Съвети от педиатъра


Енуреза при децата (нощно напикаване)

Енуреза при децата (нощно напикаване)

Какво е енурезата?
Енурезата е медицински термин за нощно напикаване. Навсякъде по света, децата се подмокрят в леглото. Енурезата всъщност е доста често срещана. Тя може да бъде много неудобна за деца. Те могат да се чувстват много самотни и да не могат да говорят с други хора за това. Те могат да избягват определени социални ситуации, като ходене на лагер с класа например. Други деца може да ги наричат "бебета" или да ги обвиняват за това, че се подмокрят. Нощното напикаване може да доведе до реални проблеми като загуба на самочувствие и други психологически стресове за детето и семейството.

Колко често срещано е нощното напикаване?
Това е много често срещано явление. Всяка вечер между 5 и 7 млн. деца само в Съединените щати подмокрят леглата си. Това се среща по-често при момчетата, отколкото при момичета. Около 15% от пет-годишните деца се подмокрят през нощта. На 12-годишна възраст около 3% от децата все още имат този проблем (предимно момчета).

Какви са причините за нощното напикаване?

Има два вида нощно напикаване при децата, с различни причини:
- Основно нощно напикаване - това означава детето никога да не е имало контрол по време на съня и най-малко два пъти в месеца да се подмокрят по време на сън. Повечето деца, които се подмокрят по време на сън имат първична енуреза. Това не се дължи на психиатрични или емоционални проблеми. Тя може да се дължи на различията в мускулите на пикочния мехур - тези които имат малък мехур, който прави твърде много урина и спят твърде дълбоко, за да се събудят, когато пикочния мехур е пълен. Най-честата причина е незрялост на онази част от мозъка, която сигнализира, че пикучният ви мехур е пълен и ви събужда. Нощното напикаване може да се наследява. Изследователите са открили ген, свързан с него.
- Средно нощно напикаване -  среща се по-рядко при децата, от колкото основното нощно напикаване. При този вид напикаване детето е напълно сух през нощта в продължение на най-малко 6 месеца и след това започва отново да се подмокря. При този вид напикаване е необходимо да разберете какво се е променило в живота на детето. Възможно е да има някакво ново затруднение, като например развод, преместване, ново бебе или смърт в семейството. Причината може да е нов медицински проблем като инфекция на пикочните пътища (въпреки, че инфекциите на пикочните пътища са редки при деца). Понякога енурезата се проявява със запек, който може да доведе до изтичане на урина през нощта. Посещение при лекар би помогнало да се открие причината за проблема.

Как мога да разбера дали е необходимо да получа помощ за проблема на детето ми?

Нощното напикаване е нормално за деца под шест годишна възраст. Ако детето ви все още се подмокря в леглото на възраст от шест или седем години, тогава трябва да говорите с лекар относно този проблем. При вземането на решение дали да се лекува енурезата, запитайте се дали тя причинява проблеми на вашето дете. Имайте в предвид, че всяка година 15% от децата, които се подмокрят надрастват проблема, без никакво лечение.

Какво може да се направи за подмокрянето на леглото?

- Обадете се на педиатър, който е специалист при лечението на нощно напикаване.

Запомнете: Не наказвайте детето си за подмокрянето на леглото. Това няма да помогне! Вашето дете няма вина за подмокрянето. Има много различни процедури и неща, които можете да направите. Лекарят на вашето дете може да ви помогне да вземете решение, което би било най-добро за детето ви.
Ето някои съвети и лечения:
- Бъдете търпеливи и проявете разбиране - повечето деца надрастват проблема без лечение.
- Ако някой от възрастните в семейството ви е имал същия проблем като малък, можете да говорите с детето си за това. Тогава вашето дете няма да се чувства толкова самотно или да се срамува.
- Уважавайте неприкосновеността на личния живот на детето си и не говорете за нощното напикаване пред другите.
- Нека детето си сменя пижамата и мокрите чаршафи. Нека да го правят, като поемане на отговорност за себе си, а не като вид наказание.
- Използвайте система за възнаграждение, като например залепване на стикер на стената в спалнята, за всяка една суха нощ.
- Уверете се, че вашето дете пие много вода в началото на деня.
- Уверете се, че детето ви ходи до тоалетната по малка нужда точно преди лягане.
- Уверете се, че детето ви спи достатъчно.
- Премахнете кофеина и причиняващите алергия храни, които могат да раздразнят пикочния мехур.
- Ограничавайте течностите след вечеря, но се уверете, че вашето дете е приело достатъчно вода през останалата част на деня, особено в горещо или сухо време.
- Събудете детето си по средата на нощта, малко по-рано, отколкото то обикновено се подмокря и го заведете до тоалетната по малка нужда. След това го заведете обратно в леглото. Това няма да научи детето да не се подмокря, но ще запази леглото сухо, докато детето развива способността да спре да се подмокря.
- Като последна мярка, вашият лекар може да ви предпише лекарство. То може да се използва краткосрочно или дългосрочно. Вие и лекарят на вашето дете ще трябва да внимавате с това как ще реагира вашето дете към лекарството. Медикаментите помагат на повечето деца, но след като се прекрати приема на лекарството, нощното напикаване обикновено продължава.

Коментари

1
Хриси
2014-04-26

Аз имам същия проблем, много сте прави за коментара. След прием на лекарства отново се прояви проблема.