Съвети от педиатъра


Пиянството при децата и тинейджърите

Пиянството при децата и тинейджърите

Когато човек пие в продължение на няколко дни без да изтрезнява, може да се каже, че той има проблеми с алкохола. Днес под пиянство се разбира и желанието и пиенето на твърд  алкохол в много кратък период от време, аналогияно със склонността към преяждане. Консумацията на пет или повече питиета едно след друго за мъжете, или четири и повече  последователни питиета за жените най-малко веднъж на две седмици също се определя като пиянство.

Тинейджърите са едни от най-рисковите групи, които могат без да се усетят да се пристрастят към злоупотребата с алкохол. Приятните клубове, денонощно отворените заведения, леките и вкусни коктейли и приятната компания превръщат пиенето в привлекателно преживяване за всеки. Учениците в гимназиалния курс са сред най-честите посетители на клубните заведения и кафенета във всеки часови интервал. Те са любопитни и искат да разберат от собствен опит какво представляват различните питиета. Те вярват, че това ще ги накара да се чувстват добре. Пиенето за тинейджърите може да представлява съревнование кой може да издържи на по-голямо количество алкохол. В голяма степен тийновете използват алкохола освен за забавление и за да се абстрахират от стреса и тревожността, с които не рядко са заобградени. И не на последно място, пиейки децата се опитват да изглеждат и да се почувстват по-големи. Въпреки неприятните последици от пиенето като махмурлука и повръщането, малко от децата се замислят за евентуалните по-сериозни последствия в следствие на честата употребата на алкохол. Тинейджърите лесно могат да бъдат разкрити ако са прекалили с пиенето ако родителите им са по-наблюдателни. Децата обикновено трудно се концентрират, възможно е да забележите пропуски в паметта им относно изминалия ден в контекста на някакъв разговор или просто да усетите аромата на спиртна напитка, носещ се от вашия тинейджър. Вие трябва да бъдете особено внимателни и да следите за поведението на тинейджърите. Непознаването на последиците от алкохола и нормалните количества често са причина за натравияния на децата. В резултат от натравяне е възможно децата да не могат лесно да се събудят след като са изпаднали в несвяст, често ще повръщат прекомерно, а може да се стигне и до загуба на съзнание, ниска телесна температура и синкав или блед цвят на кожата. Ако се усъмните, че детето ви се е натровило с алкохол, задължително се обадете на спешна помощ.

Децата, както и техните родители тряба да имат предвид, че пиянството влияе на разсъдъка, като в следствие на това пиещите са по-склонни да поемат несъобразени рискове, които в трезво състояние не биха предприели. Шофирането в нетрезво състояние е един от основните проблеми, с които обществото от години се опитва да се справи. Ако детето ви е по-малко и все още няма шофьорска книжка, това не трябва да ви успокоява излишно. Ходенето пеш е не по-малко опасно в нетрезво състояние. Според интернационална статистика, през 2000 г. около една трета от пешеходците на възраст над 16 години, които са били убити в пътнотранспортни произшествия са употребили алкохол.

Употребата на алкохол подтиква хората и към неразумни и спонтанни сексуални контакти, без да се използват предпазни средства, което ги излага на допълнителен риск от зараза или от нежелана бременност. Според проучване, хората с наднормено тегло са по-склонни да употребяват алкохол през гимназиалните години. Употребяващите алкохол деца имат редица проблеми както в къщи, така и в училище. Трудностите по време на учебния процес подтикват много деца да желая да прекъснат обучението си. Алкохолът се отразява и на личността на децата, възможно е те да станат по-мрачни или по-агресивни, с което често да си навличат редица неприятности.

Ако се съмнявате, че детето ви злоупотребява с алкохол, не се колебайте да потърсите помощ. Най-добрия начин е детето да говори с възрастен, на който има доверие, но днес можете да се обърнете и към специалисти, които да разгоарят с вашия тинейджър. По-големите братя и сестри или добри приятели също могат да окажат положително влияние, через личния си пример и чрез проведени разговори по темата.


Източник:
Доушен, С.;

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.