Съвети от педиатъра


Закъсняващ пубертет ?!

Закъсняващ пубертет ?!

Пубертетът протича в продължение на няколко години и възрастта на която този процес започва и завършва варира в широки граници. Тя обикновено започва между 7 г. и 13 г. възраст при момичетата и между 9 г. и 15 г. при момчетата. Измененията засягат целия организъм, така че децата се превръщат в млади мъже и жени. При момчетата гласа мутира, телата стават по-мускулести, раменете стават по-широки и т.н. При момичетата се оформя бюста, появява се менструален цикъл, бедрата се разширяват и се оформя ясна талия. Всички тези процеси са предизвикани от произвежданите в организма хормони. В телата на момчетата започва да се произвежда в пъти повече тестостерон, а при момичетата - естроген.

Възможно е обаче тези процеси да се забавят при някои деца, което безспорно започва да ги смущава, имайки се предвид, че хората постояно се сравняват с околните за да оценят себе си. Пубертетът би могъл да се забави поради няколко причини. Най-често това се дължи на гена, който детето е наследило от родителите си. Ако някой от майката, бащата, лелята, чичото или вуйчото се е развил по-късно, то е възможно същото явление да се наблюдава и при детето. Забавянето обикновено не се нуждае от никакво лечение, а просто трябва да се въоръжите с малко търпение и да не се притеснявате излишно. Обикновено тинейджърите нямат никакъв проблем с развитието си, то просто настъпва по-късно, в сравнение с повечето им връстници.

Забавянето на пубертета може да е резултат и от медицински проблем. При някои хора с хроничен диабет, кистозна фибоза, заболяване на бъбреците и дори астма, могат да преминат през пубертета в по-късна възраст, тъй като този тип заболявания могат да забавят физическото им развитие. Правилното лечение и постоянния мониторинг, могат да минимизират степента на забавянето на пубертета. Храненето също е от съществено значение за развитието на децата. Тинейджърите, които  се хранят здравословно навлизат в пубертета по-навременно, в сравнение с децата, които нямат добри хранителни навици. Явлението на забавяне се наблюдава и при тинейджърите, които страдат от хранителни разстройства като анорексия или болимия, тъй като те губят прекалено много тегло и телата им не успяват да се развият нормално. Пубертета се забавя и при момичетата, които спортуват активно, тъй като за да навлезе в пубертета, тялото на момичето се нуждае от определено количество мазнини. Хипофизната и щитовидната жлези също са потенциални причинители на забавянете на процесите по навлизане в пубертет, тъй като тези жлези произвеждат важни за растежа хормони.

Добрата новина е, че лекарите обикновено могат да помогнат на тинейджърите със закъснял пубертет. Така че ако смятате, че детето ви не се развива нормално, можете спокойно да се обърнете към лекар за консултация, но внимавайте. Не бива да стресирате детето или да му втъплявате мисли, че се случва нещо нередно или ненормално с него, защото в повечето случаи това не е така. Лекарят ще проучи здравословната история на детето, както и ще разпита за близки и роднини. Ако все пак има нещо притеснително при развитието на детето е възможно да се назначат кръвни тестове, чрез които да станат ясни нивата на хормоните, определящи развитието. Ако лекарят не намира проблем, все пак може да ви насочи към детски ендокринолог , един лекар, който специализира в лечението на деца и тийнейджъри, които имат проблеми с растежа, или към друг специалист за допълнителни изследвания или лечение. В някои случаи, лекарите могат да предложат на тийнейджърите кратък курс (обикновено няколко месеца ) на лечение с хормонални лекарства. Те ще спомогнат стартирането на промените на пубертета. Обикновено когато лечението се спре, до няколко месеца след това в тялото на детето вече има достатъчно ниво на хормони, за да бъде процеса завършен.

Говорете с децата, които имат забавен растеж, така ще предодвратите евентуалните депресии в следствие на постоянното сравняване с останалите, което детето неизбежно ще прави. Чрез разговори тинейджърите ще са много по-спокойни и по-лесно биха преодоляли евентуални подигравки в училище за техния ръст или степен на развитие.


Източник: Доушен. С.;
<www.kidshealth.org>

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.