

Симптомите, които предвещават възможна проява на сомнамбулизъм са : трудно събуждане, замайване при ставане, трудно възприемане на информация при събуждане, дълго стоене в леглото по време на което детето осъществява многократно едни и същи движения като да си търка очите или да се опитва многократно да съблече или облече пижамата си. Очите на сомнамбулите са отворени по време на ходенето на сън, но те не виждат по същия начин, по който когато са будни, поради което могат да се дезориентират в кои места в къщата са и дори могат да решат, че изобщо не се намират в дома си. Самото ходене на сън по никакъв начин не може да навреди на детето ви. Въпреки това, явлението може да бъде опасно, тъй като сомнамбулите реално не са будни и не осъзнават какво правят или къде ходят. Опасността произтича, ако децата започнат да отварят врати и прозорци, или ако слизат по стълби.

Как да осигурим сигурност за децата сомнамбули.
Важно е да вземете предпазни мерки, ако установите, че детето Ви се разхожда на сън. Ако видите детето си да броди из дома ви, опитайте се да не го събуждате, тъй като това би могло да го изплаши. Без да будите детето, леко го водете обратно към леглото и му помогнете да си легне отново. Заключвайте вратите и прозорците. Изваждайте ключовете от патрона и ги оставяйте някъде в страни от вратата, дори си изградете навик да ги слагате на различни места. Можете да помислите дали да не сложите допълнителни предпазители на вратите и прозорците, които да подсигурят детето ви, тъй като рутинните движения по отваряне и затваряне са добре познати на детето и то може да ги направи по спомен по време на ходене на сън. Ако детето ви ходи на сън е повече от ясно, че не трябва да спи на горното двуетажно легло. Премахнете острите и чупливи предмети около леглото на детето и по коридорите. Дръжте опасните предмети като ножовете в кухнята също подсигурени с някаква защита на чекмеджетата. Ако в дома ви има стълби сложете прегради пред тях или помислете за друг начин за обезопасяване.


Ако ходенето на сън не е много често, не се налага да предприемате никакви специални мерки. Можете да опитате да слагате детето да спи през деня и да видите как това ще се отрази на сомнамбулизмът му. Ако ходенето на сън обаче е често или детето не го надраства с времето е добре д говорите с вашия лекар. Опитайте се да наблюдавате детето докато ходи на сън и ако забележите проблеми като задух, задължително се консултирайте с лекар. Лекарите могат да препоръчат лечение за децата, които особено често ходят на сън. В повечето случаи се прилага така нареченото “насрочено пробуждане”. Тоест вие събуждате детето си през определени часове за да не достигне то до етапа от съня, в който започва да ходи на сън. В много редки случаи лекарите предписват и лекарства, които да помогнат за по-спокоен сън. Можете да опитате да успокоите детето си преди лягане с подходяща, нежна музика. Постарайте се да изградите навик на детето да ляга и да става в едни и същи часови интервали. Не позволявайте на детето да пие прекалено много течности преди лягане и през нощта и се уверете, че детето е отишло до тоалетната преди да си легне, тъй като пълният пикучен мехур може да разбуди детето и да го подтикне да ходи на сън в опит то да се облекчи. Дори детето ви вече да е тинейджър, не му позволявайте да приема кофеин в часовете след обяд и през вечерта. Уверете се, че детето се чувства спокойно и уютно по време на сън.

Никога не изпадайте в паника ако видите детето ви да скита през нощта, най-важното което следва да направите е да насочите детето обратно към леглото по най-безопасния маршрут и да го настаните удобно в леглото. 
 
 
Източник:
Д-р Бен-Джоузеф, Е.;
<www.kidshealth.org>

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.